Cele mai citite
 


Miting şi marş în Capitală pentru susţinerea drepturilor persoanelor cu autism
marţi, 29 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai multe organizaţii neguvernamentale au organizat, luni, în Capitală, un miting şi un marş pentru susţinerea drepturilor persoanelor cu autism, solicitând în acest sens modificarea unor prevederi legislative.
Organizaţiile neguvernamentale din România care sprijină cauza celor cu autism, susţinute de cei peste 3.000 de semnatari ai "Petiţiei pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism", cer modificarea de urgenţă a Ordinelor comune ale Ministerului Sănătăţii din 2002 şi 2007 pentru încadrarea în grad de handicap.
ONG-urile semnatare ale petiţiei urmăresc prin acest demers ca adulţii şi copiii cu autism să nu mai fie nevoiţi să declare un coeficient de inteligenţă sub 35 sau de la vârsta de 18 ani să accepte un alt diagnostic de sănătate mintală pentru a beneficia de drepturi sau servicii.
Potrivit organizaţiilor semnatare, această eroare legislativă este contrară prevederilor Convenţiei ONU pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi limitează accesul celor cu autism la măsuri de protecţie socială, şcoală sau angajare.
"Dorim să modificăm ordinele de încadrare în gradul de handicap pentru copii şi adulţi în ceea ce priveşte persoanele cu autism, astfel încât ele să fie încadrate în gradul de handicap şi să primească sprijinul de la stat în funcţie de gradul lor de funcţionare şi nu în funcţie de IQ sau de o asociere a unei boli psihice, aşa cum există în acest moment în legislaţia din România", a declarat Andreea Sorescu, reprezentant al Asociaţiei "Învingem autismul".
Cu ocazia acţiunii lor, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu autism au avut întrevederi cu reprezentanţi ai MS şi MMFPS şi vor depune petiţia lor şi la Guvern.
"Ne-am bucurat ca la MS să fie vorba de un dialog şi de un parteneriat care prevede o conlucrare pe modificarea ordinelor comune, ministrul Vasile Cepoi spunând chiar că imediat după întâlnire o va suna pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ca să vadă care ar fi demersurile, ce s-a lucrat până acum şi să se pună la comun în ceea ce priveşte modificarea ordinelor de încadrare în handicap pentru persoanele cu autism. Pe de altă parte, ne-am bucurat că ministrul Sănătăţii a avut iniţiativa ca acest lucru să nu se încheie aici şi împreună cu organizaţiile neguvernamentale care ştiu cam ce bune practici există în ţară şi cunosc nevoile persoanelor cu autism să ne întâlnim împreună cu ministerele de resort - Ministerul Educaţiei si Ministerul Muncii - astfel încât să vedem care sunt priorităţile în ceea ce priveşte Strategia naţională pentru persoanele cu autism şi totodată care ar fi posibilităţile financiare de susţinere a serviciilor conform cu nevoile lor", a afirmat Andreea Sorescu.
Ea a spus că terapia unei persoane cu autism, în funcţie de nevoi, de abilităţi, poate fi foarte costisitoare.
"În acest moment, indemnizaţia de însoţitor este în jur de 700 de lei, ceea ce este o sumă modică, faptul că noi modificăm aceste ordine în funcţie de gradul de funcţionare a persoanelor cu autism face mult mai facilă obţinerea acestei indemnizaţii (...) mai e nevoie de mulţi paşi astfel încât intervenţia pe autism să fie decontată de stat, dar aşa cum şi consilierii de la Ministerul Muncii spuneau, ar fi ideal dacă se va ajunge la decizia de a investi mai mult în primii ani de viaţă ai copilului diagnosticat cu autism, astfel încât el să poată fi o persoană adultă independentă", a menţionat Sorescu.
Ea a precizat că la MMFPS, reprezentanţii ONG-urilor care susţin cauza persoanelor cu autism au avut o întrevedere cu consilieri ai ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu.
"Noi deja am şi demarat la nivel intern redactarea unor acte normative, am stabilit că în această comisie care se ocupă de redactarea acestor acte să participe şi reprezentaţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, vom lua legătura şi cu colegii de la Ministerul Muncii, astfel încât în cel mai scurt timp să promovăm cele două proiecte referitoare la încadrarea în grad de handicap în dezbatere publică", a declarat Călin Alexandru, reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Politici Publice de Sănătate din cadrul MS.
În altă ordine de idei, el s-a referit şi la o strategie privind persoanele cu autism.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al MMFPS, Iolanda Stăniloiu, a spus că în cadrul întrevederii de la acest minister s-a discutat despre crearea unui grup de lucru pentru rezolvarea solicitării ONG-urilor de modificare legislativă a celor două ordine. AGERPRES (A - Iulia Petre Carciog)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Asistenţă medicală şi consiliere gratuite pentru copiii cu autism şi părinţii acestora Un număr de 17 copii cu autism beneficiază de asistenţă medicală, iar părinţii de consiliere de specialitate, gratuite, graţie proiectului ''Şi ei trebuie să aibă o şansă!'', derulat în ţară de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor...
Vasile Cepoi: Ambulanţa ar putea fi finanţată de la bugetul de stat Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a anunţat marţi, la un simpozion, că ambulanţa şi cheltuielile privind asistenţa medicală de urgenţă ar putea fi finanţate de la bugetul de stat, conform propunerilor la proiectul noii legi a sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii: Am înlăturat barierele pentru profesioniştii din domeniul medical care vor să profeseze în România Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care au fost înlăturate bariere pentru profesioniştii din domeniul medical care vor să profeseze în România, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, miercuri, într-un briefing, la Palatul Victoria.
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Vasile Cepoi: Este în strategia Ministerului Sănătăţii de a face cele opt spitale de urgenţă Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că ministerul are o strategie de construire a opt spitale regionale de urgenţă şi că studiază două posibilităţi de finanţare, fonduri europene şi accesarea unor fonduri de investiţii internaţionale...
Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.