Cele mai citite
 


Protocoalele în medicina respiratorie
miercuri, 21 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Plamanii
 

Specialişti în boli pulmonare obstructive cronice din Marea Britanie au dezbătut alături de medicii români, în perioada 17-19 octombrie, la Vama, problematica protocoalelor în medicina respiratorie.

'Problema în România în ce priveşte ghidurile terapeutice constă în faptul că folosim prea mulţi bani în editarea lor şi rămân prea puţini pentru implementarea acestora. Anul trecut în România au fost editate primele două protocoale în Bronho Pneumonia Obstructivă Cronică (BPOC)', a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii de Pneumologie.

Acesta a adăugat că 'din BPOC se moare', la nivel internaţional, prevalenţa la bărbaţi fiind mai mare decât la femei. Mai mult, deşi în România nu există date statistice concludente privind prevalenţa, rata mortalităţii este extrem de ridicată.

Debbie Cook, asistentă specialistă în boli respiratorii în Marea Britanie, a prezentat traseul parcurs de un pacient cu BPOC în sistemul de sănătate britanic, unde o asistentă joaca un rol esenţial.

În schimb, în România 'din păcate, asistenta nu are o misiune', a explicat prof. dr. Florin Mihălţan.

Concluziile prezentărilor au subliniat nevoia de ghiduri terapeutice în conturarea unor tratamente cât mai eficiente.

'Avem nevoie de ghiduri, dar mare atenţie cum le înţelegem', a spus Tudor Toma, medic specialist din Marea Britanie.

Principalul avantaj al unui protocol constă în standardizarea tratamentului. Sunt trei aspecte care trebuie avute în vedere în aplicarea unui protocol terapeutic: co-morbidităţile, vârsta pacientului şi adaptabilitatea. BPOC-urile diferă de la femei la bărbaţi, 'iar fiecare tehnică este eficientă dacă îţi alegi corect pacientul', a explicat prof. Patrick Murphy de la Londra.

De asemenea, specialistul britanic Joseph Footitt a subliniat că BPOC este o boală la modă şi că încălzirea globală este un factor pentru dezvoltarea BPOC. Un grad Celsius înseamnă o creştere cu 1,3% a acestei afecţiuni.

Evenimentul a fost deschis de prof. dr. Vasile Astărăstoaie, care a declarat: 'Sper ca această întâlnire să consolideze relaţiile profesionale din comunitatea medicală româno-britanică'.

La eveniment au participat peste 100 de specialişti în medicina respiratorie din România şi Marea Britanie şi reprezentanţi ai mass-media.

Conferinţa a fost susţinută de revistele editate de Tarus Media, British Medical Journal, ediţia în limba română, şi Medica Academica, noua revistă de excelenţă medicală.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
BPOC – noua provocare PNEUMO ROAD-SHOW EDIȚIA CONSTANȚA Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), afectează aproximativ 65 de milioane de persoane din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar factorii care influențeză apariția bolii variază pe glob, în funcție de regiune.
Dr.Florin Mihălţan: 85% dintre pacienţii ce ajung la medic suferă de BPOC sau alte afecţiuni pulmonare Aproximativ 85% dintre persoanele ce ajung la medic suferă de BPOC, astm sau alte afecţiuni pulmonare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
România are cei mai tineri bolnavi de BPOC din Europa Societatea Europeană Respiratorie şi Forumul Societății Europene (FERS) au realizat un Audit European şi au analizat calitatea îngrijirii pacienților cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) în 16 țări (Austria, Belgia, Croaţia, Grecia, Malta, Polonia, Irlanda, România, Slovacia, Spania...
Cluj: Al IV-lea Workshop de Endoscopie Bronşică Specialişti în boli pulmonare din ţară şi din străinătate participă, vineri şi sâmbătă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" la al IV-lea Workshop de Endoscopie Bronşică, tema din acest an fiind "De la simplu la complex în bronhologie".
Dr. Gheorghe Borcean: Apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic, care aduce costuri mari Medicina defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic şi ghiduri terapeutice, induce costuri şi duce la frânarea progresului medicinei, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, prezent la deschiderea oficială a Convenţiei Române a Spitalelor - ROHO 2016.
Ziua Mondială a Spirometriei, marcată şi în acest an Evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Spirometriei se desfăşoară şi în acest an sub deviza ''Gândeşte-te şi la plămânii tăi! Fă-ţi o spirometrie!''.