Cele mai citite
 


Iaşi: Peste 3.300 de persoane, la Caravana Profilaxiei
marţi, 29 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 3.300 de persoane din mediul rural şi urban din judeţul Iaşi au luat parte la cea de a patra ediţie a Caravanei Profilaxiei Generale şi Orale , eveniment desfăşurat de Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF 'Gr.T.Popa' în colaborare cu Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie, cu sprijinul Colegiului Medicilor Dentişti Iaşi.
Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi a declarat, luni, presei, că în cadrul celei de-a patra ediţii a Caravanei au fost evaluate 3.340 persoane din judeţ, majoritatea acestora fiind femei (62 % din mediul urban).
Conform statisticilor, în ceea ce priveşte latura ocupaţională a celor ce s-au prezentat la Caravană s-a remarcat o prevalenţă a pensionarilor în mediul urban (54,3%) şi a şcolarilor în mediul rural (43,9%).
În ce priveşte starea generală a celor examinaţi, se remarcă o prevalenţă a afectării stării generale în mediul urban în proporţie de 72,1%, spre deosebire de 27,9% în mediul rural. Pe primul loc în arealul de boli generale se regăsesc bolile cardio-vasculare în ambele medii, procentele cele mai mari aparţinând mediului urban.
Urmărind evoluţia de la demararea Caravanei Profilaxiei din 2009, s-a remarcat o creştere a procentului afecţiunilor cardio-vasculare pornind de la un procent de 19,1,1% în anul 2009 , 21,3% în 2010, 37,4% în 2011 şi 42,2% în 2012.
În mediul rural remarcăm, în egală măsură o creştere a afectării stării generale din 2010 până în 2012, prevalente au fost bolile cardiovasculare, patologia hepatică, urmată de afectările neurologice şi diabet.
'Anul 2012 oferă o imagine clară a prevalenţei patologiei locale în judeţul Iaşi, atât în mediul urban şi rural, leziunile odontale şi parodontale ating procente importante, procentul în mediul rural fiind de 74,7% spre deosebire de 67,2% din mediul urban. Totodată, în mediul urban patologia orală are un plus al prevalenţei pentru leziunile odontale, această primă patologie fiind urmată de afectarea parodontală cu aceeaşi dinamică ascendentă pentru 2012, anul 2009 având o prevalenţă mai mare decât în 2012', a explicat prof.univ.dr.Norina Consuela Forna.
Referitor la utilizarea produselor de igienă orală, în mediul rural se foloseşte pastă de dinţi în proporţie de 94%, apei de gură revenindu-i un procent 18,9%, iar pentru aţa dentară 3,90%, spre deosebire de mediul urban unde 11% din populaţie foloseşte aţa dentară şi 41,4% pentru apa de gură, pastei de dinţi revenindu-i procentul de 97,2%. În ceea ce priveşte numărul de igienizări pe zi prevalează două spălări pe zi în ambele medii, cu un procent de 50,9% pentru mediul urban, iar 22,8 % din persoanele din mediul rural din judeţul Iaşi îşi schimbă periuţa o dată pe an, în mediul urban schimbarea periuţei de dinţi fiind de 4 ori pentru 31,6% din populaţie.
'Urmărind în dinamică statusul de igienă a populaţiei, se constată o îmbunătăţire a educaţiei sanitare ce se reflectă în numărul de periaje dentare şi utilizarea produselor produselor auxiliare de igienă orală, însă constatăm o scădere a numărului de înlocuiri a periuţelor dentare atât în mediul rural cât şi în urban. Este necesar să subliniem faptul că avem nevoie de continuitate în ce priveşte profilaxia stării generale şi orale în judeţul Iaşi atât în mediul urban cât şi în rural, necesitatea educaţiei sanitare rămânând o condiţie esenţială ', a mai spus prof.univ.dr Norina Consuela Forna. AGERPRES/(A, AS, Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Cea de-a patra ediţie a Zilelor Profilaxiei Generale şi Orale în Moldova Cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Profilaxiei Generale şi Orale în Moldova reuneşte conferinţe ce vizează o updatare a noţiunilor de profilaxie în teritoriul medicinei dentare.
Aproximativ 1500 de persoane se vor spăla simultan pe dinţi la Târgu Mureş, pentru a intra în Guinness Book Studenţii de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor încerca, în data de 16 mai, să intre în Cartea Recordurilor prin cel mai mare număr de persoane care participă în acelaşi timp la o lecţie de igienă orală.
Navigarea 3D în Implantologia Orală, prezentată în cadrul celui de-al doilea Simpozion al Colegiului Medicilor Dentişti Iaşi Navigarea 3D în Implantologia Orală, abordată pentru prima oară în România de prof. univ. dr Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa, din Iaşi, elemente de noutate din medicina dentară contemporană sau malpraxisul în medicina dentară...
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a încheiat două proiecte europene Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Facultatea de Medicină Dentară încheie cu succes două proiecte europene, ambele fiind cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea...
Mureş: 'Kid's Smile', campanie a studenţilor Facultăţii de Stomatologie pentru promovarea igienei orale în rândul copiilor Studenţii Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş au anunţat luni demararea campaniei 'Kid's Smile' pentru conştientizarea copiilor asupra importanţei pe care o are igiena orală.
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a UMF 'Gr.T.Popa', beneficiară a unor proiecte europene Un centru de simulare stomatologică, unic în ţară, va fi inaugurat în cursul anului 2011, la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, în urma implementării a două proiecte europene.