Cele mai citite
 


Peste 300 de fumători români au apelat Tel Vede Stop Fumat în luna mai
sâmbătă, 2 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 300 de fumători români au apelat Tel Vede Stop Fumat pentru a obţine informaţii despre Programul Naţional Stop Fumat pe parcursul lunii mai, luna renunţării la fumat informează joi Ministerul sănătăţii printr-un comunicat de presă.
Astfel, până pe 30 mai au apelat Tel Verde şi au primit informaţii despre program un număr de 312 persoane, ceea ce reprezintă o creştere de peste cinci ori faţă de media apelurilor din primele trei luni ale anului 2012. Cea mai importantă creştere s-a observat în rândul persoanelor cu vârsta până în 30 de ani: 35,8% din totalul apelanţilor în luna mai, semnificativ mai mare faţă de cei 27% care au sunat la Tel Verde în primul trimestru al anului.
Explicaţia acestor rezultate provine, probabil, din abordarea unui tip nou de comunicare după 20 aprilie: 'social media'. Pagina de Facebook a programului a fost permanent updatată, forumul de pe pagina web a programului a fost activat, au fost implicate în comunicarea despre fumat persoane cunoscute în mediul online şi monden.
Rezultatele se pot observa cu uşurinţă: peste 200 de români au dat Like paginii de facebook a programului în luna mai (https://www.facebook.com/stopfumat.eu), în creştere cu 100% faţă de luna martie când pagina avea mai puţin de 150 Like-uri. Totodată, traficul a crescut pe pagina programului - www.stopfumat.eu
'Pentru noi, cei care ne străduim să-i ajutăm pe oameni să nu mai fumeze, rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare deoarece se pare că am găsit o cale de a transmite informaţia despre fumat acelui grup-ţintă care are cele mai mari beneficii de pe urma renunţării la fumat dar care este şi cel mai greu de abordat: persoanele tinere", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.
Ea a adăugat că studiile internaţionale, dar şi practica medicală de zi cu zi arată că 'recuperarea' de pe urma fumatului este cu atât mai importantă cu cât persoana renunţă la tutun mai devreme.
"Richard Doll a demonstrat, după urmărirea timp de 50 de ani a medicilor englezi, că renunţarea precoce la fumat, înainte de 35 de ani se asociază cu o recuperare totală în termeni de 'ani de viaţă pierduţi din cauza fumatului'. Astfel, dacă fumezi toată viaţa, pierzi, în medie, 10 ani datorită tutunului fumat; cu cât renunţi mai devreme, cu atât recuperezi mai mult din ei. Chiar şi dacă te laşi după 65 de ani, tot ai un beneficiu: 1 an de viaţă câştigat. Şi riscul de a suferi de o boală cardio-vasculară scade semnificativ şi rapid dacă abandonezi tutunul înainte de 35 de ani, ajungând la nivelul nefumătorilor. Efectul 'recuperator' asupra funcţiei pulmonare nu este, însă, la fel de rapid deoarece particulele toxice din fumul de tutun ajung şi se depun direct în plâmân, persistând întreaga viaţă. Însă, cu cât renunţi mai devreme, cu atât funcţia respiratorie revine mai aproape de normal", a explicat medicul.
Acest mediu nou de comunicare, social media, pare să permită celor care au renunţat la fumat să-şi împărtăşească trăirile, victoriile, ceea ce le-a adus bun reîntoarcerea la normal, adică la statutul de nefumător. Împărtăşind experienţele personale pozitive, foştii fumători îi pot încuraja şi pe alţii să se decidă să facă pasul cel mare.
De aceea, reprezentanţii Programului Stop Fumat au dedicat Ziua Mondială fără Tutun, marcată joi, celor peste 70.000 de români care şi-au dorit din tot sufletul să renunţe la dependenţa de tutun şi s-au înscris în Program din 2007 până acum şi îi invită să-şi spună cuvântul la 'Manifestul Învingătorilor - al celor care au renunţat la fumat'.
AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială fără tutun, marcată prin mai multe manifestări în ţară (grupaj) În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Peste 70.000 de persoane, beneficiare ale Programului Stop Fumat Peste 70.000 de persoane care şi-au dorit să renunţe la tutun au beneficiat de consiliere şi tratament gratuit în cadrul programului Stop Fumat, în cei 5 ani în care acesta s-a derulat.
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
Vaslui: DSP a demarat campania 'Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!' Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog şi mai multe cabinete ale medicilor de familie a demarat vineri Campania 'Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!', care se va desfăşura până la sfârşitul...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.