Cele mai citite
 


Stomacul
joi, 21 august 2008   ::   5 Comentarii :: :: Anatomie, Gastroenterologie
 

Stomacul – este un organ cavitar mobil, in forma de cimpoi sau litera „J”, reprezentand portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv, cu rol de depozitare si digestie a alimentelor.

Rol

 • Predigestia bolului alimentar, în special al proteinelor, care este continuată la nivel intestinal.
 • In stomac, prin pH-ul acid al sucului gastric are loc distrugerea majoritatii bacteriilor (cu excepţia anumitor bacterii ca Helicobacter pylori care se dezvoltă în mucoasa gastrică fiind în mod frecvent răspunzător de ulcerul gastric)
 • Stomacul are un rol şi de depozitare a hranei. Numai după golirea intestinului va fi admisa o noua cantităţe de hrană predigerată.
Functionare
Hrana, care în prealabil este faramitata la nivelul gurii cu ajutorul dinţilor, va fi amestecată în interiorul compartimentului gastric cu sucul gastric (compus din acid clorhidric) şi enzime (pepsina) care descompun moleculele mai mari, în special proteinele.
Pentru digestie este stimulată secretia perstaltismului şi a sucului gastric. Prin masticatie, miros si gust, creste cantitatea de suc gastric de la la 10 ml/oră în stare de repaus stomacal, până la 1000 ml/oră. Pentru a realiza digestia, hrana este oprită timp de 2-4 orein stomac, cu ajutorul pilorului - orificiul de continuare a stomacului cu duodenul.
Dimensiuni
Dimensiunile medii ale unui stomac umplut moderat sunt :
-          lungime totala : 25 cm
-          latimea de la marginea stanga la cea dreapta, la nivelul corpului stomacului : 8,5 - 10 cm
-          distanta dintre cele doua margini ale canalului piloric : 3 cm
-          diametrul anteroposterior: 8 cm
-          inaltimea fundului stomacului : 4 cm
-          lungimea vestibulului piloric : 7 cm
-          lungimea canalului piloric : 3 cm
-          capacitatea stomacului: variaza intre 600 – 2000 ml, in functie de varsta, sex, regimurile alimentare si starile patologice.
Pozitionare
 
Stomacul se afla in cavitatea abdominala, in partea stanga, in loja gastrica, imediat sub diafragma. La omul viu are pozitia verticala, iar la cadavru este aproape orizontal.
Stomacul este mentinut in locul sau datorita tubului digestiv, conexiunilor cu ficatul, intestinul gros, splina si peretelui posterior al abdomenului
 
 
 
Structura 
Părţile anatomice a stomacului
 • Cardia (orificiu cardiac) este intrarea în stomac din esofag. Importanta cardiei este data de rolul sau de sfincter care asigura trecerea bolurilor din esofagul terminal spre stomac, pe de o parte si impiedicarea refluxului gastroesofagian, pe de alta parte.
 • Mica curbura – este concava, groasa, cu o lungime aproximativa de 15 cm. Incepe de la cardia, prezinta o portiune verticala apoi un unghi – incizura gastrica si devinde orizontala spre pilor.
 • Marea curbura – este convexa, subtire, cu o lungime aproximativa de 40 cm. Contureaza marginea stanga a stomacului, formand cu terminarea esofagului un unghi, numit incizura cardiaca.
 • Fundul stomacului (zona fundica) – reprezinta partea cea mai larga si mai inalta a stimacului, stomacului situat mai sus de cardie, imdeiat sub diafragm. De obicei este plin cu gaze si aerul inghitit in timpul deglutitiei. Se mai numeste si camera cu aer a stomacului.
 • Corpul gastric - este partea cea mai mare a stomacului.
 • Orificiul piloric (pilorul) -  orificiu inferior al stomacului, care face legătura intre corpul gastric si o zonă mai dilatată  - antrul piloric,  continuat cu o porţiune îngustată - canalul piloric - care se termină inspre duoden cu un sfincter muscular numit sfincter piloric.
Din punct de vedere structural, in stomac se pot distinge 4 tunici.
 • Tunica seroasa - este reprezentata de peritoneul visceral care acopera stomacul aproape in intregime
 • Tunica musculara – este formata din fibre musculare netede, dispuse in 3 straturi concentrice (stratul longitudinal, stratul circular, fibrele oblice).
 • Tunica submucoasa – este formata dintr-un tesut conjuctiv lax, vase de sange si limfatice si nervi care constituie un plex secretor pentru glandele mucoase. Rolul ei este de a captusi musculatura si a ajuta la alunecarea mucoasei.
 • Tunica mucoasa – captuseste toata suprafata endogastrica; find mai mare ca intindere decat aceasta, tunica se cuteaza, formand o retea de plici mucoase, ceea ce permite stomacului sa se mareasca la o dimesniue cu pana la 20 de ori mai mare decat dimensiunea initiala. Tunica mucoasa se continua superior cu mucoasa esofagului si inferior, la nivelul pilorului, cu mucoasa duodenala. Mucoasa gastrica este alb-cenusie pe stomacul gol si roz-rosiatica in timpul digestiei.
Vascularizatia si inervatia stomacului
Importanta secretiei gastrice si energia necesara functionarii tunicii musculare explica vascularizatia bogata a stomacului.
Arterele stomacului provin din cele trei ramuri care pornesc din trunchiul celiac: artera hepatica, artera splenica si artera gastrica stanga.
Venele stomacului corespund in general arterelor. Ele se formeaza din retele capilare situate in submucoasa; strabat grosimea peretilor gastrici, se aduna sub seroasa si se arunca apoi in trunchiuri colectoare. Acestea sunt dispuse de-a lungul celor doua curburi, alaturi de arcurile arteriale, si se varsa in vena porta.
Nervii stomacului -  sunt nervi vegetativi, de origine simpatica si parasimpatica:
-          sistemul simpatic participa la inervarea stomacului prin intermediul filetelor nervoase, plecate din plexul celiac, pe calea ramurilor arteriale
-          sistemul parasimpatic este reprezentat de nervul vag drept si stang.
Notare
Comentarii
de Andreea
Foarte frumos referatul !!!

de gicu
interesant

de amalia
foarte instructiv. multumesc pentru informatie.

de carmen
Am luat chietonal forte pt dureri de cap am luat și pt protejare și acum dimineață mân trezit cu durere de stomac f rau stomacu mă doare rau. Va mulțumesc doamna doctor

de carmen
Am luat chietonal forte pt dureri de cap am luat și pt protejare și acum dimineață mân trezit cu durere de stomac f rau stomacu mă doare rau. Va mulțumesc doamna doctor

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Aparatul digestiv - descriere Aparatul digestiv (canalul alimentar sau tractul gastrointestinal), reprezinta ansamblul de organe cu rol de a transforma fizic si chimic alimentele, in scopul asimilarii lor si de a elimina reziduurile ce nu au putut fi digerate.
Durerea abdominala La un moment sau altul din viaţă, aproape orice om experientează dureri în abdomen. De cele mai multe ori, acestea nu sunt cauzate de o problemă medicală gravă.
Diskinezia biliara Intreg tractul digestiv este in esenta un tub cu fibre musculare in peretii sai, care se contracta si se relaxeaza ritmic intr -o succesiune menita sa mentina un flux constant de la intrare - cavitatea bucala -pana la iesire - anusul.
Curiozitati interesante despre om Afla 120 de lucruri interesante despre oameni
Indigestia alimentara Indigestia apare dupa o masa copioasa si esta mai frecventa la persoanele care au probleme cu stomacul, ficatul sau pancreasul. Aceasta are o actiune mai frecventa vara, cand alimentele se pot altera mult mai rapid. Primele simptome care apar in indigestia alimentara sunt durerile puternice...