Cele mai citite
 


Bihor: Conferinţă regională medicală, pentru sectorul privat din domeniul sanitar
vineri, 1 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Patronilor Bihor a anunţat joi organizarea Conferinţei regionale 'Strategie, finanţare şi dialog în sănătate' pentru sectorul privat din domeniul sanitar, care va avea loc pe 29 iunie, la Hotel Ramada din Oradea, cu participarea confirmată a ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Potrivit vicepreşedintelui FP Bihor, Vasile Fonoage, sunt aşteptaţi în jur de 150 de participanţi, firme din domeniul medical, cabinete medicale de familie, cabinete stomatologice, farmacii, policlinici private, spitale private, distribuitori de medicamente, din şase judeţe din partea de vest a ţării - Bihor, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Hunedoara, Arad, precum şi două judeţe din estul Ungariei, Hajdu Bihar şi Bekes.
Alături de ministrul Sănătăţii, vor fi invitaţi preşedintele interimar al CAS, un reprezentant al Ministerului de Finanţe, un altul de la Ministerul Dezvoltării Regionale, subsecretarul de stat Raed Arafat, preşedintele Colegiului Medicilor şi alţii.
"Am dori să atragem atenţia decidenţilor asupra problemelor zilnice cu care ne confruntăm, responsabili din partea cărora aşteptăm o serie de răspunsuri la problemele din sănătate, pentru o reformă şi o lege a sănătăţii care să ţină cont de aspectele sesizate de practicieni, deoarece legea sănătăţii pare scrisă doar din birou. E atât de multă birocraţie, că ne îngroapă în hârtii pe care trebuie să le completăm. Când vom avea un sistem informatic performant?" a declarat conf. dr. Ioana Mircea, şefa departamentului medical din FP Bihor, coordonatorul acestei conferinţe.
Scopul acestei conferinţe este un dialog eficient cu factorii de răspundere, între autorităţile responsabile şi beneficiarii sistemului de sănătate, pentru a perfecta aspecte din sistemul de sănătate cu soluţii venite din sfera "cea mai de jos", a celor care sunt nevoiţi să pună în practică reglementări care, în mod logic şi simplu, pot fi mult simplificate.
Printre probleme principale ce vor face obiectul discuţiilor se află noua lege privind reforma de sănătate "care nu se mai termină de 20 de ani", echilibrul bugetar în sistemul de sănătate, programele de profilaxie în asistenţa primară, în stomatologie şi mai cu seamă, simplificarea relaţiei medic-pacient, prin debirocratizare.
"Am ajuns să fim doar funcţionari. Scriem, scriem, scriem. Trebuie să ne întoarcem la pacient, să avem mai mult timp pentru acesta", a spus Monica Vajda, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bihor.
Debirocratizarea s-ar putea realiza prin funcţionarea unui sistem informatic bine pus la punct, cel actual are foarte multe lipsuri, introducerea cardului de sănătate şi deoarece formularele pentru eliberarea de medicamente sunt prea laborioase, s-ar preta reţeta electronică dar care şi ea este prea complicată în forma propusă. De asemenea, controalele de la CAS să nu se mai facă pe hârtie "ori trecem pe sistem informatic, ori rămânem pe hârţogării".
Alte subiecte discutate vor privi accesul la medicaţia de urgenţă în prespital şi intervenţiile medicale altele decât în urgenţă, fondurile europene pentru proiectele medicale. Participanţii unguri îşi vor împărtăşi experienţa privind asigurările private, despre care se discută mult în România, şi se va urmări simplificarea reglementărilor administrative care privesc unităţile furnizoare de servicii medicale şi farmaceutice.
"Trebuie gândită reforma în relaţie directă cu practicienii. Noi putem veni cu soluţii, dar oare pe ei chiar îi intersează?", se întreabă conf. Ioana Mircea.
Organizatorul conferinţei cu caracter internaţional este Federaţia Patronilor (FP) Bihor, împreună cu alte asociaţii profesionale din domeniul medical: Asociaţia Medicilor de Familie Bihor, Colegiul Judeţean al Farmaciştilor Bihor, Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, filiala Crişana, Colegiul Medicilor din Bihor. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Vasile Cepoi: Ambulanţa ar putea fi finanţată de la bugetul de stat Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a anunţat marţi, la un simpozion, că ambulanţa şi cheltuielile privind asistenţa medicală de urgenţă ar putea fi finanţate de la bugetul de stat, conform propunerilor la proiectul noii legi a sănătăţii.
Bihor: Heliport la Spitalul de Urgenţă din Oradea, primul din ţară dacă va fi construit în terasă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea a obţinut finanţare de la compania Rompetrol pentru un proiect prin care intenţionează să construiască un heliport pentru Unitatea de Primiri Urgenţe, în valoare de 90.000 de lei, a declarat joi managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, desemnat operator medical al unui elicopter MAI Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a fost desemnat operator medical al unui elicopter pus la dispoziţie de Ministerul Administraţiei şi Internelor, devenind astfel a patra unitate medicală din ţară, după Bucureşti, Târgu Mureş şi Iaşi, care utilizează sistemul de acordare a asistenţei de urgenţă...
Sălaj: Autospeciale pentru pompieri în valoare de 290.000 de euro Dotarea pompierilor din Sălaj se va îmbunătăţi cu două autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în valoare totală de circa 290.000 de euro, ele urmând a fi achiziţionate printr-un proiect cu finanţare europeană ce vizeză îmbunătăţirea dotării cu astfel de echipamente în cele şase judeţe...
Bihor: Investiţii majore în sistemul de sănătate orădean, în ultimii doi ani Viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia a evidenţiat, sâmbătă, alături de ministrul Sănătăţii, dr.Ritli Ladislau, importanţa de a avea miniştri bihoreni, arătând că în ultimii doi ani, 2010 şi 2011, judeţul a primit, pentru sănătate, o finanţare totală de la minister cât nu i s-a alocat în două...