Cele mai citite
 


În SUA, sănătatea se înţelege doar în dolari
miercuri, 21 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reforma sistemului sănătăţii, în discuţie la Congres, este un test major pentru Barack Obama. Americanii bolnavi se luptă în jungla condiţiilor comerciale de piaţă, scrie cotidianul belgian Le Libre Belgique.
În 1926, Pittsburgh, capitala americană a oţelului, a avut un vis de mărire pentru universitatea sa construind 'catedrala ştiinţei', un turn în stil neogotic de 163 m care nu a fost depăşit în înălţime decât de Universitatea din Moscova.

Acum, 80 de ani mai târziu, viitorii medici continuă să studieze în acest turn. Dar oţelăriile s-au închis. Compania US Steel a cedat turnul său de oţel, simbolul părţii centrale a oraşului, complexului de sănătate creat de universitatea de medicină. La UPMC (University of Pittesburgh Medical Center) lucrează aproximativ 50.000 de salariaţi repartizaţi în cele 20 de spitale, 400 de centre de consultaţii, diviziunea sa de asigurări de sănătate care numără 1,4 milioane de asiguraţi.

Grupul medical fără scop lucrativ se dezvoltă în străinătate unde controlează clinici şi investeşte în cercetare beneficiile activităţilor sale. Pe culoarele universităţii de medicină, pot fi întâlniţi mulţi studenţi chinezi.

Sănătatea este în Statele Unite o piaţă prosperă pentru întreprinderile din acest sector dar şi pentru domeniul cercetării care îşi etalează premiile Nobel. Situaţia este mai puţin confortabilă pentru asiguraţi. 'În decursul a zece ani, primele de asigurări de boală au explodat. Ele au sărit de la 5.791 dolari (3,860 euro) pe an pentru o familie la 13.375 dolari (8.900 euro)', constată o studentă, membră a fondaţiei Kaiser Family.

În Statele Unite, poveştile cu bolnavi care nu au avut dreptul la îngrijiri medicale sunt nenumărate. Se pare că aceştia nu au fost precauţi şi nu au subscris la asigurarea bună în jungla ofertelor care promit securitate în cadrul spoturilor publicitare. Planul de asigurări de sănătate a salariaţilor universităţii din Pittsburgh este unul dintre exemple.

'Ghidul prescurtat al avantajelor', distribuit fiecărui asigurat, conţine 16 pagini pe hârtie lucioasă umplute de tabele şi liste. Se presupune că el permite celor 5.000 de salariaţi ai universităţii să aleagă în privinţa asigurării medicale între programele Panther, Gold, Premier Plus sau Basic; asigurarea priveşte vederea, acoperirea tratamentului stomatologic. Pentru fiecare opţiune sunt indicate partea care îi revine asiguratului, cea în sarcina angajatorului, cheltuielile acoperite de asigurare şi cheltuielile neacoperite.

În acest hăţiş de condiţii suspensive, de asteriscuri, de formule cu nume sforăitoare, de invitaţii la o alimentaţie mai bună şi la mai multă mişcare, asiguratul va face o opţiune care îi va da dreptul la o carte de asigurat. Judith Lave este posesoarea unei astfel de cărţi. Pe ea este indicat cât va trebui să dea din buzunarul său, în orice împrejurare: 25 de dolari pentru o vizită la un specialist, 15 dolari pentru o vizită la un medic generalist, 30 de dolari dacă se adresează serviciului de urgenţă, 10 dolari pentru cumpărarea de medicamente generice, 30 sau 60 de dolari, în funcţie de marcă, pentru medicamente aflate încă sub brevet.

Spitalele şi medicii aleşi vor face parte dintr-o listă a care îi include pe profesioniştii sectorului care au negociat condiţiile financiare cu companiile de asigurări de sănătate. 82% dintre cele 255 milioane de americani în vârstă de sub 65 de ani au o acoperire medicală. Peste această vârstă, americanii beneficiază de asigurarea publică Medicare, pe care o treime dintre ei o completează cu asigurările private Medicare Advantage. Foştii combatanţi, veteranii, beneficiază la rândul lor de o acoperire. La fel şi americanii în dificultate care au acces la programul Medicaid, sau bolnavii care suferă de rinichi. În statele Hawai şi Massachusetts angajatorul propune sistematic o asigurare pentru salariaţi. În celelalte state angajatorul nu are această obligaţie.

'Sistemul este foarte complex. Mulţi asiguraţi descoperă, când se îmbolnăvesc, că asigurarea lor nu este bună şi că nu le acoperă cheltuielile. Alţii văd cum le creşte brusc cotizaţia, imediat ce declară o boală cronică pentru a fi determinaţi astfel să schimbe asigurarea. Odată bolnavi, nicio companie nu îi va accepta', explică Judith Lave.

Adesea, asiguratul sănătos are sentimentul că nu plăteşte scump pentru o asigurare de calitate bună. Ceea ce poate explica faptul că un american din doi declară că nu susţine reforma sistemului sănătăţii dorită de preşedintele Barack Obama. Reforma îşi propune să ofere un acces universal la sănătate şi să conducă la scăderea costurilor.

În privinţa primului punct, administraţia democrată a lansat deja programul Cobra, dorind în acelaşi timp să atenueze efectele sociale în urma creşterii bruşte a şomajului. 'Când un lucrător este concediat, el are acum posibilitatea de a continua să plătească din buzunar asigurarea de sănătate pe care i-o propunea întreprinderea. Aceasta în decursul a 18 luni, iar statul federal îşi ia obligaţia să acopere 65% din cheltuieli', explică şeful unei întreprinderi din Pittsburgh. Este un prim progres important. Altele sunt încă necesare. O operaţie sau urmările unui accident sunt principalele cauze de declarare a falimentului personal pentru supraîndatorare. Bolnavul neacoperit se îndatorează ca să primească îngrijiri medicale şi nu mai ajunge să restituie împrumutul f 59;cut.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: După ani întregi de dispută, reforma sistemului de sănătate face primii paşi După ani de aprigă dispută, reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama, destinată să ofere, începând cu ianuarie 2014, asigurări de sănătate subvenţionate pentru milioane de americani, s-a concretizat marţi odată cu deschiderea înregistrărilor online, relatează AFP.
SUA: Reforma sănătăţii a preşedintelui Obama, validată de Curtea Supremă Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a validat joi în întregime legea privind asigurările de sănătate a administraţiei Barack Obama, însă a făcut anumite limitări în ceea ce priveşte extinderea programului de asigurări de sănătate pentru cei mai săraci, informează AFP şi AP.
SUA: o reformă istorică a asigurărilor medicale adoptată în Congres Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a adoptat duminică un proiect de lege a reformei sistemului de asigurări medicale, oferind o victorie legislativă majoră preşedintelui Barack Obama care urmează să promulge textul rapid.
SUA: Nouă iniţiativă de 150 milioane de dolari pentru a creşte numărul americanilor cu asigurare de sănătate Administraţia preşedintelui american Barack Obama a anunţat joi că va pune la dispoziţia reţelei naţionale de centre medicale comunitare suma de 150 de milioane de dolari pentru a-i cuprinde sub umbrela asigurărilor pe americanii care nu beneficiază în prezent de această acoperire, îndeosebi cei cu venituri...
SUA: Republicanii vor să împiedice adoptarea în Senat a modificărilor dorite de Cameră la reforma sanitară Minoritatea republicană din Senatul american a promis, după votul de duminică din Camera Reprezentanţilor privind reforma asigurărilor de sănătate, că va prelungi disputa cu democraţii, încercând să împiedice aprobarea 'corecţiilor' dorite de cameră, relatează AFP.
Preşedintele Obama face apel la protejarea sistemului Medicare Preşedintele SUA, Barack Obama, a lansat un apel sâmbătă la protejarea sistemului public de asigurare medicală pentru cei vârstnici, Medicare, pe care rivalii săi republicani vor să-l reformeze, informează sâmbătă AFP.