Cele mai citite
 


Tehnologie performantă pentru un diagnostic în 8-10 ore
joi, 22 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. dr. Matei Balş' va putea diagnostica pacienţii, începând din martie anul viitor, în 8-10 ore.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, în deschiderea Zilelor ştiinţifice ale institutului că noua tehnologie va permite ca dintr-o picătură de sânge sau alt produs biologic să se facă un diagnostic rapid şi astfel pacienţii să primească tratamentul ţintit pentru afecţiunea lor.

'În prezent, aproximativ 70% dintre diagnostice sunt fără o cunoaştere exactă a etiologiei, în orb până la finalizarea rezultatelor care durează între trei şi şase săptămâni. Acum avem dezvoltată partea de genetică moleculară şi suntem singurul centru care utilizează acest tip de diagnostic', a explicat prof. dr. Streinu Cercel.

Secretarul de stat a spus că pentru anul viitor se are în vedere o standardizare a laboratoarelor din spitale, pentru a nu mai exista o discrepanţă atât de mare. Acesta şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu dispariţia medicilor de laborator, din ce în ce mai puţini din cauza proastei salarizări.

'Dacă nu vom lua măsuri, ne vom trezi în imposibilitatea de a mai putea pune un diagnostic', a subliniat prof. dr. Streinu Cercel.
În legătură cu patologia actuală, specialistul a menţionat că aceasta s-a schimbat foarte mult şi se impun noi abordări.

'În cazul hepatitelor cronice B şi C în prezent nu se mai face puncţie hepatică, ci sunt teste noninvazive de depistare a virusurilor', a spus Streinu Cercel. Acesta a amintit de existenţa testelor fribroscan, firbromax care arată dacă este vorba de o încărcare grasă a ficatului, o corelaţie cu ingerinţa de alcool sau o autoimunitate, corelarea între ecografie rezonanţă magnetică. El s-a referit şi la evaluările care se fac în institut pentru durata pentru fiecare analiză menite să reducă timpul pentru aceste investigaţii.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a menţionat şi programele de cercetare pe care le derulează institutul şi a căror aplicabilitate nu va fi imediată. Acesta a anunţat că în Academia Europeană pentru HIV/SIDA se vor susţine masterate în domeniul geneticii moleculare.
Anul acesta tematica generală din cadrul Zilelor ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. dr. Matei Balş' este 'Nicio terapie fără etiologie'.

Între temele abordate se mai află actualităţi în diagnosticul şi terapia infecţiilor fungice şi parazitare, manifestări neurologice particulare în bolile infecţioase, managementul pandemiei cu AH1N1, având ca invitat de onoare pe dr. Olivier Pattery, vicepreşedintele Societăţii Franceze de Patologie Infecţioasă, rolul interdisciplinarităţii în îngrijirea bolnavului critic.
Prof. dr. Mircea Angelescu a evidenţiat importanţa dezvoltării tehnologiei şi a cercetării în medicina actuală amintind că în zece ani de existenţă a institutului au fost înregistrate progrese remarcabile.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Londra a validat cazurile de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 din România Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a primit ieri, 29 mai 2009, la orele 20.30, din partea Laboratorului European din Londra, validarea oficială a rezultatelor pozitive obţinute în urma testelor de laborator efectuate de Institutul Naţional Cantacuzino, în cazul pacienţilor din România...
Michel Sidibe: România, un exemplu în gestionarea HIV/SIDA Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - "România este recunoscută în lume pentru modul în care a gestionat problema pacienţilor infectaţi cu HIV. Sunteţi un exemplu în regiune", a declarat Michel Sidibe, subsecretar general al ONU şi director executiv al UNAIDS, la întâlnirea pe care a avut-o, marţi, cu ministrul...
Laboratorul de genetică moleculară de la Institutul 'Matei Balş' şi-a extins spectrul de diagnostic şi cercetare Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Laboratorul de genetică moleculară din cadrul Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş' şi-a extins spectrul de diagnostic şi cercetare pentru infecţiile cu citomegalovirus (CMV), papiloma virus (HPV), virusuri hepatitice, virusuri gripale (inclusiv rezistenţa virusurilor...
Institutul Matei Balş, premiat de Societatea Europeană de Cercetarea Calităţii Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a primit Premiul Internaţional de Diamant pentru Satisfacerea Pacienţilor pe anul 2012 din partea Societăţii Europene de Cercetarea Calităţii, a anunţat miercuri, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul instituţiei.
Prof.dr.Streinu Cercel: Pacientul izolat la "Matei Balş" va fi investigat; sunt o mulţime de boli asemănătoare cu Ebola ca simptomatologie Managerul Institutului "Matei Balş", prof.dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat duminică pentru AGERPRES că Ebola nu se transmite pe cale aerogenă, ci prin contact direct cu fluide şi sânge de la persoana infectată, având o simptomatologie similară cu alte afecţiuni.
Consumul excesiv de antibiotice dăunează Bucureşti, 14 aprilie/Agerpres/ - Zsuzsanna Jakab, directorul ECDC (Centrul European de Monitorizare a Bolilor Transmisibile) a afirmat, miercuri, că, din păcate, în lumea întreagă se constată un consum mare de antibiotice, precum şi infecţii intraspitaliceşti, care trebuie supravegheate.