Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii demarează controale în spitale
vineri, 1 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii începe de joi o acţiune amplă de verificare a unităţilor sanitare cu paturi.
''Scopul verificării unităţilor sanitare este identificarea nivelului de acoperire cu medicamente şi materiale sanitare din spitale, dar şi evaluarea situaţiei financiare a unităţilor sanitare'', a spus ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, potrivit căruia spitalele vor avea obligaţia să prezinte, transparent, modul în care cheltuie banul public şi să afişeze pe site-urile proprii bugetele de venituri şi cheltuieli.
Dr. Vasile Cepoi a menţionat că numai 10% dintre unităţile sanitare au publicat pe site-ul lor modul în care cheltuie banii publici şi acestea incomplet.
Acţiunea se va desfăşura în mai multe etape şi va viza atât unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii, cât şi cele aflate în subordinea autorităţilor locale.
''O primă etapă o reprezintă verificarea spitalelor de urgenţă judeţene şi din municipiul Bucureşti şi este vorba despre 52 de unităţi. Vor urma alte unităţi din subordinea Ministerului Sănătăţii şi unităţi sanitare stabilite şi propuse de către direcţiile de sănătate publice în funcţie de ponderea pe care acestea o au în acordarea de asistenţă medicală de spital'', a precizat ministrul.
De asemenea, în cadrul acţiunii de control, se vor avea în vedere mai multe obiective, şi anume verificarea nivelului creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea pacienţilor, dar şi cu utilităţile, respectarea obligaţiilor unităţilor sanitare legate de asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare asiguraţilor pe perioada internării, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli pentru fiecare pacient conform reglementările în vigoare, respectarea criteriilor de internare pentru pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă sau de zi pentru care au fost raportate spre decontare/decontate servicii în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, modul de gestionare a programelor de sănătate, numărul pacienţilor ajunşi în spital în urgenţă şi câţi dintre aceştia au fost internaţi.
Comisiile de control sunt mixte, alcătuite din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi din cei ai caselor de asigurări de sănătate.
Acţiunea de verificare se va defăşura până pe data de 8 iunie, iar echipele au termen de a întocmi rapoartele de control în maxim 5 zile lucrătoare de la finalizarea controlului.
Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la redeschiderea unor spitale în condiţiile în care acestea dispun de dotare corespunzătoare, aparatură de laborator, imagistică şi personal.
Acesta a evidenţiat că trebuie asigurată asistenţa medicală în zonele în care cele 67 de spitale nu au mai intrat în contract cu casa şi aici se are în vedere înfiinţarea unor centre multifuncţionale, un fel de policlinici, cu asistenţă medicală de specialitate, şi unde se pot face spitalizări de zi pentru cazurile care necesită acest lucru.
Un număr de 21 de spitale au solicitat să se transforme în cămine şi au trecut în subordinea Ministerului Muncii.
Ministrul a solicitat direcţiilor de sănătate judeţene situaţia dotărilor unităţilor care nu se mai află în relaţie contractuală cu CJAS, 30% dintre acestea având o dotare corespunzătoare.
Totodată, s-a solicitat primăriilor să comunice dacă doresc să reînceapă activitatea în spitale, iar în zonele unde se intenţionează redeschiderea se vor trimite comisii care vor analiza situaţia acestor unităţi, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Până în prezent, au fost trimise comisii la Buftea, Ocna Mureş, Bumbeşti Jiu, şi s-a solicitat înfiinţarea unui centru multifuncţional la Băneasa, judeţul Constanţa. AGERPRES/(A - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Cluj: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă - în coordonarea Ministerului Sănătăţii Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Cristiana Ciortea, consideră că trecerea unităţii sanitare pe care o conduce în coordonarea directă a Ministerului Sănătăţii ar putea să însemne o relaţie mai directă cu personalul din instituţia guvernamentală, în activitatea de organizare, principiile...
CMDR: Măsura luată de Ministerul Sănătăţii agravează situaţia şi încalcă dreptul asiguraţilor la asistenţă Măsura luată de Ministerul Sănătăţii privind asistenţa stomatologică în sistemul public de asigurări de sănătate nu face decât să agraveze situaţia şi să încalce dreptul asiguraţilor la această asistenţă, a declarat vineri într-o conferinţă de presă preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti din România...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.