Cele mai citite
 


Suceava: 60% din populaţia judeţului suferă de cel puţin o afecţiune cardiovasculară
sâmbătă, 26 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Secţiei de cardiologie din cadrul spitalului de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, Mihai Creţeanu, a declarat presei, vineri, că 60% din populaţia judeţului (aproximativ 700.000 locuitori) are cel puţin o afecţiune cardiovasculară, iar prevalenţa la hipertensiunea arterială în judeţ a ajuns la circa 70.000.
Creţeanu a spus că situaţia este îngrijorătoare, în condiţiile în care este de notorietate faptul că morbiditatea reală, şi nu cea din evidenţe statistice, arată că la un bolnav mai există unul nediagnosticat. Creşterea numărului de boli cardiovasculare este constantă fiind favorizată în mare măsură de stres. Creţeanu a ţinut să sublinieze că este îngrijorător faptul că în ultimii 3-4 ani a crescut morbiditatea la bolile cardiovasculare la tineri.
"În ultimii 3-4 ani, s-au înregistrat 140-150 cazuri de infarct miocardic pe an, dintre care aproximativ 3-4 pacienţi erau tineri", a spus Creţeanu. El a precizat că ultimul caz de acest fel, la Suceava, s-a înregistrat la un tânăr de 22 de ani, în luna octombrie 2011. El a avertizat că deficitul de medici cardiologi este foarte mare pentru a asigura serviciile medicale pentru numărul mare de pacienţi şi în condiţiile unei incidenţe în creştere la bolile cardiovasculare. "În judeţul Suceava sunt aproximativ 400.000 de persoane cu afecţiuni cardiovasculare aflate în evidenţă şi doar 16 medici", a spus Creţeanu.
Creţeanu a participat, vineri, la deschiderea oficială a unei campanii derulate de DSP Suceava în parteneriat cu producătorul de medicamente SANOFI, intitulată "Optează pentru un stil de viaţă sănătos şi vei avea o tensiune arterială normală". Campania de prevenţie, ce se desfăşoară cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, va debuta, la Suceava, luni, la sediul DSP, unde vor fi fi instalate cinci paturi, iar medici, asistenţi şi voluntari de la Şcoala postliceală Christiana vor efectua o serie de teste rapide şi gratuite, pentru măsurarea tensiunii arteriale, glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor.
"Am iniţiat această campanie deoarece evoluţia cazurilor de hipertensiune în judeţul Suceava se află într-un trend crescător. Şi atunci când 10% sau mai mult din populaţia judeţului suferă de această afecţiune, pe drept cuvânt vorbim de o adevărată epidemie. Prezenţa tensiunii arteriale este cam la acelaşi nivel atât în mediul urban, cât şi în cel rural, motiv pentru care am decis să ne adresăm şi acestei categorii de populaţie. Ne propunem să promovăm un stil de viaţă sănătos pentru a elimina pe cât posibil factorii de risc care ar duce la apariţia tensiunii arteriale. Campania este adresată atât copiilor, cât şi adulţilor', a declarat dr. Cătălina Zorescu din cadrul DSP Suceava. AGERPRES/(A-Silvia Marcu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Campanie de informare şi responsabilizare a românilor privind factorii de risc cardiovascular Aproximativ 6.000 de români din toată ţara vor putea beneficia de testări medicale gratuite în cadrul Campaniei care se va derula în perioada 28 mai - 2 iunie 2012, în 18 oraşe, având drept scop conştientizarea în rândul populaţiei a factorilor de risc cardiovascular şi a consecinţelor acestora asupra...
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Campanie pentru controlul tensiunii, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale Societatea Română de Hipertensiune, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, organizează vineri, în Bucureşti, o amplă acţiune de testare gratuită a tensiunii arteriale, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, informează organizaţia ştiinţifică printr-un comunicat de presă...
Scăderea mortalităţii provocate de boli cardiovasculare, obiectiv principal al Societăţii Române de Cardiologie Noul preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie (SRC), medicul Gabriel Tatu-Chiţoiu, a anunţat joi într-o conferinţă de presă că obiectivul principal al societăţii este scăderea mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare.
Suceava: Patru secţii ale spitalului judeţean, modernizate Pavilioanele vechi ale Spitalului de Urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava vor fi inaugurate, marţi, după ce patru secţii care funcţionau în acele clădiri, respectiv Boli infecţioase, Oncologie, TBC şi Dermatologie, au fost supuse timp de mai multe luni unui proces de reabilitare şi modernizare.