Cele mai citite
 


MB: Un raport parlamentar condamnă obsesia 'corpului ideal'
joi, 31 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Jumătate din întreaga populaţie a Marii Britanii are probleme legate de imaginea negativă asupra propriului corp. Fetiţe de numai cinci îşi fac griji în mod curent cu privire la greutatea şi aspectul lor, în timp ce peste jumătate din întreaga populaţie a ţării se confruntă cu probleme mintale şi fizice legate de imaginea negativă asupra corpului, se arată într-un raport parlamentar publicat miercuri, informează ziarul britanic The Guardian.
"Nemulţumirea privind imaginea corpului în Marea Britanie a atins un nivel record iar presiunea pentru a te conforma unui ideal corporal de neatins afectează stima de sine a multor oameni", a declarat parlamentarul liberal-democrat Jo Swinson, preşedintele grupului care a elaborat raportul.

Studiul de 80 pagini a fost realizat de parlamentari britanici şi de ''Central YMCA'', cea mai mare organizaţie de caritate din lume pentru tineri, în urma unei anchete publice de trei luni în care sute de martori au făcut observaţii. El concluzionează că o combinaţie toxică de media, publicitate şi cultura celebrităţii se face vinovată pentru aproape trei sferturi din influenţa asupra imaginii corporale în societate. Aproape 95% din populaţie a apreciat însă că acest "corp ideal" nu poate fi atins fizic.

Presiunea de a avea un "corp ideal" nerealist se află acum la originea unor probleme grave de sănătate şi de relaţionare, potrivit studiului. Această presiune "dăunează societăţii" afectând stima de sine şi progresul la şcoală şi locul de muncă. Problema nu mai este determinată de gen, imaginea corpului fiind acum o preocupare majoră atât pentru băieţi şi bărbaţi, cât şi pentru fete şi femei, concluzionează raportul. Jumătate dintre fete şi o treime din băieţii de 14 ani au ţinut o dietă pentru a-şi schimba forma corpului, se arată în document, tinerii făcându-se ecoul propriilor anxietăţi ale părinţilor.

Printre recomandările studiului făcute guvernului, autorităţilor de reglementare, organizaţiilor de voluntari şi sectorului privat, se numără aceea ca indicele de masă corporală "inexact" şi discreditat - măsura standard folosită de medici şi experţi în sănătate pentru a stabili statutul de greutate (subponderal, supraponderal sau în gama sănătoasă) - să fie revizuit cu scopul de a fi înlocuit.

Raportul cere un sprijin mai bun pentru proaspetele mame şi elevi şi un angajament din partea agenţiilor de publicitate de a reflecta "dorinţa consumatorilor de autenticitate şi diversitate", mai degrabă decât de a folosi imagini îmbunătăţite digital şi manechine slabe.

Ratele chirurgiei cosmetice au crescut cu aproape 20% din 2008, "alimentate de publicitate şi de trucuri iresponsabile de marketing", a declarat grupul. Acesta cere o reglementare mai dură a reclamelor chirurgiei cosmetice, inclusiv un cod de sine stătător precum cel instituit pentru alcool, precum şi înfiinţarea unui grup independent al pacienţilor care să ofere informaţii imparţiale, consiliere şi sprijin privind îmbunătăţirile corporale, printre care chirurgia cosmetică, albirea pielii, suplimentele şi steroizii.

''Central YMCA'' va folosi recomandările raportului într-o campanie naţională, care urmează să fie lansată în toamnă, în parteneriat cu mai multe organizaţii. Preconizează acordarea unei mărci de calitate şi fiabilitate companiilor responsabile social care iau măsuri pentru a aborda imaginea negativă asupra corpului.

"Concluziile raportului sunt şocante - imaginea corpului a devenit mai importantă în cultura noastră decât sănătatea iar copiii imită preocupările părinţilor lor cu privire la aspectul propriu'', a declarat Rosi Prescott de la ''Central YMCA''. "Cu toţii avem responsabilitatea de a acţiona acum pentru a determina o schimbare de atitudine şi de comportament, necesară pentru a preveni deteriorarea generaţiilor viitoare şi de aceea cerem publicului să ne transmită punctele sale de vedere pentru a ajuta la modelarea campaniei pe care vrem să o lansăm în această toamnă", a explicat ea.

''British Association of Aesthetic Plastic Surgeons'' (BAAPS) a declarat marţi că sprijină recomandarea elaborării unui cod separat care să reglementeze publicitatea chirurgiei cosmetice. Asociaţia a cerut interzicerea unor astfel de reclame în locuri publice, inclusiv pe panouri şi în transportul public. BAAPS a anunţat totodată că finanţează o cercetare pe termen lung privind evaluarea psihologică a pacienţilor.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Marea Britanie, condamnată pentru sistemul său de îngrijire a schizofrenicilor Pacienţii cu schizofrenie din Marea Britanie sunt închişi adesea în 'case de nebuni', instituţii care le fac mai mult rău decât bine, potrivit unui raport al unor experţi în domeniul sănătăţii mintale publicat miercuri, relatează Reuters.
Prof. univ. dr. Constantin Ciuce: Calitatea învăţământului medical depinde de deciziile politice şi de strategia asumată de fiecare universitate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care evidenţiază calitatea învăţământului medical din România şi abordează, în paralel, aspecte legate de subfinanţarea...
Reduceţi carnea şi produsele lactate: reţeta oficială pentru sănătatea consumatorilor şi a planetei Primele recomandări oficiale pentru o dietă care este în acelaşi timp sănătoasă şi ecologică au fost date publicităţii vineri, 11 decembrie, în Marea Britanie, scrie cotidianul The Guardian, adăugând că acestea au şanse să fie considerate o critică la adresa modelelor de consum de azi din Marea Britanie...
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...
Guvernul a aprobat Strategia de incluziune a minorităţii rome pentru perioada 2015-2020 Guvernul a aprobat miercuri Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015-2020, document ce include recomandările europene privind incluziunea romilor şi este în concordanţă cu strategiile aprobate anterior în acest domeniu, informează Biroul de presă al...