Cele mai citite
 


V.Cepoi: Am făcut una din marile greşeli greu de corectat - un pachet de servicii medicale de bază atotcuprinzător
sâmbătă, 26 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că au fost iniţiate deja discuţii pe marginea pachetului de servicii medicale de bază care va figura în proiectul Legii Sănătăţii, întrucât actualul pachet de bază este 'una din marile greşeli'.
'Am început discuţiile pentru pachetul de servicii medicale de bază. Placa turnantă a finanţării sistemului de sănătate este definirea pachetului de servicii medicale de bază. Atunci când noi am pornit sistemul de asigurări de sănătate, care realmente a constituit o reforma reală în sănătate şi care a adus beneficii clare sistemului de sănătate - deşi există voci care spun că ar trebui să revenim la finanţarea pe buget de stat - am făcut una din marile greşeli greu de corectat: aceea că am făcut un pachet de servicii medicale de bază atotcuprinzător, încât suntem în situaţia în care constatând că acest pachet de servicii medicale de bază nu poate fi acoperit de fondul de asigurări, să identificăm două soluţii. Fie creştem veniturile - asta înseamnă creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate - fie reducem pachetul', a arătat Vasile Cepoi.
Potrivit ministrului, discuţiile pe această temă au început vineri, la cea de-a doua ediţie a conferinţelor 'Amfiteatrul de sănătate', cu tema 'Spitalul public, între anacronism şi eficienţă', care a avut loc la Târgu Mureş.
Cepoi a spus că un drept câştigat este foarte greu de luat, deoarece 'când dai este foarte bine, când iei deja reacţia este de împotrivire', dar a adăugat că Ministerul Sănătăţii a constatat că actualul pachet de servicii medicale de bază nu poate fi acoperit, iar o creştere a contribuţiei la asigurările de sănătate ar fi greu de realizat.
'Noi ce constatăm? Că nici nu putem se acoperim acest pachet de servicii de bază şi că nici nu ne permitem să creştem contribuţia la sănătate. Prin urmare, nu avem altă soluţie, decât să reducem pachetul de servicii. Cum putem să reducem acest pachet de servicii? Acum se autoreduce, se autodefineşte pe principiul primul venit, primul servit, când se termină banii eşti pus să plăteşti şi eşti trecut pe lista de aşteptare. Dacă constatăm că e bine aşa, atunci rămânem la această autodefinire a pachetului de servicii (...) Problema este dacă ne convine această definire pe principiul primul venit, primul servit, se pare că nu, şi atunci trebui să găsim modalităţi să îl definim noi, să nu se autodefinească', a spus ministrul.
Vasile Cepoi a afirmat că au fost identificate trei soluţii - lista pozitivă, lista negativă şi mecanisme de acces - dar lista pozitivă a mai fost discutată şi s-a ajuns la concluzia că este percepută ca un drept absolut de care se va beneficia şi dacă este nevoie, şi dacă nu.
'Dacă am dreptul la cinci ecografii pe an, de ce să nu le fac, am sau nu am nevoie. Lista pozitivă nu e bună pentru că duce la un exces de servicii nejustificat medical. Soluţiile se pare că sunt lista negativă şi mecanismele de acces. Ca să defineşti lista negativă, atunci trebuie să te gândeşti ce anume scoţi din pachetul de servicii şi te uiţi la structura serviciilor şi evaluezi riscul, risc financiar şi risc medical', a apreciat ministrul.
Vasile Cepoi a mai spus că dacă se analizează pachetul de bază pe riscul financiar, se constată că există servicii foarte ieftine, de care pacientul are nevoie ocazional, pentru afecţiuni curente şi că deşi costurile acestor servicii per individ sunt mici, frecvenţa lor este mare.
'Între 30-40% din fondul de asigurări se duce pe aceste servicii (...) per total cred că depăşesc 100 milioane de euro, cam atât cât e lista de aşteptare la cancer', a precizat Cepoi.
AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Nicolăescu: În contractul-cadru 2013 vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare cel mai probabil la data de 1 martie, va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate pentru unităţile...
Mureş: Ministerul Sănătăţii analizează redeschiderea unor spitale, spune ministrul Vasile Cepoi Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că se analizează redeschiderea unor spitale şi că unităţile sanitare care au fost închise 'eronat' vor fi redeschise, însă cazurile de acest gen sunt puţine.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...
Eugen Nicolăescu: La Târgu Mureş se va înfiinţa un centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia procedurile pentru înfiinţarea, la Târgu Mureş, a unui centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, care să pregătească specialişti atât pentru Spitalul Marie Curie din Bucureşti,...