Cele mai citite
 


Constantin Ostaficiuc, candidat PDL la şefia CJ Timiş: Prioritare vor fi investiţiile în Sănătate (interviu)
miercuri, 30 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Candidatul PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş (CJ), Constantin Ostaficiuc are 57 de ani şi este şeful administraţiei judeţene în exerciţiu de opt ani, după un mandat (2000-2004) de vicepreşedinte al CJ. Ostaficiuc se declară mulţumit de realizările împlinite deja în toate localităţile judeţului şi declară, într-un interviu acordat AGERPRES, că a atras sute de milioane de euro din fonduri structurale doar în prezentul mandat, la care se adaugă zeci de milioane de euro de la guvern. Prioritare pentru el sunt, într-un nou exerciţiu administrativ, investiţiile în Sănătate.
AGERPRES: După două mandate la conducerea administraţiei judeţene, vă puteţi declara mulţumit de realizări şi de gradul de atragere a fondurilor europene pentru dezvoltarea localităţilor?
Constantin Ostaficiuc: Mă mândresc cu faptul că în mandatele anterioare am reuşit să iniţiez, să dezvolt şi să pun în practică proiecte benefice pentru acest judeţ şi pentru toţi cetăţenii comunităţii locale. Nu există nicio localitate, mai mare sau mai mică, în care să nu se fi investit fonduri, în care să nu se fi lucrat la ceva: un drum, o şcoală, alimentarea cu apă sau canalizarea, o sală de sport, renovarea unei biserici. Numai în ultimul mandat au fost atrase sute de milioane de euro în Timiş din comunitatea europeană, zeci de milioane de euro atraşi din programele guvernamentale şi proiectele au mers într-o cascadă. Lucrurile se văd. În perioada în care am fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş am ales, însă, să nu prezint mesaje populiste. Este motivul pentru care am tăiat foarte puţine panglici. Iar, când am făcut-o, a fost la insistenţa colegilor. Am fost interesat să încep şi să termin proiecte, nu să tai panglici. Vă dau câteva exemple de proiecte finalizate: reabilitarea Bastionului Theresia din Timişoara, deponeul ecologic de la Ghizela, centura de ocolire a oraşului Buziaş, drumul judeţean dintre Buziaş şi Lugoj, consolidarea Castelului Huniade.

AGERPRES: Care sunt priorităţile dacă veţi câştiga un nou mandat în fruntea CJ?
Constantin Ostaficiuc: Prioritatea numărul unu este, pentru mine, Sănătatea. În programul meu, prioritară este modernizarea Spitalului Judeţean, o nouă maternitate, Spitalul Oncologic, menţinerea medicilor în Timişoara şi crearea condiţiilor pentru ei de a lucra aici, în aşa fel încât să nu mai fie nevoită lumea să meargă la Viena sau la Szeged sau în altă parte să-şi facă un consult medical şi un tratament. Prioritatea numărul doi este continuarea dezvoltării infrastructurii; sunt cei 118 milioane de euro care trebuie să se regăsească în infrastructură de apă-canal, continuarea asfaltării drumurilor judeţene, să trecem din nou de 400-500 de kilometri de drumuri asfaltate în următorii patru ani şi, bineînţeles, celelalte infrastructuri. Acestea sunt punctele mele tari, cu acestea mă prezint în faţa populaţiei, a electoratului. Nu vin în faţa electoratului ca să-i atac pe contracandidaţii mei, nu vin ca să fac o campanie murdară. Nu am intenţia de a promite, vin în faţa oamenilor cu ceea ce am realizat în aceşti ani şi cu cele două priorităţi pentru următorii patru ani.

AGERPRES: Ce vă propuneţi pentru modernizarea şi dotarea unităţilor spitaliceşti, pentru creşterea calităţii actului medical, în special în mediul rural, pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ la sate, fără să neglijăm asigurarea transportului elevilor?
Constantin Ostaficiuc: Timişoara are nevoie de o revitalizare totală a infrastructurii în sănătate şi am să vă dau câteva exemple. Spitalul Judeţean, după părerea mea, trebuie să intre într-o refacere totală. Am dat un exemplu prin renovarea Secţiei de terapie intensivă şi nu întâmplător am ales această secţie. Dacă alegeam oricare altă secţie, ar fi apărut discuţii. Terapia intensivă este o secţie în care, practic, toate celelalte secţii se întâlnesc într-un anume fel. Dar nu numai Spitalul Judeţean este în discuţie; avem nevoie şi de o maternitate, aşa cum am mai spus. Cele două maternităţi publice funcţionează în condiţii care nu sunt dintre cele mai bune acum şi e nevoie de o maternitate nouă. Este un proiect aflat în faza studiului de fezabilitate, iar locaţia este asigurată lângă Spitalul Judeţean, unde corect ar fi să funcţioneze un centru de sănătate, de tratament, o zonă dedicată sănătăţii. Şi tot în acea zonă s-a lansat şi proiectul pentru un Institut de cercetare pentru oncologie, unde noi am dedicat o parte din curtea Spitalului Judeţean. Fără discuţie, în zona sănătăţii este în continuare absolut necesar un spital regional şi, chiar dacă s-a împiedicat în hăţişul birocratic, cred că se poate realiza printr-un management privat, apoi printr-o investiţie în parteneriat public-privat, urmat de un management privat. Îmi doresc ca în final şi acest Institut de oncologie de pe Calea Torontalului să devină o realitate. În ceea ce priveşte învăţământul în mediul rural, consider că se poate face prin sprijinirea cadrelor didactice, prin oferirea de condiţii optime elevilor. Tocmai de aceea m-am implicat, prin Consiliul Judeţean Timiş, în alocarea de fonduri care au condus la modernizarea şcolilor.
Nu lipsit de importanţă este programul destinat transportului elevilor din zonele rurale, din sate către centrele de comună. Datorită parteneriatului pe care-l avem cu regiuni europene, am reuşit să dăm în administrarea primăriilor microbuze şcolare prin care s-a asigurat transportul elevilor. Voi continua acest program.

AGERPRES: În infrastructură, care ar fi priorităţile judeţului, în opinia dumneavoastră?
Constantin Ostaficiuc: Dezvoltarea economică a unei regiuni, a unei zone, nu se poate face fără infrastructură rutieră, fără infrastructură de apă-canal. Cred că filosofia unei administraţii este de a face infrastructură modernă iar pe aceasta să i se oferă investitorului privat condiţii să-şi dezvolte afacerea în zona respectivă. În ceea ce priveşte alocările pentru infrastructura de drumuri, Timişul este acum pe locul întâi pe ţară; am reuşit în ultimii trei ani să acoperim cu asfalt cam 400 de kilometri din drumurile judeţene. Am refăcut foarte multe poduri, am deschis chiar noi drumuri. Sunt premiere pe care le-am realizat în Timiş şi continuăm acest lucru. Şi în acest an ne propunem cam 100 de kilometri de asfalt pe drumurile judeţene şi, bineînţeles, ca axele principale din drumurile judeţene să fie funcţionale în totalitate. O altă prioritate este domeniul energiei alternative, care înseamnă un mediu mai curat, în primul rând. Avem dedicate 45 de hectare pentru un câmp de panouri solare, care ar urma să intre în reţeaua naţională şi acolo să se facă o compensare cu consumul de energie din partea administraţiilor locale din judeţ. Un alt mare proiect este legat de parcul industrial pentru producere de elemente pentru energie alternativă. Avem, de asemenea, masterplanul de apă şi canalizare în cadrul căruia s-au făcut licitaţiile pentru staţiile de epurare în tot judeţul, discutăm de 118 milioane de bani de la Comunitatea Europeană, în marea lor majoritate. Doresc să continui acest proiect de asigurare a alimentării cu apă şi canalizării pentru toţi timişenii.

AGERPRES: Care consideraţi că sunt investiţiile necesare în judeţ în funcţie de potenţialul oferit de acesta?
Constantin Ostaficiuc: Cred că este nevoie de o corelare a sistemului educaţional cu piaţa muncii, e nevoie de o strategie prin care să ştii ce categorii de profesionişti sunt necesare peste 10 ani, peste 15 sau 20 de ani. Adică, o strategie de dezvoltare pe un termen mediu, dar şi pe un termen lung. Avem pregătite proiecte complexe care vizează crearea de locuri de muncă, precum zona industrială Săcălaz şi Parcul tehnologic de energie regenerabilă. Unul dintre cele mai importante proiecte pe care mi le doresc foarte repede realizate este Castelul Huniade, pentru care am câştigat, din fonduri europene, 8 milioane de euro. Castelul Huniade este o clădire reprezentativă pentru Banat, pentru întreaga zonă. Proiectul a fost început acum mai mulţi ani, iniţial cu scopul de salvare, din cauza unei falii, şi acum trebuie dus mai departe. Faptul că am câştigat cele 8 milioane de euro pentru a transforma monumentul într-un castel mi se pare foarte important pentru a realiza un obiectiv reprezentativ pentru Timişoara. Puţine oraşe din ţară, şi chiar din alte părţi, au un castel de o asemenea anvergură în centrul oraşului. Aşadar, acesta este un proiect la care ţin foarte mult. Un alt proiect este Centrul de afaceri, care se va realiza în locul fostului Comisariat judeţean. Va fi un loc unde va funcţiona şi Biblioteca Judeţeană Timiş, care în prezent este împrăştiată în mai multe locaţii din oraş. Proiectul este gata, a fost agreat, urmează să semnăm contractul de finanţare. Mai discutăm acolo de o parcare subterană de 400 de locuri. Este tot un proiect început în cealaltă legislatură şi sper ca licitaţia pentru construcţie să se desfăşoare cât mai repede.

AGERPRES: Cum vedeţi colaborarea cu viitorii consilieri judeţeni pentru a avea asigurată susţinerea proiectelor dumneavoastră?
Constantin Ostaficiuc: Mizez pe cât mai mulţi oameni la vot, pentru că prezenţa într-un număr mare reflectă un vot electoral corect. Este proiecţia democraţiei reflectată în acest vot. Mizez pe o prezenţă mare, pe faptul că oamenii apreciază ceea ce s-a întâmplat în judeţ, ceea ce am făcut în judeţ, pe ideea că au un preşedinte european şi cred că doresc tot un preşedinte european şi pentru următorii patru ani. Nu putem să câştigăm singuri majoritatea în Consiliul Judeţean, suntem conştienţi, dar sper să avem parteneri cu care să obţinem majoritatea. Suntem deschişi colaborării. AGERPRES/(AS-Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sorin Frunzăverde, candidat USL la şefia CJ Caraş-Severin: Trebuie atrase în continuare fonduri europene (interviu) Candidatul USL la preşedinţia CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că o prioritate a sa în cazul în care va câştiga această funcţie va fi continuarea atragerii de fonduri europene şi ducerea la bun sfârşit a marilor proiecte începute în 2008. El afirmă că...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Tiberiu Marc, candidat USL la şefia CJ Sălaj: Propun un proiect pentru judeţ validat şi de partenerii europeni(interviu) Candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Sălaj, social-democratul Tiberiu Marc, cel care ocupă şi în prezent această funcţie, apreciază, într-un interviu acordat AGERPRES, că proiectul strategic de dezvoltare demarat în cele două mandate anterioare este corect în termeni de planificare...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Liviu Dragnea, candidat USL la preşedinţia CJ Teleorman: Ne vom ţine departe de aroganţa fostei puteri (interviu) Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, candidat USL pentru un nou mandat, afirmă într-un interviu acordat AGERPRES că, dacă va câştiga competiţia electorală, printre priorităţile sale vor fi modernizarea infrastructurii, precum şi investiţiile, care să absoarbă forţa de muncă neutilizată...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...