Cele mai citite
 


Prof. dr. Ovidiu Băjenaru: Scleroza în plăci, o problemă de sănătate publică
vineri, 1 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, a reliefat miercuri, cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Scleroză Multiplă (în plăci), că afecţiunea este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi de aceea constituie o problemă de sănătate publică.

În România numărul persoanelor afectate de scleroză multiplă se estimează la aproximativ 10.000. Debutul este între 20 şi 40 de ani, afectează preponderent femeile, de trei ori mai mult decât bărbaţii, dar se întâlneşte şi la copii, între 12 - 18 ani, existând şi copii mai mici cu acest diagnostic, a arătat prof. dr. Băjenaru.


Boala antrenează o disabilitate fizică, dar şi cognitivă, care apare nu numai în stadii avansate, ci şi în cele precoce şi care evoluează în timp afectând măduva şi creierul. Dacă nu este stăpânită, se ajunge la handicap sever, reducând speranţa de viaţă cu 7-10 ani, a accentuat prof. dr. Băjenaru.
Prevalenţa bolii este între 50 - 60 la 100.000, dar aceasta este mai mare în Ţările Nordice - 154 la 100.000 -, pentru că este o dependenţă a bolii în raport cu latitudinea, a explicat medicul.


Privitor la costuri, el a spus că cele sociale sunt mai mari decât cele pentru tratament, care reprezintă doar o treime din cele reale.
Potrivit prof. dr. Ovidiu Băjenaru, cele mai mari progrese în domeniul terapiilor între toate bolile neurologice au fost făcute pentru această afecţiune. Sunt progrese spectaculoase pentru tratamentul acestei boli, care însă nu vindecă, pentru că nu se cunosc cauzele ei.


Beneficiile tratamentului sunt mai importante cu cât acesta este instituit mai repede. Tratamentul este foarte scump şi este suportat de casa de asigurări, a subliniat medicul, care a făcut referire la programul naţional care funcţionează în România de 11 ani, dar care este subfinanţat.
În program sunt cuprinşi 2.300 de pacienţi iar pe listele de aşteptare sunt aproximativ 600 de pacienţi, din toată ţara.


Costurile tratamentului pentru scleroză în plăci sunt în Cehia de 122 milioane euro, Slovenia 25 milioane euro, la o populaţie de două milioane de locuitori, iar în România - de 21 milioane euro, a menţionat medicul.
Pentru a cunoaşte dacă un pacient suferă de această boală este nevoie de examen clinic, teste de laborator, imagistice şi date imunologice, potrivit reglementărilor internaţionale, a detaliat dr. Ovidiu Băjenaru.


În România sunt 11 centre care tratează această boală - 10 pentru adulţi şi unul pentru copii - şi 50 de medici. Acestea se află în principalele centre universitare - Iaşi, Cluj, Timişoara,Târgu Mureş, Bucureşti - la Spitalele Universitar, Elias, Colentina, Militar, SRI, iar pentru copii la Spitalul Obregia, a precizat medicul.


Prof. dr. Ovidiu Băjenaru a subliniat că tratamentele sunt de cele mai moderne şi pentru pacienţii din România şi se aşteaptă să fie inclus pe lista de gratuităţi un nou medicament, care se administrează oral.
Societatea de Scleroză Multiplă din România a organizat miercuri o conferinţă de presă cu prilejul lansării primului program de suport pentru pacienţii cu scleroză multiplă în tratament imunomodulator. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Seminar naţional despre Modalităţile de îmbunătăţire a vieţii bolnavilor de scleroză multiplă Modalităţile de îmbunătăţire a vieţii persoanei afectate de scleroză multiplă şi calităţii serviciilor adresate pacientului afectat de această boală sunt temele centrale la a 15-a ediţie a Seminarului National de Scleroză Multiplă 2016, care debutează vineri, la Târgu Mureş.
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Campanie de informare naţională despre scleroza multiplă Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea Neurologilor din România şi COLEGIUL MEDICILOR din România au lansat miercuri campania naţională de informare şi susţinere a drepturilor PACIENŢILOR 'Împreună învingem Scleroza Multiplă', care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare...
Iaşi: Cea de-a VI-a Conferinţă Naţională de Scleroză Multiplă Aproximativ 200 de specialişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi, începând de joi, la Iaşi,să participe la cea de-a VI-a Conferinţă Naţională de Scleroză Multiplă, a declarat miercuri, prof.univ.dr. Cristian Dinu Popescu, preşedintele Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare.
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
O noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla: Cercetatorii de la Roche au inregistrat progrese majore cu o noua molecula destinata tratamentului sclerozei multiple recurent - remisiva Roche a anuntat recent rezultatele spectaculoase ale unui studiu clinic cu un nou medicament destinat tratamentului sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna(1) forma a sclerozei multiple. Utilizarea acestui nou medicament a dus la o reducere inalt semnificativa a activitatii bolii...