Cele mai citite
 


Prevenirea osteoporozei
luni, 19 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Osteoporoza, Corp sanatos
 
Prevenirea permite reducerea cu 50% a riscurilor de fracturi asociate cu osteoporoza. Obiectivul principal consta in prevenirea fracturilor, dar si a durerilor de spate, cauzate de tasarea vertebrelor.
Masurile pentru prevenirea osteoporozei trebuie initiate inca de la 50 ani. Pe de alta parte, adoptarea unui mod de viata sanatos este benefica la orice varsta.
Testele de depistare a osteoporozei sunt indicate tututor femeilor dupa
menopauza , dar si barbatilor peste 65 ani si persoanelor ce prezinta factori de risc.
Pentru prevenirea osteoporozei, se recomanda un aport suficient de
calciu si vitamina D si efectuarea de exercitii fizice.

Activitatea fizica

Studiile arata ca exercitiile fizice sunt benefice pentru
oase pe toata durata vietii. In timpul copilariei si adolescentei, o viata activa permite construirea unui schelet rezistent, deci formarea unei rezerve de masa osoasa pentru varsta adulta. La femeile in pre- sau postmenopauza, exercitiile reduc pierderea osoasa si pot uneori chiar favoriza formarea osoasa. La varstnici, forma fizica previne caderile si prin urmare, reduce riscul de fracturi osoase.
Totusi, excesul de exercitii fizice trebuie evitat, deoarece poate avea efecte nefaste.

Aporturile de calciu si vitamina D

Una dintre cele mai bune metode de a preveni
osteoporoza este o alimentatie bogata in calciu si vitamina D. Calciul nu se gaseste numai in produsele lactate, ci si intr-o varietate de alimente : somon (cu oase ), sardine, legume verzi, produse pe baza de soia (tofu, lapte de soia imbogatit in calciu ). Luarea unor suplimente de calciu (combinate cu vitamina D), poate fi necesara la unele persoane.
La randul ei, vitamina D permite o buna
absorbtie a calciului.

Reducerea consumului de
cafea

Desi
cafeina creste pierderile urinare de calciu , doar cafeaua pare a fi asociata cu pierderea densitatii osoase. Acest lucru nu inseamna ca este obligatorie renuntarea la cafea , ci doar limitarea consumului la cel mult doua cesti pe zi, cu conditia asigurarii unui aport suficient de calciu .

Reducerea consumului de
alcool

Pe de o parte, actiunea diuretica a
alcoolului determina pierderea a numerosi nutrienti, printre care calciul. Pe de alta parte, in cazurile de alcoolism grav , persoana are tendinta de a nu se alimenta suficient, ceea ce contribuie la crearea unei carente de calciu . In plus, intr-un stadiu avansat, alcoolismul provoaca ciroza hepatica, deseori asociata cu pierderea osoasa.

Renuntarea la
fumat

Numeroase studii au confirmat ca tabagismul antreneaza pierderi osoase. In schimb, odata cu renuntarea la
fumat , chiar si la o varsta inaintata, pierderea osoasa este oprita.
Exista mai multe metode, fizice sau psihologice, ce contribuie la renuntarea la
fumat .

Aporturile suficiente de proteine

O cantitate insuficienta de proteine a fost asociata cu un risc crescut de fracturi de sold, atat la barbatii cat si femeile in varsta. Cantitatea necesara de proteine se situeaza intre 45 si 55 g pentru femei si de 55 – 65 g pe zi pentru barbati. Necesarul de proteine nu scade odata cu inaintarea in varsta, ci raman de ordinul a 0,8 g /kg greutate corporala.
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Despre osteoporoză Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os.
Campanie de educare şi prevenţie pentru osteoporoză Începând din această toamnă, în ţara noastră va fi dezvoltat un proiect de anvergură, menit să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor printr-o campanie de educare şi prevenţie, cu o durata de cel puţin doi ani, care se referă la osteoporoză.
Tratamentul osteoporozei Are drept obiective refacerea masei osoase deficitare, îmbunătăţirea arhitecturii osului, prevenirea fracturilor prin creşterea rezistenţei osului şi evitarea traumatismelor (a căderilor) şi tratamentul lor ortopedic; ameliorarea durerii.
Osteoporoza Osteoporoza este o boală metabolică osoasă caracterizată prin scăderea masei osoase cu păstrarea raportului dintre faza minerală şi cea organică, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos şi scăderea consecutivă a rezistenţei osului, cu creşterea riscului pentru fracturi.
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
Alimentatia si osteoporoza Sistemul osos are nevoie de o dieta echilibrata, care sa contina atat macronutrienti (energie, proteine, grasimi si zaharuri),cat si micronutrienti (vitamine, minerale), necesari pentru dezvoltarea normala si refacere.