Cele mai citite
 


Somnul insuficient duce la scăderea rezistenţei organismului la guturai (studiu)
marţi, 20 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Somnul
 

Persoanele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte întâmpină un risc de trei ori mai mare de a se îmbolnăvi de guturai, decât cele care dorm opt ore sau mai mult, conform unui studiu publicat luni în revista americană Archives of Internal Medicine, informează AFP

O serie de alte studii în domeniu au demonstrat deja că lipsa somnului duce la slăbirea sistemului imunitar, consemnează autorii acestui nou studiu finanţat de Institutul Naţional american pentru Sănătate (NIH). Astfel, persoanele care dorm între şapte şi opt ore în fiecare seară înregistrează cel mai scăzut risc de mortalitate din cauza maladiilor cardio-vasculare.

Însă până în prezent medicina nu dispunea de un studiu care să stabilească o relaţie între lipsa somnului şi sensibilitatea crescută în faţa răcelilor.
Pentru a realiza acest studiu, Dr Sheldon Cohen, de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh (Pennsylvania, estul SUA) a apelat la un grup de 153 de voluntari, bărbaţi şi femei cu o stare bună a sănătăţii, cu o vârstă medie de 37 de ani.
Participanţii la studiu au fost interogaţi timp de două săptămâni cu privire la numărul orelor de somn din timpul nopţii şi dacă se simt odihniţi dimineaţă, în momentul în care se dau jos din pat. Apoi subiecţii au fost trecuţi în carantină şi au fost puşi în contact cu un virus ce provoacă guturaiul. Cinci zile mai târziu au fost examinaţi medical în căutarea semnelor de guturai. Medicii care au participat la acest studiu au prelevat de la voluntari mostre de floră nazală, în căutarea rinovirusului cu care aceştia au fost puşi în contact. După alte 28 de zile au fost prelevate mostre de sânge de la voluntari pentru a observa răspunsul anticorpilor la acţiunea acestui virus.

Concluzia medicilor a fost că o perioadă mai mică de somn în cursul nopţii duce la un risc mai crescut de îmbolnăvire de guturai.AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene /studiu/ Lipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene legate de inflamare, sistemul imunitar şi răspunsul organismului la stres, potrivit unui studiu publicat marţi în SUA, relatează AFP.
Cu cât dormim mai puţin, cu atât ne îngrăşăm mai mult (studiu) Lipsa somnului nu este o realitate prea plăcută şi o echipă de cercetători a descoperit o legătură între oboseală şi obezitate. Experţii au studiat comportamentul a 17 voluntari, bărbaţi şi femei cu o sănătate solidă, timp de opt nopţi, relatează 7sur7.be.
RĂCEALA COMUNĂ ȘI GRIPA Odată cu începerea sezonului rece, pentru fiecare din noi crește riscul îmbolnăvirii de guturai (răceala comună) sau în cazuri extreme, de gripă. În ambele situații se produce “întâlnirea” dintre sistemul imunitar deficitar și agentul cauzator de boală, un virus.
Lipsa somnului îi face pe oameni excesiv de optimişti (studiu) New York, 8 mar/Agerpres/ - Oamenii care nu dorm au tendinţa să fie extrem de optimişti înainte să ia nişte hotărâri şi sunt mai înclinaţi decât ceilalţi să rişte, arată un studiu american publicat marţi şi citat de AFP.
Lipsa somnului creşte riscul de obezitate (studiu) Studiul "Somn şi nutriţie", realizat anual de Institutul naţional francez pentru somn şi stare de veghe (INSV), confirmă legătura dintre excesul de greutate şi un somn insuficient, altfel spus lipsa somnului creşte riscul de obezitate. Cercetarea s-a desfăşurat pe circa 50.000 de internauţi şi a fost...
Afectiuni de sezon ale aparatului respirator Cele mai frecvente afectiuni in sezonul rece sunt guturaiul si gripa. Afectiunea cu cele mai mari implicatii este gripa. Gripa este produsa de o serie de virusuri gripale (Myxovirus influenzae) apartinand familiei Orthomyxoviridae, tipurile A, B, si C cel mai des intalnite la om fiind tipul A...