Cele mai citite
 


Studiu ISRA Center: Aproape jumătate dintre români - 46% - sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali
vineri, 1 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproape jumătate dintre români - 46% - sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali, relevă un studiu realizat de ISRA Center.
Majoritatea românilor (64%) şi-au menţinut greutatea constantă în ultimul an, în vreme ce 11% au slăbit, iar 23% s-au îngrăşat, relevă cercetarea.
Potrivit acesteia, o tendinţă mai crescută de îngrăşare se observă la persoanele cu educaţie scăzută şi la cele căsătorite.
Evaluarea greutăţii în funcţie de indicele de masă corporală arată că jumătate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normală, în timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 suferă de obezitate.
Comparând acest indicator cu autoevalaurea greutăţii, se poate observa că dintre cei care consideră că au o greutate normală, o treime sunt, de fapt, supraponderali, arată cercetarea.
În acelaşi timp, dintre cei care cred că au "câteva kilograme în plus", jumătate sunt supraponderali, iar o treime suferă de obezitate.
Aproape jumătate dintre români menţionează consumul de fructe şi legume ca fiind în topul aspectelor care contribuie la o alimentaţie sănătoasă şi aproape o treime consideră că mâncarea gătită este baza unei alimentaţii sănătoase.
În schimb, doar 14% dintre persoanele intervievate consideră că eliminarea sau reducerea excesului de zahăr/sare/condimente se află în topul aspectelor care ţin de o alimentaţie sănătoasă.
Respectarea meselor zilnice şi alimentaţia variată sunt aspecte apreciate ca fiind importante pentru o alimentaţie sănătoasă doar de 27%, respectiv 14% dintre români, indică studiul ISRA Center.
În ceea ce priveşte mesele zilnice, cercetarea relevă că masa de seară este pentru cei mai mulţi dintre români masa care nu lipseşte zilnic, 85% dintre intervievaţi răspunzând că iau cina de fiecare dată.
În acelaşi timp, un procent important sare peste micul dejun, doar 58% dintre persoanele intervievate mâncând dimineaţa.
Frecvenţa cu care este luat micul dejun creşte odată cu vârsta şi scade odată cu creşterea nivelului educaţiei şi a venitului.
Fumatul este un alt factor care influenţează obişnuinţa de a lua micul dejun, fumătorii obişnuind într-o măsură mai redusă (doar 45%) să ia micul dejun decât nefumătorii (67%).
Un procent 78% dintre românii din mediul urban iau prânzul zilnic, procent care creşte în rândul persoanelor cu educaţie primară (89%).
Ciorba/supa, produsele lactate, cartofii prăjiţi/piure şi salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul săptămânal al românilor. Persoanele în vârstă (50-65 de ani) obişnuiesc să consume mai mult ciorbe şi mai puţin salate. Consumul de ciorbă scade odată cu creşterea nivelului de educaţie, în schimb creşte consumul de salate şi grătar.
Mai mult de jumătate din medicii de familie consideră că alimentaţia românilor este departe de a fi una sănătoasă şi corectă. Astfel, alimentele care le afectează cel mai mult starea de sănătate sunt mâncărurile grase şi cele de tip fast-food.
Conform studiului, peste 90% dintre medicii de familie apreciază că românii nu iau masa regulat, consumă multe grăsimi şi mâncăruri grele, consumă multă sare şi mult zahăr, iar masa de seară este cea principală.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 521 respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 şi 65 de ani.
Eroarea maximă de eşantionare este de ±3%, la un nivel de probabilitate de 95%. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Nouă din zece americani cred că mănâncă sănătos Nouă americani din zece cred că alimentaţia lor este sănătoasă, chiar dacă două treimi din populaţie nu consumă destule fructe şi legume, în această ţară campioană mondială la obezitate, potrivit unui studiu publicat marţi şi citat de AFP.
Cum influenţează dietele de slabit imunitatea? În fiecare an, sărbătorile sunt nu numai prilej de voie bună alături de cei dragi, ci şi motivul pentru care kilogramele în plus se instalează mai repede decât în mod normal. Însă toţi ne gândim la dieta salvatoare şi devoram o multitudine de feluri de mâncare bazându-ne pe soluţia salvatoare...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI / Nicolae Hâncu: Micul dejun - unul dintre cele mai simple şi eficiente moduri de a mânca sănătos O viaţă sănătoasă înseamnă înainte de toate o alimentaţie sănătoasă, însă pentru a realiza acest lucru trebuie să se ţină cont de cele trei mese principale ale zilei, dintre care cea mai importantă e micul dejun, spun specialiştii nutriţionişti.
Adolescenţii, mai deschişi să adopte o alimentaţie sănătoasă dacă li se pare că astfel pot fi rebeli (studiu) Metodele prin care se exploatează nevoia tinerilor de fi rebeli şi de a face dreptate în societate îi pot determina pe aceştia să adopte obiceiuri sănătoase de hrănire, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, informează, The Guardian.