Cele mai citite
 


Noi alternative terapeutice pentru HIV şi hepatita B
miercuri, 21 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala, Hepatita
 

Afectarea hepatică reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la persoanele infectate cu HIV, hepatitele cronice B şi C fiind factorii principali ai îmbolnăvirii ficatului la aceşti pacienţi, a explicat prof. dr. Sorin Rugină, de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, marţi, într-o conferinţă de presă.

'Pacienţii cu infecţie HIV sunt pacienţi complecşi, poate cei mai complecşi dintre toţi, tratamentul lor necesitând o permanentă adaptare şi particularizare. Avem mulţi pacienţi în tratament cu antiretrovirale şi pentru aceştia avem nevoie de medicamente inovatoare, care ne ajută pe noi, medicii, să le oferim o şansă în plus' - a spus prof. dr. Rugină.

El a arătat că mulţi dintre pacienţi dezvoltă rezistenţă la medicamente şi atunci orice medicament nou este salutar.

Noile medicamente Adefovir, Tenofovir şi Emtricitabina, la care a făcut posibil accesul pacienţilor compania Gilead Science, sunt considerate prima opţiune de tratament pentru pacienţii diagnosticaţi cu hepatită B sau HIV ori pentru cei care nu răspund la tratament.

Tratamentul pentru pacienţii infectaţi cu HIV care au coinfecţie cu hepatita B se administrează toată viaţa iar autorizarea Tenofovir în tratamentul hepatitei B al bolnavilor HIV a reprezentat un pas important, după mai mult de o decadă de cercetare. Noul medicament se administrează o dată pe zi, ceea ce măreşte aderenţa pacienţilor la tratament, a subliniat prof. dr. Rugină.

Medicul a amintit că în România erau la sfârşitul anului trecut 9.372 de pacienţi, dintre care 9.092 adulţi iar pe tratament antiretroviral erau incluşi 7.400.

'În lume, la fiecare şase secunde apare un caz de infecţie cu virus HIV şi la fiecare zece secunde o persoană moare din cauza acestei infecţii', a menţionat prof. dr. Rugină, accentuând asupra necesităţii abordării multidisciplinare a acestei afecţiuni.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ, de la Centrul Regional HIV/SIDA Iaşi, a arătat că aici sunt internaţi 1.400 de bolnavi, un număr mare, dintre aceştia 940 fiind sub tratament antiretroviral iar 20% au coinfecţie cu hepatită B.

Dorobăţ a subliniat importanţa noilor medicamente pentru pacienţii cu rezistenţă şi cu boală hepatică asociată.

Conf. dr. Florin Căruntu, de la Institutul 'Matei Balş', a apreciat importanţa noilor formule terapeutice pentru persoanele cu hepatită B, într-o perioadă în care se simţea nevoia pentru pacienţii cu rezistenţă la tratamentele actuale pentru hepatită B, dar şi pentru cei cu HIV.

Specialistul a spus că cele două medicamente sunt prescrise de medici pacienţilor care încep pentru prima dată un tratament sau care au dezvoltat rezistenţă la terapiile de până acum.

Căruntu este de părere că medicamentele nu trebuie prescrise în funcţie de preţul cel mai mic, ci în funcţie de necesităţile pacientului, pentru că s-a dovedit că medicamente ieftine prescrise care au fost ineficiente au crescut costurile ulterioare ale tratamentelor.

Prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Institutul Fundeni, a reliefat profilul de siguranţă al celor două medicamente pentru hepatită B - Adefovir şi Tenofovir. El a menţionat că ambele sunt incluse în ghidurile terapeutice pentru hepatită B şi pentru cei cu HIV, dar şi în programele naţionale.

Specialistul a precizat că prevalenţa hepatitei B în România este de 5,6% la populaţia de până la 80 de ani, ceea ce înseamnă un nivel mediu.

În legătură cu Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţie medicii au apreciat screeningul, dar au subliniat că pacienţii trebuie investigaţi mai profund şi trataţi.

Prof. dr. Mihai Voiculescu a evidenţiat importanţa vaccinării împotriva hepatitei, dar şi decizia MS de a testa pacienţii care sunt în spital pentru hepatita B, C şi infecţia HIV.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
12.500 de persoane au fost testate pentru HIV, hepatită B şi C printr-un program derulat de Institutul 'Matei Balş' Un număr de 12.500 de persoane au fost testate gratuit pentru HIV, hepatită B şi hepatită C în cadrul unui program derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", iar dintre acestea 7,6% au ieşit pozitiv la testul pentru hepatită B, 3,28% - la cel pentru hepatită C şi 0,4% pentru HIV...
Asociaţia Anti-SIDA solicită măsuri pentru limitarea infecţiilor cu HIV/SIDA, hepatită B şi C în rândul consumatorilor de droguri injectabile Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) solicită premierului Dacian Cioloş şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să ia măsuri pentru a limita extinderea infecţiilor cu HIV/SIDA, cu virusul hepatitei C (HCV) sau al hepatitei B (HBV) în rândul consumatorilor de droguri injectabile.
Studiu: Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, iar mai mult de 80% nu şi-au făcut niciodată testul HIV, relevă studiul "Cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale cu privire la HIV/SIDA şi hepatită B şi C", derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase...
Ce este hepatita B? Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii gfrave- ciroza sau cancerul hepatic. VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin fluidele corporale (sperma, secretii vaginale, saliva), prin...
34.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV şi hepatita B şi C până în 2016 Un număr de 34.000 de persoane vor fi testate gratuit până în data de 30 aprilie 2016 pentru virusul hiv şi hepatitei B şi C, în cadrul unui proiect lansat joi la Institutul Naţional de Boli infecţioase "Matei Balş".
Hepatita infecţioasă Hepatita este inflamaţia ficatului şi prezintă două forme : acută şi cronică. Cea mai frecventă cauză a hepatitei acute este virusul hepatitei A, iar în cazul celei cronice virusul hepatitei B şi C.