Cele mai citite
 


Numărul cazurilor de cancer va fi cu 75% mai mare în 2030
sâmbătă, 2 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul cazurilor de cancer din lume ar urma să crească într-un ritm mai susţinut decât creşterea naturală a populaţiei, creşterea estimată fiind de 75% în 2030, arată un studiu publicat vineri în revista medicală The Lancet Oncology, menţionat de agenţia Belga.
Populaţia planetei va trece de la şapte miliarde de locuitori în 2012 la 8,3 miliarde în 2030. Dar numărul persoanelor bolnave de cancer ar urma să crească mai repede, de la 12,7 milioane în 2008 (ultima cifră disponibilă) la 20,3 milioane în 2030. În cele mai sărace ţări, numărul celor afectaţi de cancer urmează să crească cu 93%. Se estimează că numărul morţilor de cancer va urca de la 7,6 milioane în 2008 la 13,2 milioane în 2030.

'Prevedem, la nivel mondial, creşteri anuale a numărului de cancere colorectale, de sân şi prostată, iar în cele mai bogate ţări vor fi mai mule cazuri de cancer la plămâni în rândul femeilor', potrivit studiului condus de dr Freddie Bray de la Centrul internaţional de cercetare a cancerului, organism subordonat Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS), cu sediul la Lyon.

În acelaşi timp ar urma să scadă, la scară globală, numărul de cazuri de cancer de stomac şi de col uterin, iar în ţările bogate şi cancerul de plămâni în rândul bărbaţilor.

Studiul, care a folosit date ale Globocan, bază de date asupra cancerului în 184 de ţări, menţionează că se aşteaptă o scădere a numărului de cazuri de cancer de origine infecţioasă, cum ar fi cele de col uterin şi de ficat. Această scădere va fin din plin compensată de creşterea numărului de cazuri de cancer la colon şi rect, de sân şi prostată, care par să fie în legătură cu dezvoltarea economică sau cu modul de viaţă din ţările occidentale. 'Unele tipuri de cancer par să fie legate clar de nivelul de dezvoltare socio-economic', precizează studiul. Cancerul colorectal constituie un exemplu: 40% din cancerele înregistrate în lume sunt concentrate în ţările dezvoltate, deşi populaţia acestora este de doar 15% din populaţia mondială.

'Nu sunt clare motivele acestei legături', chiar dacă se pot evoca factorii alimentari asociaţi cu modul de viaţă occidental, arată studiul.

Şi cancerul de prostată este foarte prezent în cele mai bogate ţări, dar folosirea pe scară largă a testelor de depistare explică parţial incidenţa crescută a acestui tip de cancer. Invers, cancerul de col uterin este mai prezent în ţările în curs de dezvoltare, constituind principala cauză de moarte de cancer în multe ţări sărace. Se estimează că numărul cazurilor de cancer de col va scădea cu 2% pe an la nivel mondial până în 2030, în timp ce cel al cazurilor de cancer de sân va creşte cu 2%.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS) Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un articol publicat miercuri pe site-ul său, cu ocazia...
Alcoolul, responsabil pentru peste 700.000 de noi cazuri de cancer pe an (studiu) Alcoolul este responsabil pentru peste 700.000 de noi cazuri de cancer şi pentru 365.000 de decese cauzate de cancer (de esofag, colorectal, de gât, de ficat şi de sân), în fiecare an, la nivel mondial, mai ales în ţările dezvoltate, în conformitate cu noile estimări făcute publice miercuri, la Paris...
Tulcea: Numărul testelor pozitive din Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, în scădere Numărul cazurilor de cancer de col uterin depistate în judeţul Tulcea prin programul naţional de screening este în scădere, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
Galaţi: Numărul cazurilor de cancer, în creştere alarmantă Numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer în judeţul Galaţi a crescut alarmant în 2013 faţă de 2012, medicii identificând chiar de două ori mai multe cazuri de cancer la sân şi tumori maligne ale colului uterin, a anunţat, miercuri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin...
Hunedoara: Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin, în scădere cu 10% Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin descoperite anul trecut, la femeile din judeţul Hunedoara, a fost mai mic cu 10%, comparativ cu anul 2012, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), publicate în preambulul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care va avea...