Cele mai citite
 


Medicii de familie au primit prima tranşă de vaccin antigripal sezonier
vineri, 23 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri
 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia asupra riscurilor gripei sezoniere, care ameninţă întreaga lume şi implicit România.

Potrivit OMS, se estimează că, anual, cazurile mortale provocate de gripa sezonieră ar putea atinge 500.000, la nivel mondial.

Directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, Viorel Alexandrescu, specialist în cadrul Institutului 'Ion Cantacuzino', a avertizat joi, într-o conferinţă de presă, că, 'deşi interesul public şi mediatic din ultimile luni s-a concentrat în mod special asupra gripei A/H1N1, nu trebuie să piedem din vedere pericolul gripei sezoniere. În anumite cazuri, aceasta poate deveni foarte severă din cauza multiplicării excesive a virusului în organism sau a unei suprainfecţii cu bacterii precum Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus sau Haemophilus influenzae.Cel mai frecvent, acestea determină infecţii pulmonare severe, pneumonii, care pot fi fatale'.

Acesta a evidenţiat că este important să ne vaccinăm, pentru că toată lumea este expusă la riscuri, dar cel mai mare risc îi vizează pe cei care trăiesc, învaţă sau lucrează în spaţii aglomerate precum şcoli, spitale, instituţii publice şi cei care folosesc frecvent mijloacele de transport în comun.

Specialistul a spus că vaccinarea împotriva gripei pandemice se poate face concomitent sau la două săptămâni, o lună de la vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

El a subliniat că vaccinul împotriva gripei sezoniere nu protejează de gripa pandemică.

Alexandrescu a menţionat că în România rata de vaccinare a atins anul trecut 50%.
În 2008, au fost distribuite 4.192.166 de doze de vaccin, prin Ministerul Sănătăţii numărul lor fiind de 3.592.166 de doze.

Anul acesta, medicii de familie au primit prima tranşă de vaccin antigripal sezonier, s-a făcut catagrafierea persoanelor şi urmează să înceapă vaccinarea, a spus dr. Adela Iancu, reprezentanta medicilor de familie.

Ea a precizat că vaccinurile se distribuie prin Direcţiile de Sănătate Publică.

'Dincolo de preocuparea la nivel individual şi familial în ceea ce priveşte gripa specifică sezonului rece, trebuie să avem în vedere impactul posibil asupra comunităţilor şi companiilor, care poate ajunge până la afectarea unor fluxuri comerciale, influenţând direct rezultatele prognozate ale companiilor sau derularea normală a serviciilor de utilitate publică', a spus la rândul său Dan Niţu, business manager la Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a Grupului Sanofi-Aventis în România.

Acesta a adăugat că 'mulţi români se gândesc că nu este necesar să dea bani pe vaccin, deoarece este posibil să nu se îmbolnăvească. Ceea ce nu realizăm este însă că, pe lângă faptul că incidenţa infecţiilor respiratorii este foarte mare, tratamentul de după contractarea gripei este de 3 până la 5 ori mai scump decât o posibilă investiţie în prevenţia bolii'.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Mulţi medici de familie au rămas fără vaccin antigripal, în urma solicitărilor din ultimele zile Mulţi dintre medicii de familie din Alba Iulia şi-au epuizat stocurile de vaccin antigripal în urma solicitărilor care au crescut substanţial în ultimele zile, fiind făcute în acest sens demersuri la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba pentru suplimentarea dozelor până la începutul săptămânii viitoare...
Sălaj: Vaccinul împotriva gripei sezoniere, în procedură de achiziţie Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj este în procedură de achiziţie a dozelor de vaccin antigripal, suma alocată în acest sens de Ministerul Sănătăţii fiind de 143.000 de lei, în acest an urmând a fi vaccinaţi gratuit doar vârstnicii.
Conjunctivita Conjunctivita consta in inflamarea conjunctivei (invelisul intern al pleoapelor si a unei parti a globului ocular ) si nu prezinta, in general, un pericol pentru vedere. Conjunctivita infectioasa este de obicei cauzata de bacterii sau virusi. Cele mai intalnite bacterii ce duc la aparitia c...
PNEUMONIA BACTERIANA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament În general, pneumonia poate fi definită ca o inflamaţie a parenchimului pulmonar de origine infecţioasă, care se caracterizează prin alveolită exudativă şi posibil infiltrat inflamator interstiţial, manifestată clinic prin condensare pulmonară şi sindrom infecţios toxic. Infecţia cu bacterii sau viruşuri...
Vaslui: Prima tranşă de vaccin antigripal, insuficientă pentru imunizarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire Prima tranşă de vaccin antigripal care va ajunge zilele următoare în judeţul Vaslui este insuficientă pentru imunizarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a solicitat un număr de 60.125 de doze de vaccin şi a primit, la o primă repartiţie, 3.750 de doze de vaccin...
Anual, în lume, sunt un milion de decese din cauza infecţiilor cu pneumococ Bruxelles, 17 iunie - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Anual, pe plan mondial, infecţiile cu pneumococ sunt cauza a un milion de decese în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani.