Cele mai citite
 


Colegiul Medicilor vrea majorarea salariilor rezidenţilor până la alegerile generale, susţine Vasile Astărăstoaie
sâmbătă, 2 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că până la alegerile generale acest organism ar putea să forţeze majorarea salariilor medicilor rezidenţi, în caz contrar s-ar putea recurge la demisia în bloc a medicilor.
'Între noi şi Guvern trebuie să înceapă o discuţie, solicitarea noastră de la Adunarea Generală prin care venitul minim a unui medic în România - şi mă refer la rezidenţă - să fie de 3 ori venitul mediu pe economie, care a fost preluată de Asociaţia Europeană a Medicilor din Spitale ca să devină şi Directivă Europeană. Dacă Guvernul actual nu ia în discuţie acest lucru, atunci s-ar putea ca acţiunile noastre să continue şi să vă aflaţi în faţa unei demisii în bloc a medicilor din România. Pentru prima etapă solicităm creşterea veniturilor medicilor rezidenţi, şi este bine ca ministrul de Finanţe să înţeleagă acest lucru. Nu negăm că este un moment propice fiind un an electoral, nu suntem pragmatici, nu suntem ipocriţi, dar dacă o lăsăm pe mai târziu s-ar putea să avem probleme (...)Sperăm ca până în septembrie - nu lăsăm discuţiile după luna octombrie', a declarat Astărăstoaie.
Acesta a arătat că în acest moment Colegiul Medicilor are o relaţie excelentă cu Ministerul Sănătăţii şi cu actualul Guvern, 'faţă de atitudinea trufaşă a celorlalte guverne care au dispreţuit medici' şi că se doreşte ca discuţiile şi protocoalele să fie încheiate înainte de alegerile generale.
'Experienţa mea a fost că Colegiul medicilor este foarte iubit de partidele din opoziţie şi mai puţin iubit de partidele de la guvernare, indiferent de coloratură. Şi atunci discuţiile şi protocoalele dacă se vor încheia vor fi înainte de alegerile generale din luna noiembrie, pe care le vom avea şi cu actualii guvernanţi şi cu partidele din opoziţie, fără să facem niciun fel de discriminare. Cu recomandarea să nu-şi încalce cuvântul pe care şi-l dau', a susţinut preşedintele Colegiului Medicilor.
Potrivit doctorului Astărăstoaie, medicii români au în acest moment susţinerea organismelor medicale internaţionale, care împreună cu Federaţia Sindicatelor Medicilor din Spitale vor acorda toată susţinerea dacă medicii români vor recurge la acţiuni de acest gen.
'Nu este o activitate sindicală, este ceea ce spune în lege, că Colegiul este obligat să apere demnitatea corpului medical, şi demisia în bloc nu este activitate sindicală, ci o demisie sau concediu fără salariu. Unii sunt sceptici şi spun că n-o să facă medici niciodată aşa ceva, cei 43.000 de medici nu o să-şi dea demisia şi o să fie ceva minor. Vreau să le comunic celor care gândesc aşa că nu e nevoie să-şi dea demisia 43.000 de medici, este suficient ca 6000 de medici să-şi dea demisia din sistem, în zonele sensibile şi care fac imposibilă activitatea. Avem 634 de medici anestezişti, dacă din aceştia 300 şi-au dat demisia, sistemul a clacat', a susţinut acesta.
Astărăstoaie a precizat că astfel de evaluare s-a făcut pe fiecare specialitate şi pe fiecare spital, iar 'cei care vor să guverneze să nu se joace cu focul'.
'Până în septembrie vrem să avem discuţiile şi să stabilim un calendar foarte ferm privind solicitările Adunării generale. O parte cred că vor fi rezolvate până în luna septembrie pentru că nu ţin de aspecte financiare. Le-am discutat deja cu Ministerul Sănătăţii, le-a împărţit 100%, singura problemă care a rămas în discuţie e cea a veniturilor. În rest nu am avut vreun diferendum. Tot ce a fost fără bani a fost acceptat. Dorim un calendar şi un angajament foarte ferm cu privire la modul în care veniturile medicilor trebuie să ajungă la acel nivel, şi să nu fie pe 15-20 de ani. Vrem în acest an o creştere a veniturilor rezidenţilor', a mai susţinut Vasile Astărăstoaie.
Preşedintele Colegului Medicilor a subliniat că venitul mediu pe UE a unui medic rezident este de 1200 de euro, iar în România este de 200 de euro.
AGERPRES/(A-Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Braşov: Astărăstoaie - Colegiul Medicilor va susţine logistic medicii amendaţi Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, că amenzile primite de medici în urma controalelor efectuate de Casele de Asigurări de Sănătate vor fi contestate iar CMR va susţine logistic toate...
Mureş:MS nu poate promite majorarea salariilor cadrelor medicale, în ciuda ameninţării cu demisia în bloc a medicilor Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că există discuţii în privinţa majorării salariilor cadrelor medicale însă nu pot fi oferite garanţii în acest sens dată fiind situaţia de criză economică globală...
V. Astărăstoaie: Colegiul Medicilor a fost înfiinţat în toate ţările pentru a proteja siguranţa pacientului - interviu Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care a subliniat, între altele, importanţa acestei instituţii atât pentru medici, dar şi pentru pacienţi. Prof. dr. Astărăstoaie a subliniat, totodată, că reînfiinţarea...
Prima Conferinţă Naţională de Patologie Pleurală, la Târgu Mureş Societatea Română de Pneumologie (SRP), în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, sub egida Colegiului Medicilor din România, organizează la Târgu Mureş, în perioada 24-26 martie, prima Conferinţă Naţională de Patologie Pleurală.
Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor: Trebuie introduse cursuri de non-discriminare în sistemul de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, este de părere că ar trebui introduse cursuri de non-discriminare în sănătate, la toate nivelele, după ce, în opinia sa, sistemul românesc de sănătate este unul care a creat mari inechităţi.