Cele mai citite
 


Horea Uioreanu, candidat USL la şefia CJ Cluj: Judeţul are potenţial de dezvoltare imens, puţin folosit(interviu)
joi, 31 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, deputatul liberal Horea Uioreanu, spune că 2012 este anul schimbării politice în România. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este schimbarea modului de a face politică, de la schimbarea modului de funcţionare a administraţiei, până la schimbarea atitudinii faţă de oameni.
AGERPRES: Ce obiective prioritare veţi pune în practică după preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean?
Horea Uioreanu: În primul rând cred că trebuie să privim lucrurile într-o perspectivă mai largă. 2012 este anul schimbării pentru România, iar faptul că acum avem un nou guvern, al Uniunii Social Liberale, reprezintă numai începutul. Schimbarea va trebui să fie consfinţită prin vot, mai întâi la alegerile locale din 10 iunie. Obiectivele mele prioritare pentru Cluj trebuie legate de obiectivele prioritare ale echipei din care fac parte, cea a Uniunii Social Liberale. Ce ne-am propus noi pentru România şi eu pentru Cluj este schimbarea radicală a modului de a face politică: o schimbare în funcţionarea administraţiei, priorităţi şi în atitudinea faţă de oameni. În ecuaţia naţională, Clujul este astăzi locul unei bătălii simbolice.
Aşa cum am enunţat cu fiecare ocazie, Clujul trebuie să revină acolo unde îi este locul, adică în vârful ierarhiei judeţelor din România. În acest sens am grupat priorităţile programului meu de guvernare pe următoarele axe prioritare: unu, Clujul să fie un pol al relansării economice şi dezvoltării. În al doilea rând, avem nevoie de infrastructură modernă în fiecare localitate, dar care să şi lege Clujul de Europa. Concomitent, este nevoie de servicii moderne şi eficiente, educaţie şi sănătate de calitate. În fine, am în vedere promovarea Clujului ca centru cultural şi turistic. Acestea sunt liniile generale ale proiectului meu pentru Consiliul Judeţean Cluj, dar vă pot vorbi ore în şir despre acesta.

AGERPRES: Ce vă propuneţi ca preşedinte al CJ pentru modernizarea şi dotarea unităţilor spitaliceşti, creşterea calităţii actului medical, în special în mediul rural, îmbunătăţirea sistemului de învăţământ în mediul rural, asigurarea transportului elevilor?
Horea Uioreanu: Trebuie să înţelegeţi de la început un lucru: educaţia şi sănătatea reprezintă deopotrivă o necesitate şi o provocare pentru mandatul meu. Spun o necesitate deoarece şi la această dată peste un sfert din şcolile din judeţ funcţionează fără să aibă autorizaţie sanitară de funcţionare. Tocmai de aceea asigurarea finanţării necesare pentru obţinerea acestor autorizaţii pentru toate şcolile din judeţ şi redeschiderea celor închise, cu precădere a celor din satele aflate la distanţe mari de centrul de comună, reprezintă un obiectiv major al programului meu. Investiţia în educaţie este o condiţie obligatorie pentru a putea vorbi despre ieşirea din criza şi despre dezvoltare pe termen lung. Cât priveşte domeniul sănătăţii, cea mai mare provocare pentru Consiliul Judeţean este demararea lucrărilor de construire a Spitalului Regional de Urgenţă, obiectiv pe care mi-l asum. Este un proiect mare, cel mai important pentru acest domeniu, şi tocmai de aceea am solicitat, şi am primit asigurări din partea guvernului USL, că o sa fim sprijiniţi pentru a duce la bun sfârşit această provocare. După 10 iunie, în parteneriat cu primăriile Cluj-Napoca şi Floreşti şi cu guvernul Victor Ponta, sunt convins că vom reuşi să pornim un proiect care aşteaptă de şase ani materializarea. Dacă îmi permiteţi, este încă o dovadă că este necesar ca judeţul Cluj să meargă pe direcţia generală a ţării, adică de a vota USL, pentru ca în tandemul dintre guvernarea locală şi cea centrală să vorbim aceeaşi limbă. De altfel, medicina de urgenţă va beneficia de o atenţie specială în timpul mandatului meu. Construirea Spitalului Regional de Urgenţă, sprijinirea farmaciştilor pentru a deschide puncte farmaceutice în satele cu o populaţie de peste 1.000 de locuitori şi achiziţionarea unui elicopter medical pentru SMURD sunt direcţiile prioritare ale programului meu în domeniul sănătăţii. Doar prin implementarea acestor proiecte vom putea oferi clujenilor servicii de sănătate de calitate.

AGERPRES: Care ar fi în opinia dumneavoastră priorităţile în privinţa infrastructurii în judeţ (drumuri, canalizare, apă, diguri în zonele inundabile, consolidări în zonele unde s-au produs alunecări de teren, ecologizări etc.)?
Horea Uioreanu: Priorităţile privind infrastructura în judeţ? În primul rând trebuie să racordăm judeţul la anul în care ne aflăm, adică 2012. Este anormal ca în 2012 să vedem drumuri pe care cu greu se poate circula şi cu o căruţă. La finalul mandatului meu doresc să pot circula pe fiecare uliţă din acest judeţ cu maşina, fără să îmi fie teamă că va trebuie să o duc apoi în service şi să plătesc o căruţă de bani ca să o fac funcţională din nou. Avem aproximativ 1.300 de km de drumuri în judeţ care trebuie să fie în 2016 motiv de mândrie pentru clujeni. Pentru că vorbim despre asta, aş adăuga un alt proiect pe care l-am aşezat în lista de priorităţi absolute: dezvoltarea aeroportului. Este obligatoriu să implementăm un proiect mai vechi, încă din mandatul trecut, şi să construim terminalul cargo, pentru a încuraja investitorii să-şi deschidă facilităţi de producţie în Cluj. De asemenea, ca şi clujean, vreau ca din Cluj să putem circula spre toate capitalele şi oraşele importante din Europa, şi nu numai, iar pentru asta trebuie să atragem cât mai multe companii aeriene, nu să le pierdem pe cele care le avem, aşa cum, din nefericire pentru economia judeţului, s-a întâmplat în ultimii ani.

AGERPRES: Care consideraţi a fi investiţiile necesare în judeţ în funcţie de potenţialul oferit de acesta (industrie, agricultură, turism, investiţii pentru crearea de locuri de muncă, proiecte pe fonduri europene)?
Horea Uioreanu: Când enumeraţi aceste capitole, nu pot decât să spun că judeţul Cluj are un potenţial de dezvoltare imens, şi că a fost extrem de puţin folosit. Acest judeţ poate atrage şi trebuie să atragă fonduri europene, asta este clar şi nu suferă niciun fel de virgulă. Vorbim apoi despre agricultură. Acest domeniu nu trebuie doar încurajat, ci şi susţinut, întrucât avem un potenţial foarte mare, problema e că adevăraţii producători nu reuşesc să îşi lucreze pământurile pentru că e prea scump, iar de asocieri mulţi încă se feresc. Pe de altă parte, au probleme şi cu desfacerea produselor, nu prea au unde să le vândă, chiriile din pieţe fiind mult peste posibilităţile producătorilor individuali. De aceea îmi propun ca la finalul primului mandat să pot spune, susţinut de ceea ce voi face, că pământurile din Cluj sunt lucrate şi că trăim, ne hrănim cu produse autentice. În ceea ce priveşte turismul, este de ajuns să priviţi în jurul Clujului şi vă veţi da seama că, fără investiţii foarte costisitoare, putem oferi trasee turistice atrăgătoare, indiferent de anotimp. Agroturismul va fi sprijinit de CJ, iar prin investiţiile în infrastructură şi aeroport cu siguranţa o să creştem numărul turiştilor care anual ne calcă pragul. E nevoie de un pic de viziune, şi totul se poate realiza. Şi de un pic de promovare.

AGERPRES: Cum vedeţi colaborarea cu viitorii consilieri judeţeni pentru a avea asigurată susţinerea proiectelor dumneavoastră, dacă veţi face eventuale alianţe?
Horea Uioreanu: Despre politică se spune că este arta compromisului. Sigur, dacă nu voi avea o majoritate confortabilă în Consiliul judeţean, va fi nevoie să discut cu partidele reprezentate. Dar sunt convins că nu va fi cazul, USL va obţine voturile necesare pentru a-şi asigura majoritatea necesară. Şi astfel, proiectele mele, pe care nu le-am gândit de unul singur, ci împreună cu colegii din PNL, din PSD şi cei din PC, vor avea sigur susţinerea consilierilor judeţeni.
AGERPRES/(AS-Marius Septimiu Avram)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Liviu Dragnea, candidat USL la preşedinţia CJ Teleorman: Ne vom ţine departe de aroganţa fostei puteri (interviu) Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, candidat USL pentru un nou mandat, afirmă într-un interviu acordat AGERPRES că, dacă va câştiga competiţia electorală, printre priorităţile sale vor fi modernizarea infrastructurii, precum şi investiţiile, care să absoarbă forţa de muncă neutilizată...
Alin Tişe, candidatul PDL la şefia CJ Cluj: Fondurile europene şi investiţiile vor fi prioritare Candidatul PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, doreşte să continue proiectele începute în actualul său mandat de preşedinte. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că investiţiile vor fi una dintre priorităţile viitorului său mandat, în cazul în care va câştiga alegerile...
Dorel Jurcan, candidat PDL la preşedinţia CJ Vâlcea: Vreau ca tinerii să aibă oportunitatea de a începe o afacere (interviu) Candidatul PDL la şefia Consiliului Judeţean Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan, susţine într-un interviu acordat AGERPRES că, în cazul câştigării competiţiei electorale, are în vedere implementarea proiectelor ce vizează infrastructura, alimentarea cu apă şi lucrările de canalizare, dezvoltarea întreprinderilor...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...