Cele mai citite
 


Problemele finanţării sistemului de sănătate, discutate de medici la Forumul Healthcare
miercuri, 30 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aspecte privind organizarea spitalelor, redefinirea asigurărilor de sănătate, implicarea comunităţii în managementul sănătăţii, dar şi impactul deciziei politice în sfera sănătăţii au fost abordate luni la Conferinţa Profesioniştilor din Sănătate şi ai Mediului de Afaceri "Forum Healthcare", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României - Camera Naţională.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu a prezentat câteva dintre aspectele majore ale noului proiect de lege a sănătăţii, accentuând importanţa noului mod de organizare a spitalelor şi a faptului că pacientul îşi poate alege asiguratorul. El a spus că vor fi asigurări publice şi complementare şi au fost făcute propuneri pentru deductibilitate fiscală.
Managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu", conf. dr. Şerban Bubenek, a evidenţiat că trebuie făcute schimbări în adevăratul sens al cuvântului, şi nu cosmetizări.
"Sistemul sanitar este în continuare subfinanţat iar corpul medical timorat. În prezent, nu există nicăieri un cost al serviciilor medicale. Toată lumea vorbeşte de pachetul minim de servicii medicale, dar nimeni nu ştie ce conţine. CNAS primeşte informaţii, dar nu sunt puse la punct, nu le traduce în costuri şi de aici toată această degringoladă. Personalul acoperă doar 30% - 35% din necesităţile de servicii medicale, salariile sunt de mizerie", a arătat dr. Bubenek, care consideră că nu se pot face schimbări majore în sistemul de sănătate dacă nu se implică primul-ministru.
În opinia sa, ar trebui încheiat un pact potrivit căruia să nu fie votate partidele care nu alocă măcar 6% din PIB sănătăţii.
Prof. dr. Grigore Tinică, de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr. George I. M. Georgescu' Iaşi, a spus că această unitate nu are contract cu Casa de un an, se face act adiţional pentru fiecare lună, pentru că în 2011 s-a semnat contractul-cadru pe doi ani, dar normele au fost schimbate, în acest an, reducându-se tarifele.
Acesta a punctat că în România medicina de performanţă se practică prin entuziasmul medicilor, cu bani puţini.
Prof. dr. Ioan Georgescu, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a arătat că nu se face controlul calităţii actului medical, medicii nu sunt protejaţi şi sunt suprasolicitaţi.
Reprezentantul Colegiului Medicilor din România, dr. Florin Chirculescu, a afirmat: "Politicienii ne spun că avem bani în sistem pentru un BMW şi noi avem pentru un Trabant. Proiectul de lege este inspirat din cel olandez, dar acolo dezbaterea publică a durat patru ani iar cheltuielile cu sănătatea în primii cinci ani au crescut cu 3% după implementare şi durata medie de viaţă a scăzut cu cinci ani după aplicarea legii".
Cu prilejul forumului a avut loc şi Gala Top Medici 2012, ediţia a 4-a. Trofeul Top Medici a fost câştigat de conf. dr. Şerban Bubenek iar premiile de excelenţă în medicină au fost acordate prof. dr. Virgil Ancăr, dr. Niculina Bratu, prof. dr. Emanoil Ceauşu, prof. dr. Al. Vlad Ciurea, conf. dr. Dan Coriu, prof. dr. Constantin Dumitrache, dr. Doru Filipescu, conf. dr. Cristian Gheorghe, prof. dr. Vlad Iliescu, prof. dr. Cristian Radu Popescu, prof. dr. Sanda Măgureanu.
Prof. dr. Nicolae Hâncu a obţinut premiul pentru performanţă medicală în echipă, prof. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a primit premiul de excelenţă pentru promovarea medicinei complementare, doctorului Bogdan Opriţa i-a revenit premiul pentru performanţă în comunicare iar prof. dr. Corneliu Zaharia - premiul pentru inovaţie.
Prof. dr. Grigore Tinică şi membrii Consiliului Consultativ au primit diplome de excelenţă din partea Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
RETROSPECTIVÃ - 2016, un an bogat în proteste sindicale; nemulţumiri în Educaţie, Sănătate, Energie, Administraţie şi la Poştă Anul 2016 a fost unul bogat în proteste ale sindicatelor, care au ieşit în stradă nemulţumite în primul rând de salarii şi de condiţiile de lucru. Pichetările, mitingurile, marşurile şi grevele generale au vizat domenii precum Educaţie, Sănătate, Energie, Administraţie dar şi sistemul penitenciar, Poliţia...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...