Cele mai citite
 


Studiu: Utilizarea reţelelor sociale poate afecta structura creierului
joi, 31 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Minte sanatoasa
 

Un studiu realizat de BUPA Health and Wellbeing din Marea Britanie, prezentat în România de MediHelp International, indică o posibilă legătură între numărul de prieteni pe care o persoană îi are în cadrul reţelelor sociale şi mărimea anumitor părţi ale creierului.

În raportul intitulat "Reţelele sociale pot afecta structura creierului uman", cercetătorii BUPA evidenţiază o conexiune între numărul de prieteni de pe reţelele sociale şi mărimea anumitor părţi din creier, rezultată în urma studierii RMN-urilor a 125 de studenţi.


Pentru a confirma rezultatele, oamenii de ştiinţă au analizat situaţiile a alte 40 de persoane.
Un subgrup de 80 de oameni care au luat parte la studiu au fost intervievaţi pentru a afla câţi prieteni au în viaţa reală.


În urma acestei cercetări, s-a aflat că persoanele care au mai mulţi prieteni pe Facebook au mai multă materie cenuşie în trei dintre regiunile creierului responsabile pentru memorie, echilibru şi simţul vizual.


"Reţelele de socializare devin din ce în ce mai populare şi influente. Cu toate acestea, ştim foarte puţine despre impactul pe care îl au asupra creierului nostru sau asupra sănătăţii în general. Deşi poate fi o cercetare interesantă, nu ne ajută neapărat să înţelegem interacţiunea utilizării reţelelor sociale sau impactul pe care îl au acestea asupra creierului. Ar fi interesant să comparăm RMN-urile oamenilor care utilizează reţele sociale în mod regulat cu cele ale oamenilor care nu fac acest lucru şi să observăm diferenţele", a declarat dr. Prerna Sharma, Senior Physician pentru BUPA Health and Wellbeing din Marea Britanie.


Potrivit preşedintelui MediHelp International, Zahal Levy, studiul oferă informaţii interesante nu doar despre această situaţie, ci despre viaţa modernă în general. "Ne confruntăm cu stres şi efort în fiecare zi şi trăim noi experienţe în fiecare moment. Toate acestea au un anumit efect asupra noastră, fie el fizic sau mental. În acest tip de societate, cuvintele cheie sunt prevenţie şi protecţie", a adăugat el.


În cadrul studiului, cercetătorii au realizat patru experimente. Mai întâi, au studiat 125 de oameni pentru a afla dacă există o legătură între numărul de prieteni pe care îl au pe Facebook şi schimbările din creierul lor. În al doilea rând, ei au căutat să reproducă aceste rezultate pentru un subgrup de 40 de persoane. Apoi, a fost studiată conexiunea între prietenii de pe Facebook şi cei din viaţa reală a 80 de persoane.


La final, legătura între prietenii din viaţa reală şi schimbările petrecute la nivel cerebral a fost cercetată la 65 de oameni. Factori precum stilul de viaţă, vârsta, starea generală de sănătate, precum şi alţi factori care puteau influenţa rezultatele finale nu au fost luaţi în considerare. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Studenţi medicinişti premiaţi pentru proiectele lor de cercetare şi implicare în viaţa medicală Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă din Oradea a premiat luni 120 de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, români şi străini, într-o gală festivă pentru a le mulţumi celor care prin activitate extracurriculară au susţinut dezvoltarea conceptului medical ştiinţific...
Guvern: România va acorda burse anuale pentru studenţi afgani Guvernul a decis, miercuri, acordarea unui număr de 10 burse complete pentru tineri din Afganistan, pe durata a cinci ani, pentru studii universitare de licenţă, master şi doctorat şi pentru învăţământul postuniversitar din domeniul medical, începând cu anul universitar 2016 - 2017.
Creierul persoanelor care aleargă regulat prezintă mai multe sinapse (studiu) O cercetare realizată recent în Statele Unite, bazată pe examinări prin tehnica imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN), a demonstrat că alergarea poate influenţa structura şi funcţionarea creierului într-un mod similar cu efectul pe care îl are îndeplinirea unor sarcini complexe, precum cântatul...
România are cea mai mare rată a şomajului în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere din Europa(studiu) Rata şomajului în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere din Europa este cea mai mare în România (90%) şi cea mai scăzută în Suedia (sub 60%), indică un proiect de cercetare în curs de desfăşurare, preluat de site-ul Euractiv.
Arad: Studenţii străni la Medicină, încântaţi de condiţiile de studiu de la UVVG Studenţi din ţări francofone vin, din ce în ce mai mult, să înveţe în România, alegând în special universităţile de medicină din ţară.
Sibiu:Romii, pacienţii cu altă orientare sexuală şi cei cu HIV/SIDA, cei mai discriminaţi în sistemul de sănătate (studiu) Romii sunt cei mai discriminaţi pacienţi în sistemul de sănătate românesc, urmaţi de bolnavii cu altă orientare sexuală şi bolnavii cu HIV/SIDA, conform unui studiu realizat cu fonduri europene, în perioada august - noiembrie, cu date obţinute de la 500 de studenţi medicinişti din Sibiu.