Cele mai citite
 


UE, acuzată că împiedică accesul ţărilor sărace la medicamente
miercuri, 21 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Două organizaţii neguvernamentale au acuzat Uniunea Europeană că favorizează marile companii farmaceutice în detrimentul a două miliarde de persoane care nu au acces la medicamente esenţiale, informează AFP.
'UE acţionează în contradicţie cu regulile comerţului internaţional', au subliniat Oxfam International şi Health Action International Europe /HAI/, într-un raport prezentat marţi la Bruxelles.

Cele două ONG-uri afirmă că Brazilia şi India vor depune plângere împotriva UE în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/, după ce Olanda a împiedicat livrarea, via Europa, de medicamente generice fabricate în India şi destinate Braziliei, Columbiei şi Nigeriei.

De la sfârşitul lui 2008, Germania şi Olanda au confiscat 19 încărcături de medicamente generice având ca destinaţie ţări în curs de dezvoltare, deşi, susţin ONG-urile, tranzitarea acestor încărcături prin Europa era conformă reglementărilor OMC.

Cele două organizaţii au denunţat, de asemenea, 'dublul standard' aplicat de UE în ce priveşte politica în domeniul medicamentelor. În timp ce majoritatea statelor UE încearcă să reducă preţurile medicamentelor pe pieţele interne, aceleaşi state îşi intensifică presiunile asupra guvernelor din ţările în curs de dezvoltare pentru a-şi ceda drepturile de a obţine medicamente generice la preţuri abordabile, afirmă raportul.

Potrivit Oxfam şi HAI, Uniunea Europeană doreşte instituirea unor reguli mai severe în materie de proprietate intelectuală în acordurile bilaterale de liber-schimb, care să meargă dincolo de acordurile ADPIC din cadrul OMC. La origine, acordurile ADPIC trebuiau să permită ţărilor sărace să aibă acces la versiunile generice, la preţuri inferioare, ale medicamentelor brevetate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raportul 'Accesul la Medicamente" a desemnat câştigătorii Raportul 'Accesul la Medicamente', care măsoară performanţele a 20 de companii farmaceutice de la nivel internaţional în ceea ce priveşte eforturile lor de îmbunătăţire a accesului la medicamente şi sănătate în ţările în curs de dezvoltare, a desemnat câştigătorii, se arată într-un comunicat de presă...
Vasile Cepoi: Persoanele vulnerabile nu sunt excluse şi nu le este limitat accesul la medicamente generice Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că persoanele vulnerabile nu sunt excluse şi nici nu le este limitat accesul la medicamente generice, acestea urmând să beneficieze de un pachet social.
Ministrul Voiculescu şi omologii săi din nouă state au căutat soluţii privind accesul la medicamente Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi omologii săi din nouă state au discutat soluţii pentru depăşirea provocărilor legate de accesul la medicamente, în cadrul unei reuniuni la Sofia, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS).
Sălaj: Şcoală de boli rare pentru jurnalişti, la Centrul pilot de referinţă NoRo din Zalău Accesul la medicamente orfane este tema principală a ediţiei din acest an şcolii de boli rare pentru jurnalişti, ce va fi organizată la Centru pilot de referinţă pentru bolile rare NoRo Zalău, la iniţiativa Doricăi Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare România şi a Alexandrei Mănăilă...
Putin va verifica validitatea embargoului rus, dar declară că sănătatea populaţiei prevalează asupra OMC Rusia va verifica validitatea interdicţiei la importurile de legume proaspete din Uniunea Europeană, dar nu-şi va 'otrăvi' cetăţenii în numele normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a declarat vineri premierul rus Vladimir Putin, în contextul multiplicării criticilor din partea Bruxellesului...
Societatea Română de Reumatologie atrage atenţia asupra necesităţii actualizării listei de medicamente Societatea Română de Reumatologie atrage atenţia asupra unei probleme cu care se confruntă de o lungă perioadă pacienţii din România - accesul la medicamente noi.