Cele mai citite
 


Dr. Astărăstoae susţine că ministrul Educaţiei a greşit că nu a participat la o reuniune a facultăţilor medicale
sâmbătă, 2 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, prof.dr. Vasile Astărăstoae, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a greşit că nu a participat la reuniunea Asociaţiei naţionale a rectorilor şi decanilor facultăţilor de învăţământ medical şi farmaceutic din România, găzduită de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
'Eu regret că deşi a fost invitat domnul ministru interimar al Educaţiei nu a participat la această întâlnire. Poate nu a reuşit să analizeze care este importanţa unei astfel de întâlniri. A făcut o mare greşeală şi care s-ar putea să aibă anumite costuri, poate prima dată trecem cu vederea acest lucru, dar trebuie să înţeleagă că elita unei societăţi o constituţie mediul universitar, că universităţile de medicină şi farmacie constituie vârful de lance al acestei elite - şi se poate vedea pe toate clasificările - şi că un ministru este trecător, universităţile sunt perene şi universităţile sunt şi puternice. Este bine ca altădată să mediteze atunci când este invitat de rectorii şi decanii universităţilor şi facultăţilor de medicină şi să se prezinte pentru că este interesul lui şi nu este interesul nostru. Noi e descurcăm foarte bine şi fără minister', a afirmat Vasile Astărăstoae.
Rectorul UMF Iaşi a precizat că fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu nu a refuzat niciodată o asemenea invitaţie şi a fost prezent şi că 'e bine ca şi ministrul Educaţiei, indiferent cum îl cheamă şi din ce Guvern e, să înţeleagă acest lucru'.
Vasile Astărăstoae a precizat că mediul academic este suficient de puternic să impună un punct de vedere, indiferent de opinia politicienilor, inclusiv în privinţa trecerii în administrarea universităţilor de medicină a spitalelor universitare, prevăzută în proiectul Legii sănătăţii, subiect dezbătut şi în cadrul reuniunii de la Târgu Mureş.
'Suntem suficient de puternici ca să ne impunem un punct de vedere, personal mă interesează mai puţin ce gândeşte politicul, pe mine mă interesează ce gândesc rectorii universităţilor de medicină şi împreună avem deja o experienţă a Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, am reuşit să ne impunem punctul de vedere. Şi politicienii sunt oameni şi atunci fac şi ei un bilanţ cost - eficienţă - pierderi. În momentul în care universităţile de medicină s-ar ridica împotriva unor oameni politici care încearcă să ne blocheze, pierderile pentru ei, mai ales în centrele universitare, vor fi foarte mari', a susţinut Astărăstoae.
Rectorul UMF Iaşi a spus că spitale universitare există şi acum şi ele vor rămâne în continuare şi că problema în noua lege este să fie create centre spitaliceşti universitare care să fie în administrarea universităţilor.
'Şi decizia care a fost la nivelul Asociaţiei a fost să existe libertate, fiecare universitate vede dacă poate sau nu să gestioneze un astfel de centru', a precizat Astărăstoae.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a subliniat că în proiectul de lege este prevăzut că universităţile pot să administreze spitale, dar că acest lucru depinde de voinţa locală şi de voinţa universităţilor pentru a face acest lucru.
Rectorul UMF Bucureşti, prof.univ.dr. Ionel Sinescu, a precizat, la rândul său, că această universitate doreşte fără îndoială să preia în administrare unităţile spitaliceşti cu performanţă foarte mare din capitală şi că unele dintre aceste spitale aparţin acum Ministerului Sănătăţii, iar unele Primăriei Bucureşti. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
UMF Târgu Mureş va avea din 2015 un centru avansat de cercetări medicale şi farmaceutice unic în ţară Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, câştigarea unei finanţări europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, care va costa peste 10 milioane de...
Principesa Muna a Iordaniei, Doctor Honoris Causa al UMF Târgu Mureş şi oaspetele Familiei Regale a României Alteţa Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei, mama suveranului haşemit, Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea, a efectuat o vizită oficială în România, începând de miercuri până duminică, ocazie cu care a participat la o serie de activităţi organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
Iaşi: Festivităţi de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' Studenţi, părinţi, cadre universitare, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, participă duminică după-amiază în Piaţa Naţiunii din Iaşi la festivităţile organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' cu prilejul deschiderii anului...
Eugen Nicolăescu: La Târgu Mureş se va înfiinţa un centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia procedurile pentru înfiinţarea, la Târgu Mureş, a unui centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, care să pregătească specialişti atât pentru Spitalul Marie Curie din Bucureşti,...