Cele mai citite
 


Comerţul ilegal cu rinichi, în creştere (OMS)
marţi, 29 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comerţul ilegal cu rinichi uman a "înflorit", fiind estimat anual la 10.000 de tranzacţii pe piaţa neagră, respectiv mai mult de o tranzacţie clandestină pe oră, apreciază specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, conform ediţiei de duminică a publicaţiei britanice The Guardian.
Traficanţii încalcă legea şi se îmbogăţesc din astfel tranzacţii, care sporesc de la an la an din cauza înmulţirii cazurilor de diabet sau de diferite afecţiuni grave ale rinichiului.

Pacienţii, din care mulţi se duc să se opereze în China, India sau Pakistan, pot plăti până la 200.000 de dolari pentru un organ bandelor de traficanţi, care prelevă părţi ale corpului de la persoane defavorizate, care îşi vând sănătatea şi pentru câte 5.000 de dolari.

Poliţia israeliană a ajuns la concluzia că traficanţi de organe şi chirurgi hrăpăreţi pot strânge sume enorme din tranzacţii ilegale, după ce săptămâna trecută a arestat 10 presupuşi răufăcători, între care un doctor, bănuiţi de apartenenţă la o reţea internaţională implicată în traficul de organe, extorsiuni, fraude fiscale şi grave prejudicii aduse sănătăţii oamenilor. Alte asemenea reţele ilegale au fost descoperite în India şi în Pakistan.

Intensificarea acestei activităţi contribuie la adâncirea prăpastiei între bogaţi şi săraci la nivel mondial şi la diminuarea nivelului de sănătate în rândul claselor sociale defavorizate, estimează OMS.

Traficul cu rinichi reprezintă 75% din comerţul ilegal cu organe. În 2010, au fost efectuate 105.879 transplanturi de organe, legal şi ilegal, în 95 de state ale lumii, 73.179 fiind transplanturi de rinichi. Aceste intervenţii au satisfăcut însă doar 10% din necesar, la nivel mondial, conform OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu deţine însă informaţii legate de statutul donatorilor de organe - persoane decedate, prieteni sau rude în viaţă ai pacienţilor.

Dovezi privind intensificarea traficului ilegal cu organe au fost colectate de reţele medicale din diferite ţări, denumite generic "grup de îngrijire". Acestea susţin Declaraţia de la Istanbul din 2008 privind lupta împotriva traficului ilegal cu organe, care reuneşte aproximativ 100 de ţări.

Create din personal medical care îngrijeşte pacienţi cu grave afecţiuni de rinichi, inclusiv oameni care au primit transplaturi de organe, aceste grupuri monitorizează reţele criminale în propria ţară sau ale unor conaţionali care acţionează peste hotare.AGERPRES/(Florence Bedreagă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
La fiecare oră, 3 persoane mor sau sunt mutilate în traficul de organe; tineri români, printre victime Transplanturile acoperă în prezent numai 10% din cererea globală de organe, potrivit OMS, fapt pentru care o intervenţie din zece de acest tip se bazează pe comerţul ilegal de părţi ale corpului, semnala luni site-ul www.telesurtv.net, potrivit căruia majoritatea victimelor sunt bărbaţi în vârstă de...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Mobilizare internaţională împotriva turismului vizând grefa de organe Turismul pentru grefa de organe, care-i împinge pe unii bolnavi din ţări bogate să plătească o avere pentru a obţine un transplant de rinichi sau de ficat într-o ţară săracă, face obiectul unei mobilizări internaţionale crescânde, în fruntea căreia se află Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Uniunea...
Un adolescent din China şi-a vândut un rinichi pentru a-şi cumpăra un iPhone şi un iPad Cinci persoane au fost acuzate în centrul Chinei de implicare în comerţ ilegal cu organe, după ce un adolescent şi-a vândut un rinichi pentru a-şi cumpăra un iPhone şi un iPad, informează sâmbătă Associated Press.
Traficul de organe întinează prestigiul statului kosovar Într-un cartier de la periferia Pristinei se află o casă izolată care adăpostea odinioară clinica Medicus. Zăpada neatinsă din jur arată că nimeni nu a mai venit pe aici să se intereseze, deşi în spatele ferestrelor vopsite, un chirurg turc practica până acum doi ani transplanturi clandestine de rinichi...
România, printre ţările furnizoare de organe pentru bolnavi România, se află, alături de Pakistan, India, Filipine, Egipt, Republica Moldova, Peru, Ecuador ori Columbia printre ţările care furnizează organe bolnavilor din statele bogate, transmite luni Infobae.com, pe baza unui reportaj publicat de cotidianul El Pais, care prezintă povestea unui spaniol operat...