Cele mai citite
 


Gripa AH1N1: vaccinul este gata, dar nu le place germanilor
marţi, 20 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei AH1N1 începe la 19 octombrie în Germania. Se prevede administrarea a 50 de milioane de doze până la sfârşitul lunii ianuarie. Este cea mai impunătoare mobilizare sanitară din perioada postbelică, dar ea riscă să fie eludată de majoritatea populaţiei, informează luni agenţia de presă italiană Il Velino.

Un sondaj efectuat la comanda postului public de televiziune german ARD a dezvăluit, la sfârşitul săptămânii trecute, că numai 12% dintre germani intenţionează să se vaccineze. Majoritatea celor interpelaţi /39%/ au declarat că refuză vaccinul. Alţi 27% din eşantionul intervievat s-au dovedit tendenţial contrari /''probabil nu''/, în timp ce numai 19% nu au exclus că se vor servi de vaccin. 3% nu au răspuns sondajului.

Populaţia este neîncrezătoare nu numai din cauza eventualelor efecte colaterale ale noului vaccin, ci şi din cauza alarmei suscitate de ştirea că Ministerul federal al Sănătăţii ar fi achiziţionat un produs puţin adecvat. Potrivit virusologului Alexander Kekule, vaccinul Pandemrix /produs de compania britanică Glaxo-Smithkline/ conţine, pentru a-şi amplifica eficienţa, un integrator care, în jumătate din cazuri, produce umflături, înroşiri, hemicranie şi dureri osoase.

În o treime din cazuri, administrarea de Pandemrix, în opinia lui Kekule, are drept consecinţă o stare de slăbiciune generală şi febră. Din acest motiv, pentru membrii guvernului federal şi pentru personalul din ministere, precum şi pentru militarii germani desfăşuraţi în Afganistan, au fost ordonate 200.000 de doze de Celvapan, un vaccin fără integrator, produs de Baxter. Tratamentul privilegiat reprezintă ''un scandal'', în opinia lui Wolf-Dieter Ludwig, preşedintele Comisiei pentru medicamente. Michael Kochen, preşedintele Societăţii germane de medicină generală, nu a recomandat vaccinul ''deoarece riscul prejudiciilor depăşeşte beneficiile''.

Între timp, cotidianul economic Handelsblatt a făcut primele calcule ale pandemiei, ajungând la concluzia că este vorba de ''o binecuvântare de miliarde'' pentru industria farmaceutică. O doză de vaccin costă în Germania 14 euro, dar administrarea ei cade în întregime în sarcina sistemului de sănătate public. Între anul acesta şi anul viitor, acţiunile decise împotriva gripei AH1N1 ar trebuie să aducă în plan mondial încasări suplimentare de peste 8 miliarde de dolari pentru producătorii din sector.

Este simptomatic boom-ul medicamentului Tamiflu produs de grupul elveţian Roche. Circa jumătate din creşterea de 11% înregistrată în încasările din primele nouă luni ale acestui an provin din vânzările de Tamiflu. Pe lista marilor producători ai vaccinului împotriva virusului H1N1 figurează pe primul loc grupul britanic Glaxo-Smithkline, cu 440 milioane de doze de vaccin în valoare totală de 3,5 miliarde dolari. Pe locul doi se află francezii de la Sanofi-Aventis (121 milioane doze / 722 milioane dolari, pe locul trei compania elveţiană Novartis /100 milioane doze / 496 milioane dolari, în timp ce a patra este compania anglo-suedeză Astra-Zeneca /42 milioane de doze / 453 milioane dolari/.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa AH1N1: Elveţia va distruge doze de vaccin evaluate la 43 milioane de euro Elveţia va distruge la sfârşitul acestui an 3,4 milioane de doze de vaccin împotriva gripei AH1N1, evaluate la 56,4 milioane de franci elveţieni (43 milioane de euro), a anunţat marţi Oficiul federal pentru sănătate publică, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.
Şi dacă virusul H1N1 este doar o răceală? Virusul H1N1 se pregăteşte să marcheze primul său an de viaţă cu un bilanţ plin de surprize: o rată a mortalităţii cu mult inferioară celei prevăzute /0,018% sub cea a gripei de sezon/, o scădere a spitalizărilor în SUA şi Europa tocmai în zilele în care exista temerea unui apogeu al maladiei şi numeroase...
A început campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere Primii beneficiari ai vaccinării împotriva gripei sezoniere au fost 40 de bătrâni de la Căminul de Bătrâni 'Schitu Darvari' din Bucureşti.
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
Agenţia Europeană a Medicamentelor recomandă CE un al treilea vaccin împotriva gripei H1N1 Agenţia Europeană a Medicamentelor /EMEA/ a recomandat vineri Comisiei Europene să autorizeze un al treilea vaccin împotriva gripei A(H1N1), Celvapan produs de laboratorul american Baxter, pe lângă cele ale Novartis şi GSK, informează AFP.
Campania de vaccinare contra gripei AH1N1 în Franţa, verificată de o comisie parlamentară de anchetă Campania de vaccinare contra gripei noi (AH1N1) va face obiectul unei anchete parlamentare, după ce Adunarea Naţională a Franţei a dat undă verde, miercuri, constituirii unei comisii de anchetă, transmite AFP.