Cele mai citite
 


Bihor: Primul caz de gripă nouă
duminică, 25 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

Un prim caz de gripă nouă a apărut în judeţul Bihor, la o tânără de 22 de ani care a călătorit recent în Egipt.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Zoe Bitea, a declarat, sâmbătă, că Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat vineri primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din Bihor.
Dr. Bitea a precizat că este vorba despre o tânără de 22 de ani, care a venit dintr-un voiaj de nuntă din Egipt. Femeia a fost internată la secţia de Boli Infecţioase din Oradea, de unde, după confirmarea de la Institutul Cantacuzino din capitală, a fost transferată la Cluj Napoca.
Potrivit medicului, în urma anchetei epidemiologice efectuate vineri au fost identificate 20 de persoane cu care bolnava a intrat în contact şi care, conform protocolului standard, sunt izolate la domiciliu, sub supraveghere medicală timp de şapte zile.
Starea femeii din Oradea infectată cu virusul A/H1NI este bună, nu prezintă complicaţii neurologice sau cardiologice şi a răspuns foarte bine la tratamentul viral, a declarat dr. Sonia Drăghici, şefa Clinicii de Boli Infecţioase din Oradea.
Dr. Drăghici a precizat că, potrivit informaţiilor primite de la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj Napoca, unde pacienta orădeană a dorit să fie transferată vineri, pentru a evita contactul cu rude sau prieteni, femeia se simte bine, la o zi după începerea tratamentului nu mai prezintă febră, dar o mai dor muşchii şi capul.
'Prognosticul este foarte bun, asta şi mulţumită tratamentului rapid pe care l-a primit în condiţiile în care femeia, de profesie asistentă medicală, a sesizat foarte repede simptomele de gripă şi s-a prezentat cum a ajuns în ţară la spital,' a declarat, pentru AGERPRES, dr. Drăghici.
Orădeanca este asistentă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Oradea. Femeia a fost în excursie în Egipt de unde s-a întors, pe 20 octombrie, cu avionul, via Budapesta. Pe aeroportul din Budapesta a staţionat câteva ore, când a constatat că are simptome care ar semăna cu cele date de virus: febră, dureri musculare. Fiind avizată, s-a prezentat a doua zi, la Secţia de Boli Infecţioase din Oradea, i s-au preluat probe de sânge pentru examene de laborator, iar pe 22 octombrie s-a confirmat infectarea cu virusul A/H1N1 de către Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Pe 23 octombrie, la cererea pacientei a fost transferată la Cluj Napoca, la Spitalul clinic de boli infecţioase unde a fost transportată cu o ambulanţă în condiţii de strictă securitate.
Femeia este căsătorită şi fără copii. Soţul şi părinţii acesteia nu prezintă simptome de boală, dar sunt sub supraveghere medicală, izolaţi la domiciliu, atâta vreme cât ar putea să apară semnele îmbolnăvirii. Perioada de incubaţie a virusului este de la una până la şapte zile, în funcţie de doza de virus contaminantă. Tabloul clinic al pacientei indică o contaminare uşoară, ceea ce dă speranţe privind cei 20 de contacţi, care ar putea să nu fie afectaţi, a precizat medicul.
'Nu au apărut complicaţii. Putea să facă encefalită sau miocardită, însă fiind tânără şi pentru că a venit la medic la primele simptome nu prezintă niciun fel de pericol', a subliniat Sonia Drăghici, adăugând că tratamentul durează şapte zile. AGERPRES/(Eugenia Paşca)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Soţul femeii cu gripă nouă, internat la Cluj Soţul femeii cu diagnostic de gripă nouă a fost transferat miercuri la Spitalul de boli infecţioase din Cluj Napoca, pentru a fi tratat specific, deoarece, se pare, ar fi luat virusul de la soţia sa cu care a fost în excursie în Egipt.
Bihor: Două cazuri noi de gripă A/H1N1 la Oradea Două cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 au fost confirmate, la sfârşitul săptămânii trecute, de Institutul Cantacuzino, ambele persoane - o elevă şi un şofer de TIR - fiind internate şi se află sub tratament la secţia de boli infecţioase din Oradea.
Satu Mare: Primul caz de gripă A/H1N1 Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a anunţat marţi existenţa primului caz de gripă nouă din judeţ.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Maramureş: Primul caz de gripă nouă la Vişeu de Jos Primul caz de gripă nouă din Maramureş a fost diagnosticat la un bărbat din localitatea Vişeu de Jos, în prezent acesta fiind internat la Clinica de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.
Vaslui: Încă cinci cazuri de gripă A/H1N1 confirmate în judeţ Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat, marţi, încă cinci cazuri de gripă nouă la pacienţi din judeţul Vaslui.