Cele mai citite
 


Îngheţata se comportă ca un drog (studiu)
joi, 31 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Ce mancam?, Mancam sanatos, Minte sanatoasa
 

Marii amatori de îngheţată ar mânca într-una, creierul lor reacţionând la fel ca în cazul dependenţei de drog, relatează passionsante.be.

O echipă de cercetători de la Oregon State University ar fi putut studia comportamentul consumatorilor în cazul altor alimente, dar au ales îngheţata şi anume milk-shake-ul cu îngheţată de ciocolată. Este o plăcere care induce dependenţă la cei care mănâncă regulat. Cu cât mănâncă mai mult, cu atât simt o poftă mai mare. Cauza ar fi o activare insuficientă a zonelor cerebrale implicate în 'circuitul recompensei'.

Cercetătorii au observat acest mecanism studiind activitatea cerebrală la un grup de 150 de studenţi sănătoşi, cu greutate normală. Ei au fost invitaţi să nu mănânce nimic în cele cinci ore dinaintea experimentului. Au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare şi îndeosebi despre consumul de îngheţată. La test, fiecare a băut câte o gură de milk-shake şi o băutură fără gust deosebit. S-a constatat că, la cei care mâncau des îngheţată, 'circuitul recompensei' s-a activat, dar mult mai puţin decât la consumatorii ocazionali. Altfel spus, pentru a ajunge la acelaşi nivel de plăcere, ei trebuie să mănânce mai multă îngheţată.

Într-un articol apărut în revista 'American Journal of Clinical Nutrition', autorii arată că scăderea activării 'circuitului recompensei' permite înţelegerea comportamentelor ce constau în alimentaţie excesivă, care duc la obezitate. Se insistă pe importanţa unui regim alimentar echilibrat, cu puţin din toate, dar în cantităţi moderate.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa de internet poate fi semnalul de avertizare pentru afecţiuni de sănătate mentală (studiu) Dependenţa de internet ar putea reprezenta semnalul de alarmă pentru afecţiuni de sănătate mentală în rândul studenţilor, potrivit unui studiu recent al unor cercetători canadieni citat de UPI.com.
Mâncarea nesănătoasă dă tot atâta dependenţă ca şi drogurile Drogaţi de mâncarea nesănătoasă. Aceleaşi mecanisme ale creierului intervin în consumul obsesiv de alimente hipercalorice şi în dependenţa de droguri, au arătat cercetători americani după experimente efectuate pe şobolani, informează publicaţia franceză 20minutes.
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Un regim alimentar sănătos reduce riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral (studiu) O alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte reduce semnificativ riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat de cercetători canadieni de la McMaster University din Vancouver şi preluat de agenţia Xinhua.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Un consum suplimentar de apă plată determină adoptarea unui regim alimentar mai sănătos (studiu) Un consum suplimentar de apă plată determină adoptarea unui regim alimentar mai sănătos, sugerează o echipă de cercetători americani de la Universitatea Illinois, relatează luni passionsante.be.