Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Comisiile LIBE, ITRE şi JURI din Parlamentul European s-au pronunţat contra ACTA
joi, 31 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 31 mai - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia pentru libertăţi civile (LIBE), Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) şi Comisia pentru afaceri juridice (JURI) ale Parlamentului European s-au pronunţat prin vot, joi, contra Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA).
În dosarul ACTA, cele trei comisii menţionate au doar drept de opinie, votul decisiv urmând a avea loc în Comisia pentru comerţ internaţional a PE (INTA), în data de 21 iunie, iar supunerea la vot a acordului în plenul Parlamentului European este prevăzută pentru luna iulie.

În data de 25 aprilie, INTA a amânat cu o lună, pentru iunie, votul său în privinţa ACTA, în contextul în care raportorul principal în acest dosar sensibil, britanicul David Martin, şi-a prezentat oficial recomandarea ca acordul să fie respins. Pentru a intra în vigoare, tratatul are nevoie de aprobarea Parlamentului European, care nu poate aduce însă amendamente.

Potrivit lui David Martin, "consecinţele neprevăzute ale textului ACTA constituie un motiv serios de îngrijorare'', raportorul nefiind convins că textul ACTA este suficient de precis în cazul aspectelor legate de incriminarea individuală, definiţia conceptului de 'scară comercială', rolul prestatorilor de servicii de internet şi posibila întrerupere a tranzitului medicamentelor generice. "În acest context, este important să se aibă în vedere faptul că protecţia mai bună a drepturilor de proprietate intelectuală ale producătorilor europeni implicaţi în comerţul de la nivel mondial este extrem de importantă. După revizuirea aşteptată a directivelor UE relevante, raportorul speră să fie prezentate, de către Comisia Europeană, noi propuneri privind protecţia drepturilor de proprietate intelectuală", relevă textul raportului care va fi supus votului în INTA în 21 iunie.

Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA urmăreşte să combată contrafacerea în sens larg, de la medicamente la filme sau produse muzicale descărcate ilegal pe internet.

Negocierile referitoare la Acordul comercial de combatere a contrafacerii au început în iunie 2008 şi s-au încheiat în noiembrie 2010, după 11 runde de negocieri. Anunţul privind semnarea oficială a acordului a fost făcut în luna ianuarie a acestui an. La fel ca în cazul tuturor acordurilor internaţionale, negocierile în numele Uniunii Europene au fost conduse de Comisia Europeană, care a acţionat pe baza unui mandat din partea Consiliului. Procesul de ratificare a acordului este în prezent în curs de desfăşurare în ţările semnatare, iar în cadrul Uniunii Europene, pentru a putea intra în vigoare, acordul trebuie ratificat de statele membre şi aprobat de Parlamentul European.

În data de 17 mai, ministrul român al comunicaţiilor Dan Nica a anunţat că România nu va ratifica Acordul de combatere a contrafacerii. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Comisia de comerţ internaţional a PE supune joi la vot Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) Bruxelles, 15 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia de comerţ internaţional a PE (INTA) va supune la vot, joia viitoare, la Bruxelles, Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), fiind de aşteptat să respingă documentul după ce alte patru comisii europarlamentare...
(Corespondenţă)DeGucht/ACTA: CEJ va cere şi opinia altor părţi interesate, precum PE şi statele membre Bruxelles, 25 mai - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) va cere şi opinia altor părţi interesate, precum Parlamentul European şi statele membre, în cazul privind Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), după ce Comisia Europeană a adresat...
(Corespondenţă) Raportorul Parlamentului European pentru ACTA recomandă respingerea acordului Bruxelles, 12 apr - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Raportorul Parlamentului European în dosarul privind controversatul Acord internaţional de combatere a contrafacerii a anunţat joi că va recomanda Legislativului UE să voteze împotriva ACTA deoarece documentul nu oferă suficiente...
(Corespondenţă) ACTA primeşte o nouă lovitură în Parlamentul European Bruxelles, 8 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Controversatul Acord de combatere a contrafacerii a suferit marţi o nouă lovitură în Parlamentul European, după ce raportorul Comisiei pentru libertăţi civile şi-a exprimat dorinţa ca ACTA să fie respins.
Alexandru Cristian Ştrenc (OSIM):Invenţiile româneşti au premii internaţionale, deşi cercetarea este cronic subfinanţată (interviu) Invenţiile româneşti au primit recunoaştere pe plan internaţional, dar România nu poate concura cu marile puteri tehnologice pentru că îi lipseşte baza, iar cercetarea ştiinţifică şi cea tehnologică sunt în suferinţă, printre altele, fiind cronic subfinanţate.
România a semnat, alături de alte 21 de state membre UE, acordul internaţional antipiraterie Reprezentanţi ai 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au semnat joi, la Tokyo, un acord internaţional de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), declanşând proteste atât online cât şi în stradă din partea utilizatorilor de internet...