Cele mai citite
 


MJ: Carmen Bejan a luat un medicament contraindicat în primul trimestru al sarcinii
vineri, 1 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Carmen Bejan, studenta condamnată pentru omor, a luat un medicament pentru tratarea unei infecţii urinare, acesta fiind contraindicat în primul trimestru al sarcinii, cu posibil risc de malformaţii fetale, însă cauzele malformaţiilor fătului şi decesului acestuia nu pot fi precizate în prezent, se arată în concluziile unui control dispus de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.
Potrivit unui comunicat al MJ, verificările au fost efectuate de specialiştii din cadrul Direcţiei Medicale şi Direcţiei Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar, iar controlul a vizat modul de aplicare a regimului de detenţie, respectiv acordarea drepturilor la vizită, pachete, alimentaţie şi asistenţă medicală (consultaţii medicale, tratamente, evaluări periodice în sistemul penitenciar şi reţeaua sanitară publică) în cazul Carmen Bejan.
După ce a fost condamnată, Carmen Bejan a început executarea pedepsei în regim de maximă siguranţă la Penitenciarul Arad, în luna martie 2011 a fost internată în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova pentru o evaluare medicală amănunţită, iar în luna august 2011 a revenit la Penitenciarul Arad.
În luna septembrie 2011 a cerut şi i s-a aprobat cumpărarea din fonduri proprii a unui medicament (Ciprofloxacin) pentru tratarea unei infecţii urinare, medicament contraindicat în primul trimestru al sarcinii (cu posibil risc de malformaţii fetale).
În luna octombrie 2011, după ce s-a constatat că este gravidă, s-a decis includerea sa în regim închis de executare a pedepsei conform art. 21 din Legea 349/2002 ('femeile însărcinate...vor executa pedeapsa privativă de libertate în regim închis, pe perioada cât durează cauza care a impus neaplicarea regimului de maximă siguranţă').
După modificarea regimului de detenţie, Carmen Bejan a fost mutată într-o cameră corespunzătoare noii situaţii, ţinându-se cont de faptul că era gravidă.
Potrivit MJ, camerele de detenţie în care a fost cazată nu au fost supraaglomerate, persoana având mereu la dispoziţie un pat individual.
La Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova pacienta a fost internată într-un salon cu 3 paturi, dotat cu grup sanitar propriu. În penitenciarele spital fumatul este interzis.
Din luna martie 2012, ea a fost mutată în cadrul secţiei de infirmerie pentru a fi sub supravegherea personalului medical, iar după depistarea sarcinii, în luna octombrie 2011, i s-a recomandat un regim alimentar distrofic cu un supliment acordat pentru gravide (860 de calorii).
Carmen Bejan a refuzat regimul distrofic şi a solicitat regim vegetarian, cerere care i-a fost aprobată. A fost consultată periodic din punct de vedere medical atât de către medicii penitenciarului, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
În luna martie a fost mutată la camera de infirmerie a Penitenciarului Arad, iar în mai a fost recomandată internarea în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova, dat fiind faptul că se apropia termenul la care urma să nască.
Verificările au reliefat că, în perioada ianuarie-aprilie, au fost efectuate 5 ecografii care nu au constatat anormalităţi ale sarcinii.
În seara zilei de 22 mai, Carmen Bejan a fost internată la Maternitatea Bucur, urmare a apariţiei contracţiilor uterine dureroase.
În urma unei ecografii făcute la Maternitatea Bucur, au apărut suspiciuni de malformaţii congenitale ale fătului şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, unde a născut prin cezariană în ziua de 25 mai un făt viu cu malformaţii, care a decedat ulterior.
Referitor la cererile de întrerupere a executării pedepsei, MJ arată că acestea au fost respinse de Judecătoria Arad, Tribunalul Arad şi Curtea de Apel Timişoara.
Instanţa a respins cererea ca nefondată, apreciind că ''sarcina petentei este una cu evoluţie normală, fără vreun risc constatat medical, executarea pedepsei până la acest moment nu a afectat în niciun mod sarcina, aceasta putând deci continua executarea pedepsei chiar şi în această situaţie''. Totodată, ''penitenciarul a asigurat condiţii corespunzătoare în limitele stabilite de lege pentru condamnatele aflate în situaţia sa''.
Carmen Bejan a primit vizite de la rude, ocazii cu care a primit diverse pachete cu alimente, dulciuri, băuturi răcoritoare, legume şi fructe şi a putut să facă diverse cumpărături de la punctul comercial din incinta secţiei unde îşi executa pedeapsa.
Ea a fost monitorizată şi evaluată medical periodic la fel ca în cazul unei sarcini cu evoluţie fiziologică normală.
''De la începutul sarcinii şi până la internarea în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova, au fost efectuate 5 ecografii de către medici specialişti de obstetrică-ginecologie din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Niciuna din aceste investigaţii clinice nu a ridicat suspiciunea unei sarcini cu risc. Cauzele malformaţiilor fătului şi decesului acestuia nu pot fi precizate în prezent, fiind necesare un examen necroptic al fătului, precum şi analize de specialitate pentru ambii părinţi'', se mai arată în comunicatul MJ. AGERPRES/(AS - Eusebi Manolache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Gorj: Asistentă sancţionată de SJU Târgu-Jiu în cazul unui făt decedat în luna ianuarie Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a luat măsuri în cazul morţii unui făt în luna ianuarie. Astfel, a fost sancţionată asistenta care s-a ocupat de gravidă, cu o tăiere de 10% din salariu pentru trei luni, şi a fost acceptată demisia şefului secţiei de Obstetrică, a declarat joi...
INTERVIU/Marius Vulpe (ANP):Oamenii ştiu să-şi ceară drepturile;1,6 milioane euro, amenzile aplicate de CEDO în 2016 Amenzile aplicate de CEDO României din cauza condiţiilor de detenţie s-au ridicat anul trecut la 1,6 milioane de euro, afirmă directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, într-un interviu acordat AGERPRES, subliniind că suma totală, începând din 1990, este de peste...
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...
Bucureşti: Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.