Cele mai citite
 


Peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni
miercuri, 30 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice au fost efectuate până în prezent la Institutul Clinic Fundeni - Clinica de chirurgie generala şi transplant hepatic, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, prof. dr. Irinel Popescu, şeful clinicii.
Specialistul a subliniat că aceste tehnici medicale, din ce în ce mai sofisticate, trebuie să facă parte din dotările serviciilor chirurgicale care abordează patologie dificilă şi operaţii complexe, datorită multiplelor avantaje.
El a precizat că, în prezent, chirurgia robotică este în continuă extindere, inclusiv în zona oncologică.
"Ca orice act medical, inclusiv cel robotic se "tratează" în termeni de cost - eficienţă. La un prim calcul, chirurgia robotică pare costisitoare. Dar, pe termen mediu şi lung, prin creşterea achiziţiei de roboţi şi a experienţei clinice, costurile se micşorează substanţial. În România, dezvoltarea acestei tehnici depinde de disponibilitatea Ministerului Sănătăţii de a continua un program pilot, ale cărui costuri sunt suportate de minister. România se numără printre ţările avansate din zona Europei de Est, a făcut pionierat din chirurgia robotică în chirurgia mediastinală, colorectală", a evidenţiat prof. dr. Irinel Popescu.
Acesta a punctat că rezultatele chirurgiei robotice pot fi superpozabile peste chirurgia minim-invazivă, cu rezultate funcţionale ceva mai bune.
În România chirurgia robotică este abordată la Clinica de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi la Spitalul Municipal Cluj-Napoca.
În prezent, în SUA, se înregistrează un boom în ginecologia robotică, în special în ablaţia uterului, cancerele uterului sau colului uterin.
Roboţii au aplicaţii şi în patologia benignă: fibroame uterine, endometrioză, prolaps.
Este în creştere folosirea robotului în chirurgia tiroidei şi a obezităţii.
În ultimele decenii, tehnologiile chirurgicale au cunoscut o dezvoltare fără precedent.
Dorinţa de a extinde chirurgia minim-invazivă la cazurile dificile a condus inevitabil la dezvoltarea roboticii. Vederea bidimensională, mişcările contraintuitive, dificultăţile de coordonare mână-ochi, limitarea gradelor de libertate în cazul instrumentelor laparoscopice au stimulat cercetările în domeniu în ceea ce priveşte aspectele legate de chirurgia robotică. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Irinel Popescu: Chirurgia robotică este chirurgia viitorului Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Robotica aparţine mai degrabă viitorului decât prezentului, de aceea a creat multe controverse, a declarat joi prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, într-o conferinţă de presă prilejuită...
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul ...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.