Cele mai citite
 


În România aproximativ 10.000 de persoane suferă de scleroză multiplă
miercuri, 30 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Neurologie
 

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple este marcată pe 30 mai şi are ca scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce înseamnă această boală autoimună, se arată într-un comunicat al Societăţii de Scleroză Multiplă remis marţi.

Scleroza multiplă afectează vieţile a peste două milioane de oameni din întreaga lume. În România există aproximativ 10.000 de persoane care suferă de această boală, din care aproximativ 2.000 primesc un tratament adecvat.


Boala poate determina diverse simptome, variind de la o uşoară senzaţie de amorţeală, la durere sau chiar paralizie, afectând în principal persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, deşi debutul poate fi chiar mai devreme.


Mai multe femei decât bărbaţi suferă de această afecţiune, raportul fiind de doi bărbaţi la trei femei, la adulţii tineri, fiind cea mai frecventă boală a sistemului central nervos.


Un procent de 85% din oamenii care au avut un atac de scleroză multiplă în următorii doi ani ar putea fi diagnosticaţi cu această boală.
Declanşarea acestei patologii nu este cunoscută încă, dar se consideră că aceasta este o tulburare autoimună - propriul sistem imunitar atacă celulele şi ţesuturile sănătoase.


Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele.


Nu este obligatoriu ca toţi pacienţii să resimtă oricare dintre aceste simptome, ce ar putea dispărea în câteva zile sau săptămâni.


Scleroza multiplă nu este o boală contagioasă, ci o boală progresivă a sistemului nervos iar tratamentul ei este doar de încetinire a evoluţiei bolii. Există însă terapii care reduc simptomele şi evoluţia bolii, una dintre terapiile cele mai de succes fiind tratamentul cu interferon, ce creşte substanţial calitatea vieţii pacientului.


Ziua Mondială a Sclerozei Multiple a fost lansată în 2009 şi este coordonată de Federaţia Internaţională de Scleroză Multiplă.


Anul trecut au fost organizate evenimente în peste 73 de ţări pentru a creşte gradul de conştientizare despre ce înseamnă această boală autoimună. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla: Cercetatorii de la Roche au inregistrat progrese majore cu o noua molecula destinata tratamentului sclerozei multiple recurent - remisiva Roche a anuntat recent rezultatele spectaculoase ale unui studiu clinic cu un nou medicament destinat tratamentului sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna(1) forma a sclerozei multiple. Utilizarea acestui nou medicament a dus la o reducere inalt semnificativa a activitatii bolii...
Ziua Mondială a Creierului La 22 iulie se celebrează la nivel internaţional Ziua Mondială a Creierului. Este pentru a treia oară când se celebrează în lume această zi, prima Zi Mondială a Creierului fiind sărbătorită în 2014.
Campanie de informare naţională despre scleroza multiplă Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea Neurologilor din România şi COLEGIUL MEDICILOR din România au lansat miercuri campania naţională de informare şi susţinere a drepturilor PACIENŢILOR 'Împreună învingem Scleroza Multiplă', care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Momentul apariţiei primelor simptome de scleroză multiplă, influenţat de expunerea la soare (studiu) Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit că vârsta la care apar pentru prima oară simptomele sclerozei multiple (SM) au legătură cu latitudinea. Un studiu internaţional de anvergură, condus de Institutul Menzies pentru Cercetări Medicale din Australia a relevat, vineri, că persoanele care trăiesc...
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...