Cele mai citite
 


Harghita: Bolnavii de Alzheimer, îngrijiţi la căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta
marţi, 20 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni este unul din puţinele aşezăminte de acest gen din România care are o secţie destinată bolnavilor de Alzheimer.

Directorul căminului de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni, Magyari Vencel, a declarat pentru AGERPRES că în aşezământul pe care îl conduce sunt îngrijiţi 42 de bolnavi de Alzheimer, din mai multe judeţe din ţară. Secţia destinată acestor persoane se află la parter şi dispune de 16 de camere, având acces şi la o grădină securizată unde bătrânii pot ieşi la plimbare. Bolnavii sunt distribuţi în camere în funcţie de stadiul bolii şi sunt supravegheaţi permanent.

'Pe cei care nu au uitat să vorbească îi punem împreună în camere, pentru a comunica unii cu ceilalţi', a afirmat Magyari Vencel.
El a precizat că îngrijirea acestor persoane este extrem de dificilă în cadrul familial şi de aceea este nevoie de internarea lor în centre specializate.

'Sunt oameni care uită să mănânce, să vorbească, să se îmbrace, nu mai găsesc toaleta. Este, practic, o regresie către a doua copilărie care îi determină să nu-şi mai recunoască proprii copii şi să-şi caute părinţii', a spus Magyari Vencel.
Potrivit sursei citate, există şi situaţii când aceste persoane devin violente sau sunt foarte greu de controlat.

Media de vârstă a pacienţilor cu Alzheimer, internaţi la Gheorgheni, este de 80 de ani, cel mai vârstnic asistat având 99 de ani.
'Boala nu alege. Am avut un fost medic, dar şi un fost profesor universitar care au fost îngrijiţi la noi', a spus directorul căminului de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni.

Personalul de la aşezământul harghitean a urmat cursuri pentru îngrijirea pacienţilor cu demenţă, susţinute de specialişti din România şi Ungaria.
Directorul căminului de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni consideră că, în ultima vreme, boala Alzheimer s-a răspândit, iar numărul bolnavilor este în creştere. Dovadă stă numărul mare de cereri de internare venite din zona Braşov, unde se află un spital de psihiatrie în cadrul căruia se diagnostichează boala.

Magyari Vencel a mai spus că există o listă de aşteptare cu bolnavi de Alzheimer în vederea internării lor în căminul de la Gheorgheni, motiv pentru care s-a luat decizia extinderii acestei secţii. În acest moment, se elaborează un proiect de finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional care prevede transformarea etajului II al aşezământului de la Gheorgheni în secţie destinată bolnavilor de Alzheimer. În plus, se doreşte mansardarea clădirii şi amenajarea unei săli multifuncţionale unde să se organizeze diverse activităţi.
'De bolnavii cu Alzheimer nu se ocupă nimeni. Ei nu sunt primiţi în nici un cămin şi trebuie făcut ceva pentru ei', a subliniat Magyari.

Potrivit specialiştilor, boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă. Boala şi modificările organice din creier care o însoţesc au fost descrise pentru prima dată de psihiatrul şi neuropatologul german Alois Alzheimer.

Căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni a fost înfiinţat, în anul 1996 de Asociaţia de Întrajutorare Caritas, iar în prezent găzduieşte 145 de bătrâni, corpul personalului de îngrijnire fiind format din 70 de persoane.
Datorită condiţiilor foarte bune oferite şi a proiectelor derulate pentru îngrijire vârstinicilor, căminul din Gheorgheni a fost ales drept model de urmat de Fundaţia Principesa Margareta a României.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolnavii de Alzheimer sunt mai puţin expuşi la cancer Boala Alzheimer poate constitui o protecţie împotriva cancerului şi invers, arată Cardiovascular Health Study, un studiu realizat pe un grup de 3.020 persoane de peste 60 de ani, informează agenţia China Nouă.
Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer este sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Omega 3 din peşte nu încetineşte boala Alzheimer, susţine un studiu Washington, 2 nov /Agerpres/ - Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în peşte, nu încetinesc procesul de demenţă senilă asociat cu Alzheimerul, potrivit unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele beneficiile raportate de cercetările anterioare, transmite marţi Efe.
Caraş-Severin: Bolnavii cu demenţă mixtă sau Alzheimer nu pot fi internaţi la azil din lipsă de personal Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.
Harghita: Caritas a înfiinţat la Miercurea Ciuc un serviciu de supraveghere a bolnavilor Asociaţia de Întrajutorare Caritas a înfiinţat la Miercurea Ciuc un serviciu de supraveghere a bolnavilor sau persoanelor imobilizate la pat pentru a ajuta familiile care nu pot avea grijă de rudele cu probleme de sănătate.