Cele mai citite
 


Liviu Dragnea, candidat USL la preşedinţia CJ Teleorman: Ne vom ţine departe de aroganţa fostei puteri (interviu)
sâmbătă, 2 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, candidat USL pentru un nou mandat, afirmă într-un interviu acordat AGERPRES că, dacă va câştiga competiţia electorală, printre priorităţile sale vor fi modernizarea infrastructurii, precum şi investiţiile, care să absoarbă forţa de muncă neutilizată în prezent din judeţ şi să aducă totodată venituri şi beneficii pe viitor. Liviu Dragnea mai vrea ca SMURD să poată interveni în timpul cel mai scurt în orice localitate din judeţul Teleorman, construirea unui parc industrial în Alexandria, dar şi continuarea şi dezvoltarea unor proiecte europene.
În vârstă de 49 de ani, Liviu Dragnea, de profesie inginer, este secretarul general al PSD.

AGERPRES: Ce priorităţi veţi pune în practică în cazul preluării unui nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean?
Liviu Dragnea: În mandatele anterioare, am încercat să răspund la priorităţile de pe agenda teleormănilor. Până acum, principala problemă a fost infrastructura, pe care însă am rezolvat-o în proporţie de 80-85% din judeţ, cum am rezolvat în mare parte şi problema alimentării cu apă, canalizare. Acum însă, lipsa locurilor de muncă a devenit o problemă extrem de acută pentru locuitorii judeţului. Este un efect al politicii de austeritate extremă din guvernarea PDL. Deci locurile de muncă vor constitui prioritatea zero pentru următorul mandat. Alte două obiective majore sunt începerea lucrărilor la Hidrocentrala Islaz şi Autostrada Sud, unde este nevoie de colaborare strânsă cu Guvernul României. Dar asta nu înseamnă că ne oprim cu celelate proiecte de infrastructură, mediu, sănătate.

AGERPRES: Ce vă propuneţi pentru modernizarea şi dotarea unităţilor spitaliceşti, creşterea calităţii actului medical, mai ales în mediul rural?
Liviu Dragnea: În primul rând, trebuie să terminăm ceea ce deja am început. Mă refer la reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria. E un proiect de 19,2 milioane de euro, din bani europeni, care deja a început şi s-a realizat în proporţie de circa 30%. Mai am un plan, pentru următorul mandat, asigurarea alimentării cu energie neconvenţională a Spitalului Judeţean pentru a reduce costurile de funcţionare a unităţii medicale. În mediul rural, am fost foarte preocupaţi şi vom fi şi în mandatul următor pentru creşterea capacităţii de intervenţie a serviciului de urgenţă, în special SMURD, care să poată interveni într-un timp cât mai scurt în orice localitate din judeţ. Tot din fonduri europene, am obţinut o finanţare de 12 milioane de euro pentru dotarea SMURD şi ISU Teleorman cu 20 de ambulanţe, şapte unităţi mobile de descarcerare, 35 de autospeciale pentru stingerea incendiilor, precum şi un centru de comandă mobil. Am achiziţionat deja aproximativ 85% din aceste echipamente şi probabil că în foarte scurt timp le vom achiziţiona şi pe celelalte. Deci încercăm să creştem capacitatea de intervenţie de la nivel judeţean, dar vom acţiona, în colaborare cu primarii şi la nivelul localităţilor, mai ales în mediul rural.

AGERPRES: Care ar fi, în opinia dumneavoastră, priorităţile privind infrastructura?
Liviu Dragnea: După cum spuneam, infrastructura a fost prioritatea în mandatele anterioare, pentru că atunci când am prealuat judeţul mai toate drumurile fie nu erau deloc asfaltate, fie erau practic distruse. Alimentarea cu apă şi canalizarea erau un lux de care se bucurau doar câteva localităţi. De atunci am adus în judeţul Telorman fonduri europene de circa 1 miliard de euro şi iată că încă mai avem de lucru pentru aproximativ 15% din judeţ, atât în privinţa infrastructurii rutiere, cât şi în ce priveşte alimentarea cu apă şi canalizarea. Am realizat deci aproximativ 85% din infrastructura judeţului şi mi-am propus să terminăm ce mai e până la 100%, în mandatul următor. Tot din bani europeni avem lucrări în desfăşurare în diverse faze de execuţie pe mai multe drumuri judeţene, iar pentru mandatul următor avem proiectele scrise şi sunt în curs de a obţine finanţarea pentru realizarea a circa 236 de kilometri de drumuri judeţene. În mandatele anterioare, am reuşit să punem în funcţiune aproape 700 de kilometri de reţele de alimentare cu apă. Astăzi, 38 din cele 49 de localităţi din judeţ sunt alimentate cu apă potabilă. Iar vestea bună e că în toate celelalte 11 localităţi s-au început lucrările pentru încă 300 de kilometri de reţea. Deci, în foarte scurt timp, vom avea alimentare cu apă la 100% din judeţ, adică aproximativ 1.000 de kilometri de reţea. Însă, în noul mandat, sunt foarte interesat să creştem eficienţa energetică. Mă interesează, pe de o parte, identificarea şi exploatarea energiilor alternative din judeţ, cum ar fi energia solară sau eoliană, dar şi scăderea consumului energetic, în primul rând prin izolarea termică a clădirilor instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean, inclusiv Spitalul Judeţean.

AGERPRES: Care ar fi investiţiile necesare în judeţ pentru crearea de locuri de muncă?
Liviu Dragnea: În primul rând, trebuie să facem investiţii care să absoarbă forţa de muncă neutilizată în prezent din judeţ, dar care să ne aducă venituri şi beneficii pe viitor. Nu mă veţi vedea că fac investiţii cumpărând panseluţe, borduri, patinoare sau telegondole. Sunt bani aruncaţi, pentru că, după aceea, investiţia nu îţi produce bani, iar numărul de locuri de muncă este mic şi pe scurtă durată. Mă interesează pornirea lucrărilor la proiecte de anvergură, Hidrocentrala Islaz sau Autostrada Sudului, care, pe lângă locurile de muncă ce vor fi create, realizarea lor va contribui mult la dezvoltarea economică a judeţului, care va deveni mai atractiv pentru investitori. Am în vedere construcţia unui parc industrial în Alexandria, iar aici, pe lângă asigurarea terenului şi utilităţilor pentru investitori, am în vedere şi un pachet de facilităţi fiscale şi financiare. Am în vedere în principal dezvoltarea industriei alimentare care să proceseze produsele agro-alimentare realizate în judeţul nostru. În acest fel, vom crea şi locuri de muncă pentru teleormăneni, iar în acelaşi timp vom crea şi o piaţă pentru comercializarea producţiei fermierilor de la noi din judeţ.

AGERPRES: Ce proiecte pe fonduri europene ar fi necesare judeţului?
Liviu Dragnea: Orice proiect care poate fi plătit din fonduri europene, în loc de a-l plăti din resursele proprii, trebuie făcut în judeţ. În ultimele două mandate, PSD a fost mai mult în opoziţie decât la putere. Deci am avut în general guverne ostile, care, în loc să ne ajute financiar, ne-au luat şi mai mult din puţinul pe care-l aveam. A trebuit deci să mă adaptez şi să caut alte surse de finanţare. Pentru că pe banii colectaţi din judeţ nu am fi făcut nici măcar un sfert din ceea ce am realizat până acum. Aşa se face că ne-am specializat pe atragerea de fonduri europene, iar acum pot spune că de-a lungul timpului am obţinut aproximativ 1 miliard de euro pentru Teleorman. Avem şi acum zeci de proiecte în plină desfăşurare, pe domenii foarte variate, care sunt finanţate din fonduri europene. Avem pe infrastructură, pentru drumuri şi poduri. Avem un proiect de peste 120 de milioane de euro pentru extinderea sistemelor de apă şi canalizare. Reabilitarea Spitalului Judeţean şi dotarea SMRD şi ISU Teleorman s-a făcut din bani europeni. Avem multe proiecte pe mediu cu bani europeni. Am făcut Planul de gestionare a deşeurilor din Teleorman, precum şi Master Planul pentru reabilitarea capitalului natural al solului din judeţ. Ne propunem să folosim bani europeni pentru reîmpădurirea unor zone din judeţ, mai ales în partea de sud. Deci, orice proiect care poate fi finanţat din bani europeni este foarte bun pentru judeţul nostru. Sunt bani care pot fi luaţi gratis de judeţ, iar noi trebuie să facem totul pentru a-i folosi. Asta am făcut până acum, asta voi face în continuare.

AGERPRES: Consideraţi că venirea USL la guvernare vă avantajează în campania electorală sau, dimpotrivă, va eroda încrederea în această construcţie politică şi în reprezentanţii săi?
Liviu Dragnea: Eu cred că ne avantajează, pentru că avem ocazia de a demonstra românilor că USL îşi respectă promisiunile. Dacă nu am fi fost acum la guvernare, cuvântul ar fi fost singura formă de convingere a românilor că într-adevăr vrem şi putem să conducem bine România. Acum, însă, avem ocazia să demonstrăm ce putem şi că ne ţinem de cuvânt. Nu mai e doar cuvântul, acum e şi fapta. Iar primele acţiuni ale Guvernului Victor Ponta au fost să repare nedreptăţile făcute de guvernarea PDL-UDMR: reîntregirea salariilor şi restituirea a ceea ce s-a furat din pensii. Din iunie, oamenii vor începe să-şi primească banii înapoi. Un alt avantaj pe care ni-l aduce guvernarea USL, mai ales în alegerile locale, este că acum avem şansa importantă ca cel puţin la nivelul judeţului nostru să formăm o echipă unită pe toate cele trei niveluri administrative: Guvern - Consiliu Judeţean - Primărie. Oamenii au deja un prim-ministru USL şi pot completa echipa cu un preşedinte de Consiliu Judeţean USL şi un primar USL. E foarte important să facem această echipă pentru că dacă există o bună colaborare între cei trei - prim-ministru, preşedinte Consiliu Judeţean şi primar -, atunci multe lucruri se pot rezolva mult mai repede şi mult mai bine. Dacă avem o echipă unitară de sus până jos, atunci nu mai există piedici, obstacole, obstrucţii, cum am văzut în mandatul anterior.

AGERPRES: Cum vedeţi colaborarea cu viitorii consilieri judeţeni pentru a avea asigurată susţinerea proiectelor dumneavoastră? Aveţi în vedere un sistem de alianţe?
Liviu Dragnea: Există deja o alianţă, bine consolidată, care se numeşte Uniunea Social Liberală. Eu sunt foarte convins că USL va obţine o largă majoritate în Consiliul Judeţean. Cel puţin asta spun toate sondajele făcute la nivelul judeţului. Deci, nu cred că va fi nevoie să purtăm negocieri cu alte formaţiuni politice, dar asta nu înseamnă că-i vom desconsidera pe cei care vor fi în minoritate, pentru că şi aceia reprezintă o parte din teleormăneni. Deci vom încerca să ne ţinem departe de aroganţa şi îngâmfarea pe care am văzut-o la cei care au fost la putere în ultimii ani, pentru că noi vrem să demonstrăm că vom schimba modul de a face politică în România. AGERPRES/(AS - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tiberiu Marc, candidat USL la şefia CJ Sălaj: Propun un proiect pentru judeţ validat şi de partenerii europeni(interviu) Candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Sălaj, social-democratul Tiberiu Marc, cel care ocupă şi în prezent această funcţie, apreciază, într-un interviu acordat AGERPRES, că proiectul strategic de dezvoltare demarat în cele două mandate anterioare este corect în termeni de planificare...
Horea Uioreanu, candidat USL la şefia CJ Cluj: Judeţul are potenţial de dezvoltare imens, puţin folosit(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, deputatul liberal Horea Uioreanu, spune că 2012 este anul schimbării politice în România. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este schimbarea modului de a face politică, de la schimbarea modului de funcţionare...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Primarul municipiului Alexandria: O prioritate este dezvoltarea oraşului peste râul Vedea, spre Capitală (interviu) Primarul municipiului Alexandria, aflat la al doilea mandat consecutiv în fruntea administraţiei publice locale, consideră o prioritate deosebită dezvoltarea reşedinţei judeţului Teleorman peste râul Vedea, spre Capitală, în aceeaşi zonă fiind prevăzută şi amenajarea unui parc industrial. Într-un interviu...