Cele mai citite
 


Satu Mare: Dorel Coica (USL) -Ca primar vreau să realizez proiectul Satu Mare IT Valley(interviu)
vineri, 1 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Candidatul USL la Primăria municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi propune realizarea a peste 1.000 de locuinţe sociale, proiectul fiind preluat 'la cheie' de la primarul Constanţei, Radu Mazăre. Coica are în program şi crearea unui Fond de Dezvoltare pentru Satu Mare, a unui proiect în domeniul software - Satu Mare IT Valley - şi acordarea unor facilităţi pentru sătmărenii care se întorc din străinătate şi încep să-şi deschidă mici afaceri.
AGERPRES: Ce obiective prioritare intenţionaţi să puneţi în practică dacă veţi reuşi să câştigaţi mandatul de primar, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor?
Dorel Coica: Am trei proiecte principale: locuri de muncă, locuinţe ieftine, izolarea termică gratuită a blocurilor. Proiecte edilitare majore pentru Satu Mare sunt şoseaua de centură şi al treilea pod. Problema traficului aglomerat din Satu Mare are o soluţie bine cunoscută: construcţia celui de-al treilea pod şi a şoselei de centură. Ne mai propunem reabilitarea tuturor spaţiilor culturale ale oraşului în parteneriat cu Consiliul Judeţean (Muzeu, Teatru, Filarmonică, Bibliotecă, Centru cultural) şi construirea unei săli polivalente. O astfel de construcţie ar avea un rol important pentru stimularea sportului de performanţă din Satu Mare şi pentru comunitatea sătmăreană în ansamblul său. Tinerii trebuie să aibă posibilitatea de a face sport la cel mai înalt nivel.

AGERPRES: Care ar fi, în opinia dumneavoastră, proiectele care trebuie implementate pentru a rezolva problemele stringente ale cetăţenilor, ale comunităţii în general? Vă gândiţi la o redimensionare a taxelor şi impozitelor locale?
Dorel Coica: Am propus crearea Fondului de Dezvoltare pentru Satu Mare. Crearea unui fond de dezvoltare din veniturile Primăriei care să fie dedicat proiectelor care conduc la crearea de locuri de muncă în municipiu. În program am şi înfiinţarea Universităţii de joburi. Primăria va încheia parteneriate cu agenţii economici, prin care se va obliga să asigure plata pentru instruirea forţei de muncă în acord cu necesităţile firmelor care vor crea locuri de muncă. Una din condiţiile acestui parteneriat va fi menţinerea locurilor de muncă nou create cel puţin un an de zile. Apoi, avem în vedere asfaltarea tuturor străzilor de pământ şi introducerea canalizării şi a apei potabile în toate zonele unde acest lucru nu este realizat, reabilitarea arterelor principale ale oraşului, cu prioritate a celor patru drumuri de acces, precum şi îmbunătăţirea aspectului vizual al intrărilor în oraş, eliminarea şi asanarea'petelor negre' din municipiu (Cubic, Ostrov, Vulturului, Pescăruş, Zona căii ferate, Zona IPL etc.). În privinţa nivelului taxelor şi impozitelor, cred că se poate aplica o reducere parţială peste un anumit plafon. Acest lucru va fi realizat pe o perioadă predeterminată până la intrarea pe profit a investiţiilor în discuţie, 3-5 ani în funcţie de natura investiţiei şi mărimea acesteia.

AGERPRES: Unul din obiectivele dvs. este crearea a 1.044 de locuinţe pentru tineri. Cum vedeţi posibil acest lucru?
Dorel Coica: Realizarea a 1.044 de unităţi locative, respectiv 720 apartamente cu două camere şi 324 garsoniere, destinate exclusiv tinerilor care îşi întemeiază o nouă familie. Proiectul este preluat 'la cheie' de la Primăria Municipiului Constanţa, cu sprijinul domnului primar Radu Mazăre. Banii vor fi plătiţi integral sau prin credit obţinut la finalizarea locuinţei. Primăria va încheia un parteneriat cu una sau mai multe bănci care activează în municipiul Satu Mare, pentru acordarea creditelor în condiţii avantajoase. Primăria va garanta cota de teren în favoarea beneficiarului şi va ajuta tinerele familii să pregătească actele în vederea obţinerii creditului. Sursa de finanţare: investiţie privată pentru realizarea construcţiei şi bugetul local pentru executarea lucrărilor aferente (racordare la apă, canalizare, gaz şi electricitate, drumurile şi spaţiile verzi din locaţie).

AGERPRES: Cum veţi aborda problema unităţilor sanitare având în vedere că deţineţi cea mai mare societatea civilă medicală din judeţ?
Dorel Coica: Încă de pe vremea când eram director al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Satu Mare am adus primul Computer Tomograf şi primul Mamograf performant astfel încât sătmărenii nu au mai fost nevoiţi să îşi cheltuiască banii pe investigaţii în centrele universitare. De asemenea, majoritatea proiectelor care s-au finalizat sau sunt în derulare la nivelul unităţilor sanitare de pe raza judeţului Satu Mare sunt proiecte iniţiate de mine, aş aminti finalizarea spitalului din Carei, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, reabilitarea Secţiei de Oncologie, în momentul de faţă eu fiind membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Urgenţă Satu Mare. Vreau să vă spun că tuturor medicilor care au venit să lucreze în municipiul Satu Mare dar nu au avut posibilitatea să se angajeze la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare sau în alte unităţi sanitare publice le-am oferit posibilitatea de a acorda asistenţă medicală sătmărenilor prin intermediul cabinetelor deţinute de societatea civilă medicală pe care o administrez. În calitate de medic şi primar voi fi alături de sistemul de sănătate şi voi face toate demersurile pentru a-l susţine şi moderniza. Am mai multe proiecte pentru sistemul de sănătate pe care le puteţi studia în oferta electorală, unul dintre acestea fiind introducerea municipiului Satu Mare în circuitul turistic balnear având în vedere potenţialul natural pe care îl avem, apa termală de o foarte bună calitate terapeutică.

AGERPRES: Aveţi în vedere să accesaţi fonduri europene pentru proiecte, să atrageţi investiţii care să aducă bani la bugetul local, să genereze locuri de muncă?
Dorel Coica: Am în vedere sprijinirea afacerilor start-up. Astfel, persoanele care vor înfiinţa prima firmă vor fi sprijinite de Primărie cu programe de instruiri pentru derularea unei afaceri. Primăria va analiza posibilitatea de garantare a creditelor contractate în afacerile start-up. În cadrul unui incubator de afaceri, Primăria va aloca spaţii comerciale cu titlu gratuit pentru primii doi ani de la înfiinţarea firmei sau până la atingerea unei cifre de afaceri de 100.000 euro. Mai am în vedere revigorarea Parcului Industrial Sud prin extindere şi înfiinţarea unei structuri de administrare a parcului şi de promovare a acestuia. Mai doresc crearea de locuri de muncă în turism. Primăria va executa lucrările edilitare necesare pentru reabilitarea bazei balneare şi va promova această resursă locală pentru reintroducerea oraşului Satu Mare în circuitul turistic. Un alt proiect este Satu Mare IT Valley: Parc Informatic în Satu Mare pentru producţia de software pentru pieţele din Vest. Primăria se va implica în garantarea creditelor, oferirea de asistenţă tehnică şi financiară şi promovarea produselor companiilor de soft pe plan extern. Companiile de IT vor asigura toate produsele de software necesare Primăriei Satu Mare, în vederea informatizării serviciilor publice. Totodată, vom acorda facilităţi pentru afacerile pornite de românii care se întorc din străinătate. Primăria va realiza o schemă progresivă de facilităţi pentru sătmărenii care se repatriază după minim trei ani şi realizează un plan de investiţii de minim 10.000 de euro în orice domeniu. AGERPRES /(AS - Gheorghe Pietrar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Satu Mare: Dorel Coica (USL) -Ca primar vreau să realizez proiectul Satu Mare IT Valley (interviu) Candidatul USL la Primăria municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi propune realizarea a peste 1.000 de locuinţe sociale, proiectul fiind preluat 'la cheie' de la primarul Constanţei, Radu Mazăre. Coica are în program şi crearea unui Fond de Dezvoltare...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Bistriţa-Năsăud: "Locomotivele" partidelor pentru alegerile parlamentare - grupaj Atragerea înapoi în ţară a celor plecaţi în străinătate, problemele fermierilor şi ale agriculturii în general, dezvoltarea infrastructurii şi turismului din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt principalele priorităţi pe care spun că le vor avea în vedere dacă vor ajunge în Parlamentul României candidaţii la...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.