Cele mai citite
 


Iaşi: Problemele persoanelor cu autism, în atenţia deputaţilor
marţi, 20 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul democrat-liberal Petru Movilă susţine că a fost depus, spre dezbatere, la Camera Deputaţilor, proiectul de lege privind identificarea, diagnosticarea şi tratarea copiilor afectaţi de tulburări din spectrul autist.
Petru Movilă a declarat, luni, că iniţiativa legislativă a fost redactată, alături de colegul său Mircea Giurgiu, la solicitarea Asociaţiei Autism Transilvania, cu sprijinul Autism România - Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, Autism Baia Mare şi Autism Europa Bistriţa.
Iniţiativa legislativă a fost demarată, a declarat Petru Movilă pentru AGERPRES, întrucât autismul şi problematica persoanelor cu autism sunt puţin cunoscute în România, iar nevoile acestor persoane nu sunt satisfăcute, serviciile sunt neadecvate, situaţia lor fiind adesea dramatică.

În prezent, există metode şi terapii de reabilitare care le oferă celor a căror viaţă este marcată de autism posibilitatea de a se educa şi dezvolta. Dar acest lucru este posibil doar în cazul în care asistenţa oferită este cât mai timpurie, profesionistă şi intensivă, oferită în cadrul comunităţii.

'Lipsa serviciilor de diagnosticare, evaluare, de intervenţie timpurie, de terapie şi educaţie adecvate, servicii sociale, de angajare în muncă şi menţinere a locului de muncă, de recreere înseamnă negarea oportunităţilor de dezvoltare şi participare în comunitate a acestor persoane', a precizat Petru Movilă.

Politicianul consideră că este imperios necesară realizarea unui plan, a unor strategii naţionale privind identificarea, evaluarea, diagnosticarea şi intervenţia timpurie în cazul copiilor cu autism sau măcar a unui plan naţional educaţional ori oportunităţi educaţionale care să ţină seama de caracteristicile lor specifice de învăţare, respectiv planuri de servicii adecvate tinerilor şi adulţilor cu autism, planuri care să aibă corespondent şi în realitate.

'Ceea ce îngrijorează este faptul că marea majoritate a copiilor, neavând un diagnostic sau având unul incorect, dar chiar şi dintre cei cu diagnostic corect, sunt în afara oricărei forme de terapie, educaţie sau beneficiază chiar de tratamente sau educaţie greşite', a mai spus deputatul PD-L Petru Movilă.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică, tulburarea 'centrală' dintr-un întreg spectru de tulburări de dezvoltare, spectrul tulburărilor autiste (autism, sindrom Asperger, tulburări pervazive de dezvoltare nespecificate altfel). Este, în primul rând, o tulburare de comunicare, de relaţionare cu cei din jur şi nu un handicap intelectual. Este a treia tulburare în rândul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală.

În România nu există nicio statistică privind numărul de persoane cu autism, însă, în 2003, la Congresul Internaţional Autism Europe de la Lisabona, cercetătorii au afirmat că 10 din 10.000 de persoane suferă de autism clasic şi aproximativ 60-70 din 10.000 de persoane suferă de tulburările pervazive de dezvoltare - TPD (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett, tulburarea dezintegrativă a copilăriei şi tulburări globale de dezvoltare - nespecificate altfel).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Părinţii copiilor cu TSA pot găsi psiho-terapeuţi cu ajutorul platformei Autism Connect Prima platformă care oferă informaţii utile părinţilor copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi îi ajută să ia legătura cu specialişti în domeniu a fost lansată, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Help Autism, în parteneriat cu Asociaţia de Terapie...
Iaşi: Proiecţii de spot-uri create de studenţi, pentru înfiinţarea unui centru pentru copiii cu autism Masteranzi ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, de la Universitatea ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iaşi au lansat, luni, proiectul ''Let's roll!'', care are drept scop crearea unui centru de zi pentru copiii cu autism.
Ghercă (FEDRA): Estimăm că peste 15.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu autism Peste 7.000 de persoane cu autism erau înregistrate în România în anul 2012, a declarat marţi preşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul autist (FEDRA), Carmen Ghercă, care a estimat că în realitate sunt peste 15.000 de persoane din ţara noastră diagnosticate...
Mureş: Din cei peste 300 de copii din grădiniţe testaţi pentru autism, 16 prezintă simptomele Preşedintele Fundaţiei Alpha Transilvană, dr. Alexandru Lupşa, a anunţat marţi, la Târgu Mureş, că în urma testării pentru autism a 361 de copii din grădiniţele din Târgu Mureş, în 16 cazuri s-a constatat prezenţa unor simptome care ar putea indica prezenţa acestei afecţiuni.
Cristina Nichita (deputat PSD de Iaşi): Au fost finalizate şi semnate normele metodologice la Legea Autismului Deputatul PSD de Iaşi Cristina Nichita a anunţat, vineri, printr-un comunicat remis AGERPRES, că normele metodologice la Legea Autismului nr. 151/2010 au fost finalizate şi semnate de reprezentanţii ministerelor Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii, după şase ani de aşteptare.
SUA: Au fost revizuite unele categorii de clasificare pentru maladiile psihice Clasificările anumitor patologii psihiatrice au fost regândite în SUA, fapt care a făcut ca autismul şi diferitele sale variante să devină o singură categorie, iar crizele grave de furie la copii să fie considerate o adevărată boală psihică, conform unei decizii a Asociaţiei americane de psihiatrie (APA)...