Cele mai citite
 


Grup de lucru pentru armonizarea criteriilor de încadrare în gradul de handicap la copii cu cele de la adulţi, pentru autism
miercuri, 30 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miniştrii Muncii şi Sănătăţii au stabilit iniţierea unui grup de lucru care să armonizeze criteriile pe baza cărora se face încadrarea în gradul de handicap la copii cu cele de la adulţi, decizia fiind luată în urma întâlnirilor de luni cu membrii unor organizaţii neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu autism, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Prin 'Petiţia pentru drepturile persoanelor cu autism', reprezentanţii ONG-urilor au solicitat MMFPS o analiză şi un plan de acţiune pentru modificarea Ordinelor Comune ale MMFPS şi Ministerului Sănătăţii, nr. 725/2002 şi 762/1992/2007, privind încadrarea în grad de handicap a copiilor, respectiv a persoanelor adulte cu tulburări din spectrul autist.
Totodată, activiştii pentru drepturile autiştilor şi-au oferit expertiza şi disponibilitatea de a colabora cu ministerele implicate în procesul de elaborare şi modificare şi a altor acte normative care pot afecta viaţa copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism.
Grupul de lucru care urmăreşte să armonizeze criteriile pe baza cărora se face încadrarea în gradul de handicap la copii cu cele de la adulţi va include şi doi reprezentanţi ai ONG-urilor care promovează drepturile persoanelor cu autism.
'Grupul de lucru îşi va începe activitatea după un calendar stabilit de comun acord de către cele două ministere, în zilele următoare, şi ar putea finaliza modificarea celor două Ordine într-un interval de trei până la şase luni', se precizează în documentul citat.
Autismul este o tulburare pervazivă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care afectează individul în trei arii: comunicare, relaţionare şi adaptarea simţurilor la mediu. În România nu există o statistică oficială care să reflecte numărul exact al persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
MMFPS, prin Direcţia 'Protecţia Copilului', este partener strategic al organizaţiei Romanian Angel Appeal şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România în înfiinţarea a 40 de Centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu tulburări de spectru autist.AGERPRES/(AS-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Elena Mitrea (PSD) militează pentru elaborarea unui cadru legislativ specific pentru copiii cu autism Senatorul PSD Elena Mitrea a solicitat autorităţilor abilitate, prin două interpelări, să iniţieze un parteneriat cu ONG-urile specializate în vederea dezvoltării unui sistem de servicii sociale, de sănătate şi de educaţie, destinat persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări mintale...
Părinţii copiilor cu TSA pot găsi psiho-terapeuţi cu ajutorul platformei Autism Connect Prima platformă care oferă informaţii utile părinţilor copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi îi ajută să ia legătura cu specialişti în domeniu a fost lansată, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Help Autism, în parteneriat cu Asociaţia de Terapie...
Teleorman: Posturile de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, suplimentate Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman va avea în 2013 un număr de 667 de posturi, cu 12 mai multe decât în anul precedent, în urma unei hotărâri a Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, instituţia publică în subordinea căreia se află.
Miting şi marş în Capitală pentru susţinerea drepturilor persoanelor cu autism Mai multe organizaţii neguvernamentale au organizat, luni, în Capitală, un miting şi un marş pentru susţinerea drepturilor persoanelor cu autism, solicitând în acest sens modificarea unor prevederi legislative.
Serviciile psihologice pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate Serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru, a anunţat marţi preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR)...
Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Copii cu Autism oferă servicii specializate în sectorul 6 Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Copii cu Autism oferă servicii specializate în sectorul 6, 20 dintre cei 90 de copii autişti aflaţi în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 6 frecventând instituţia.