Cele mai citite
 


O nouă terapie pentru poliartrita reumatoidă
marţi, 29 mai 2012   ::   3 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Reumatologie
 

Poliartrita reumatoidă în România se apreciază că afectează 1% din populaţie, dar ea este subdiagnosticată, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Reumatologie, cu prilejul lansării unei noi alternative terapeutice.

Potrivit acesteia, prin programul naţional destinat acestei boli, doar circa 200 de pacienţi beneficiază de tratamente iar costul lunar al unui tratament este de aproximativ 2.000 de euro.


Boala duce la dizabilităţi, ea progresează în condiţiile procesului inflamator şi chiar dacă inflamaţiile dispar, dizabilităţile rămân, a precizat medicul.
Tratamentul trebuie evaluat la trei luni şi numai 46% dintre cei trataţi obţin o reuşită, trebuie identificaţi markerii de predicţie şi tratamentul aplicat, în funcţie de rezultatul pentru fiecare pacient, a detaliat prof. dr. Ruxandra Ionescu.


Ea a reliefat că dispunem de tratamente dintre cele mai noi, dar care sunt foarte scumpe.


Este o boală sistemică, ce afectează structurile articulaţiilor, dar şi toate organele, se asociază cu diferite afecţiuni cronice, necesită o diagnosticare cât mai precoce, precum şi instituirea tratamentului, a spus prof. dr. Ionescu.


În România, din cele 9 terapii biologice utilizate în SUA şi restul Europei, sunt folosite patru, a subliniat medicul.


Speranţa medie de viaţă a pacienţilor cu poliartrită reumatoidă este mai mică cu trei-patru ani decât a persoanelor sănătoase.
Pacienţii cu forma severă a bolii pot deceda cu 10-15 ani mai devreme. Boala este mai frecventă la femeile între 30 şi 50 de ani. În privinţa cauzelor, sunt enumerate componenta genetică, hormonală, unele infecţii cum ar fi virozele.


Acum este disponibil un nou tratament pentru pacienţii cu poliartrită reumatoidă care nu răspund la celelalte tratamente.


Medicamentul se eliberează pe bază de reţetă şi se administrează prin injecţie subcutanată, de obicei în coapsă sau abdomen.


Prof. dr. Ruxandra Ionescu a explicat că medicamentul (certolizumab pegol) este conceput pentru a fixa o proteină implicată în declanşarea inflamării. Astfel, el reuşeşte să inhibe procesul de inflamare şi alte simptome ale bolii: oboseală, înroşirea pielii, dureri generalizate; durerea se transformă treptat în jenă permanentă, pierdere în greutate; stare generală de slăbiciune; uscăciune a gurii şi ochilor; dificultate de a dormi; febră uşoară şi transpiraţie; depresie.


Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună progresivă, nevindecabilă, care distruge cartilagiile şi oasele.


Boala debutează, de obicei, cu inflamarea încheieturilor şi dificultatea de a folosi mâinile în primele ore ale zilei. Chiar din primii ani de la instalare, boala afectează abilităţile locomotorii ale pacientului.
Un procent de 50% dintre persoanele cu această afecţiune sunt nevoite să renunţe la activitatea profesională în primii zece ani de la instalarea bolii şi în aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic chiar în primii doi ani de evoluţie a bolii.


'Diagnosticul reumatologic nu este întotdeauna simplu, pacienţii suferă în general mult iar tratamentul nu este uşor. Spre deosebire de concepţia generală, cum că pacienţii cu 'reumatism' sunt vârstnici şi au doar dureri, cu care însă se poate trăi, bolnavii cu reumatisme inflamatoare sunt adesea tineri, în plină viaţă socială şi profesională şi cu multe probleme dincolo de durerea cronică şi handicapul fizic, cum ar fi riscul cardiovascular crescut, mortalitatea crescută, boli asociate", avertizează prof. dr. Simona Rednic, de la UMF 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca.
La rândul său, prof. dr. Edward Keystone, de la Universitatea din Toronto, a evidenţiat că noua terapie este diferită de celelalte tratamente, pentru că are o acţiune mai rapidă, generează mai puţin disconfort şi este mai puţin dureroasă când se injectează.


Acesta a reliefat că ceea ce este important este că se poate administra şi în timpul sarcinii.


"Toate aceste medicamente sunt de primă linie, se apelează la ele când tratamentele convenţionale nu sunt eficiente. Este indicat să fie utilizate cât mai devreme. Din păcate, medicii de familie nu recunosc această boală ca diagnostic şi trece destul de mult timp până când pacienţii ajung la specialist şi atunci sunt într-o stare gravă. Boala se manifestă ascuns, silenţios şi la 40% dintre pacienţi când se face RMN se evidenţiază că sunt deja afectaţi", a explicat dr. Edward Keystone. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de IOAN B.
Bună ziua
În Arad există medic care poate aplica acest nou tratament și care sunt costurile?
O zi frumoasă!
Ioan

de Pavel Simona
Am diabet cu insulina fac 72 unitati de Apidra si 50 de Lantus ,am si tensiune oscilanta iau tratament,am si o neuropati diabetica accentuata,si o poliartrita cu dureri de mani si picioare,iar degetele de la maini in special dreapta (la care am fost operata de canal carpian) mi-au intepenit.Exista un medic in Bucuresti cate ar putea sa-mi dea un tratament mai bun decat Celebrex si care sa ma consulte?

de Daniela Lupu
As dori sa imi raspundeti, daca se poate, la urmatoarele intrebari:

1.-unde se poate face acest tratament cu certolizumab pegol pentru poliartrita reumatoida in Bucuresti,care este costul si cui ma pot adresa?
2.- este eficient in cazul unei persoane de 75 ani care are o forma destul de agresiva a bolii si se trateaza de vreo 5 ani de aceasta boala?
3.-care sunt datele de contact ale doamnei Prof. Dr. Ruxandra Ionescu si daca poate fi consultata cu privire la tratamentul potrivit in cazul descris (pentru mama mea).
Multumesc

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Site pentru bolnavii cu poliartrită reumatoidă Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă suferinţă articulară cronică de cauză inflamatorie, afectând peste 2,9 milioane de persoane în Europa, a subliniat preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, dr. Cătălin Codreanu, marţi într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Mondiale...
Despre poliartrita reumatoida Bolile articulare reprezinta jumatate din totalul bolilor cronice de dupa varsta de 65 de ani. Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie care afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor, de unde rezulta tumefactii, dureri si distructie articulara. Este cea mai frecventa boala articulara...
Campania InspirART - Emoţii Articulate în România Poliartrita reumatoidă este o boală progresivă cu simptome şi dovezi ale distrugerii articulare care se agravează cu trecerea timpului, a declarat marţi într-o conferinţă de presă, prilejuită de lansarea campaniei InspirART - Emoţii Articulate în România, prof. dr. Ruxandra Ionescu, şefa Clinicii de...
Campanie de informare despre poliartrita reumatoidă Liga Română contra Reumatismului a lansat marţi o campanie de informare despre poliartrita reumatoidă pentru a creşte adresabilitatea către medicul reumatolog având în vedere impactul pe care această boală îl are asupra calităţii vieţii pacienţilor.
Copiii bolnavi de artrita juvenila idiopatica – forma sistemica, victime ale unei suferinte care ar putea fi evitata Societatea Romana de Reumatologie Pediatrica atrage atentia asupra insuficientei tratamentului unor categorii de copii cu artrita idiopatica juvenila.
Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, care are o prevalenţă de aproximativ 1% , ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 de cazuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dr. Cătălin Codreanu, directorul...