Cele mai citite
 


Sistemul informatic în sănătate, dezbătut la Global Forum
marţi, 20 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul informatic în sănătate a constituit una dintre temele abordate, luni, în cadrul Global Forum, care are loc la Palatul Parlamentului.
Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit, cu acest prilej, despre sistemul pre-spitalicesc, în care, potrivit acestuia, sunt angrenate aproximativ 800 de ambulanţe, care transmit la spital date despre starea pacientului.
Dacă o ambulanţă nu are medic şi ajunge la un caz la care sunt probleme, ambulanţierul se poate consulta cu medicul aflat în spital, la unitatea de primiri urgenţe, emiţând date medicale pentru a se lua o decizie, a explicat secretarul de stat în MS.

'Am avut un caz de la Bistriţa-Năsăud în care medicii nu puteau să ia o decizie în legătură cu transferul la Târgu Mureş al unui pacient cu probleme neurochirurgicale. Atunci s-a cerut o consultaţie, iar neurochirurgul a decis că nu este cazul să fie trimis la Târgu Mureş. Acest sistem permite eficientizarea resurselor în cadrul sistemului de urgenţă, aduce medicul mai aproape de pacient, acesta din urmă beneficiind de cele mai bune decizii', a menţionat dr. Raed Arafat.

El a precizat că sistemul se evaluează şi, dacă după şase luni se dovedeşte că este util, va fi extrapolat, mai ales că sistemul de transmisie nu costă foarte mult (sub 10 euro).

Secretarul de stat s-a referit şi la un program pentru infarctul de miocard acut pe care îl are Ministerul Sănătăţii şi care prevede ajungerea cât mai rapidă a pacientului la cel mai apropiat centru.
În legătură cu numărul de ambulanţe, secretarul de stat a spus că, în municipiul Bucureşti, există circa 20 - 25 la Serviciul de Ambulanţă de Urgenţă şi alte 20 pentru transport pacienţi şi intraspitalicesc. În plus, există 23 de echipaje SMURD, capacităţile în Bucureşti dublându-se în ultima perioadă. Mai mult, numărul staţiilor a crescut de la 6 la 26, 20 fiind puncte de unde pleacă pompierii. Un alt sistem de informatizare amintit de secretarul de stat este cel dintre spitale.

'Se impune un sistem integrat de medicină', a subliniat dr. Arafat.
Global Forum este un eveniment internaţional independent, dedicat problemelor economice, politice şi sociale în conexiune cu evoluţia societăţii informaţionale. În urma acţiunilor susţinute de lobby, din ultimii patru ani, România a câştigat organizarea acestei ediţii la Bucureşti, evenimentul fiind găzduit pentru prima dată în istoria sa de o ţară din Europa de Est.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ/ Sălaj: Peste 2.000 de intervenţii SMURD în primul an de activitate Primul an de activitate al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Sălaj a însemnat peste 2.000 de intervenţii la nivelul celor patru subunităţi din judeţ, pentru toate urgenţele care pun viaţa unei persoane sau mai multora în pericol imediat.
Raed Arafat: Sistemul de urgenţă din Bucureşti a ajuns la maturitate Sistemul de urgenţă din Bucureşti a ajuns deja la maturitate, a afirmat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), marţi, cu ocazia participării sale la festivitatea de aniversare a 4 ani de la operaţionalizarea SMURD Bucureşti.
Două autospeciale BMW X3 pentru intervenţia rapidă a medicului de urgenţă, la SMURD Bucureşti-Ilfov şi Târgu Mureş Două autospeciale BMW X3, dotate cu aparatura necesară intervenţiei la urgenţe, au fost donate SMURD Bucureşti-Ilfov şi Târgu Mureş.
Raed Arafat: Serviciile judeţene de ambulanţă nu de desfiinţează, va fi comandă unică, pentru un mod de lucru integrat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că prin regionalizarea serviciilor de ambulanţă de la nivelul ţării, serviciile judeţene nu vor fi desfiinţate, însă va fi gândită o comandă unică pentru a exista un mod de lucru integrat.
Raed Arafat: Procedura de licitaţie pentru noul acord cadru referitor la ambulanţe este în derulare Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a declarat, joi, că procedura de licitaţie pentru noul acord cadru referitor la ambulanţe este în derulare.
Parteneriat pentru telemedicina de urgenţă Programul ''Respect pentru viaţă'', prin care România va beneficia de o reţea de asistenţă medicală de urgenţă la distanţă în 19 judeţe ale ţării, a fost lansat luni.