Cele mai citite
 


Gândiţi-vă bine înainte de a vă face extensii de păr
marţi, 20 ianuarie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie, Alergologie si Imunologie
 

Specialiştii în dermatologie semnalează riscurile alungirii artificiale a părului. Experţii asigură că există un risc mare de alopecie /chelire/ şi de pierdere a strălucirii capilare. Există totuşi unele reguli care diminuează probabilitatea de a suferi aceste efecte

Britney Spears sau Paris Hilton, şi tot mai multe persoane anonime, sunt adepte ale meşelor pentru a afişa un păr mai lung şi mai des, pentru a da un volum mai mare, sau a etala şuviţe de culori diferite, astfel încât podoaba capilară să aibă un mai mare efect. Totuşi, această modă, poate avea efecte secundare: extensiile pot duce la căderea părului natural şi chiar la pierderea strălucirii naturale, notează ziarul El Mundo.

'Este momentul să faci o schimbare de imagine'. Aşa anunţă unele centre de înfrumuseţare, a căror specialitate sunt realizarea extensiilor de păr, tot mai cerute în rândul tinerelor, pentru a fi la ultima modă şi a etala un păr mai lung şi mai des. "Folosirea extensiilor de păr a crescut. Potrivit experienţei noastre, mulţi pacienţi cu diferite tipuri de alopecie profită de această practică pentru a ascunde pierderea părului. De aici şi necesitatea de a informa despre efectele secundare cele mai comune, despre care de abia se vorbeşte", spune Antonella Tosti, de la departamentul de Dermatologie de la Universitatea din Bologna.
 
Juan Ferrando, medic la serviciul de Dermatologie de la Spitalul Clinic din Barcelona, notează de asemenea o creştere a acestei practici în Spania şi riscurile pe cale le implică. 'Multe din persoanele care au părul rar, alopecie, sau firul fragil şi care se rupe uşor recurg la extensii pentru a da impresia de volum. Ceea ce se întâmplă în aceste cazuri este tracţiunea pe care o exercită aceste extensii asupra părului, deja debilitat, grăbind căderea'.
Cele două rapoarte mai recente pe această temă, realizate de Antonella Tosti a analizat bolile pielii capului la persoanele de rasă albă. Rezultatul este acelaşi, pierderea ulterioară a părului, însă specialistul a observat şi un efect secundar: pierderea strălucirii părului. Explicaţia acestei alterări ar putea fi, potrivit doctorului Ferrando, faptul că 'nu se aeriseşte suficient, părul natural îşi pierde astfel strălucirea şi textura în porţiunea acoperită de extensii". "Corpul uman este creat să suporte greutatea ce revine fiecărui organ. Aşa cum nu putem instala o proteză mamară acolo unde trupul nu poate suporta, rădăcina părului este proiectată să suporte o greutate specifică şi o codificare genetic', explică Federico Cardona.
 
Extensiile, codiţele fine pe tot capul, buclelele, cocurile şi alte coafuri care necesită întinderea puternică a părului sunt alte cauze ale apariţiei alopeciei care depinde însă de 'intensitatea şi durata acestor intervenţii care poate fi tranzitorie ori provoca o alopecie cicatricială în care pierderea părului este irecuperabilă', asigură Marco Esteban, specialist dermatolog la Spitalul din Torrevieja (Alicante)."Alopecia prin tracţiune se remediază prin eliminarea tracţiunii care duce la căderea părului /extensii, meşe sau codiţe/ în urma cărora în majoritatea cazurilor părul se recuperează. În alopecia cicatricială, totuşi daunele provocate rădăcinii capilare necesită tratament medical", insistă doctorul Marco.
 
Puţin câte puţin, greutatea extensiilor smulge din locul lor natural rădăcina foliculară. "Persoana afectată nu îşi dă seama până când apar zone extinse de alopecie', adaugă şi doctorul Cardona. 'Principalul simptom este căderea părului în zona asupra căreia se exercită tracţiunea, chiar dacă nu duce la disapariţia totală", asigura dermatologul din Torrevieja. Există diferite tipuri de extensii, de la păr natural la cel sintetic şi diferite tehnici pentru a le 'lipi' de părul natural prin şuviţe aplicate cu silicon sau prin keratină, prin ultrasunete, laser...
"Dacă extensiile sunt din material sintetic este foarte probabil să provoace alergii severe, dermatite de contact şi atrofiere cutanată ceea ce umbreşte şi mai mult şansa unei recuperări a părului pierdut', spune chirurgul. Deşi specialiştii au semnalat riscurile acestor practici, Antonella Tosti, autoarea studiului, avansează câteva sfaturi şi recomandări pentru a minimaliza riscurile.
 
'Extensiile nu trebuie să fie mai lungi decât lungimea naturală a părului înmulţit cu doi. Este important să se alinieze cuticulele în aceeaşi direcţie cu cea a părului natural, altfel spus de la rădăcină spre vârfuri. Acest lucru uşurează pieptănatul, reduce încâlceala părului şi sporesc strălucirea. Totuşi nu recomandăm folosirea extensiilor pe termen lung, mai alesc în condiţiile unor boli ale pielii capului'.
Pentru a conchide, doctorul Marco Esteban aminteşte că cu cât se exercită 'o mai mare tracţiune cu atât există un risc mai mare de pierdere a părului. Ceea ce înseamnă că atât tehnicile, cât şi materialele folosite, greutatea, lungimile şi durata purtării sunt mai agresive, iar consecinţele mai mari". AGERPRES(Mihaela Nicolaescu)
Notare
Comentarii
parul agresat in timp poate cadea in mod ireversibil, caz in care va trebui sa apelati la un implant de par

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tratament împotriva căderii părului Căderea părului afectează anual un număr tot mai mare de persoane. Tineri, adulţi, bătrâni, cu toţii sunt afectaţi într-o măsură mai mică sau mai mare de apariţia alopeciei.
Terapii complementare in alopecie Multe persoane care sufera de alopecie recurg la terapiile complementare in cautarea unei cai de a face sa le creasca din nou parul .
Aproape jumătate dintre bărbații din România se confruntă cu probleme legate de căderea părului 1 din 5 bărbați căsătoriți are probleme serioase legate de căderea părului, potrivit unui studiu realizat de către Alpecin și GfK România
Tratamente Pentru Parul Tau Un par fumos atrage toate privirile si e un semn de sanatate si vitalitate. Parul iti seamana foarte mult. Are nevoie de relaxare, de o gura de aer proaspat si de prieteni care sa il sustina, sa il inteleaga si sa il apere de poluare, soare, stress si alti dusmani. Acesti prieteni ai parului...
Calviţia, o problemă tot mai frecventă Bucureşti, 19 mai /Agerpres/ - Dr. Rodica Olteanu, de la Departamentul de Dermatologie al Spitalului Colentina, spune că din ce în ce mai multe persoane vin la medic pentru că le cade părul.
O cască rece poate preveni căderea părului provocată de chimioterapie Un acoperământ rece pentru cap, special proiectat, poate reduce semnificativ pierderea părului în timpul chimioterapiei pentru cancer, a anunţat o echipă de cercetători de la un spital din Germania, informează agenţia DPA.