Cele mai citite
 


Dezbatere interactivă despre problemele părinţilor şi ale copilului
duminică, 25 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Altfel de medicina
 

Sâmbătă a fost organizată prima dezbatere interactivă despre problemele copilului şi ale părinţilor de către Sănătatea TV.

În cadrul dezbaterii au fost abordate aspecte privind opţiunile pentru naştere, probleme ale sugarului, ale copiilor mici, împreună părinţi şi nume sonore din domeniul medical.
Privitor la pregătirea viitoarei mame pentru naştere, specialiştii au apreciat că aceasta trebuie să aibă o foarte mare grijă de ea întrucât dezvoltarea produsul intrauterin este extrem de importantă. În legătură cu posibilităţile de naştere - naturală, cezariană, subacvatică, prin hipnoză sau naşterea prin anestezie, prof. dr. Bogdan Marinescu a apreciat că naşterea la cerere prin cezariană este foarte mult discutată.
'Nici o terapie, cu atât mai mult un act chirurgical nu este lipsit de risc', a subliniat prof. Marinescu.
În timpul cezarienei, care de fapt este o intervenţie chirurgicală, pot apărea accidente sau evenimente imprevizibile. Sunt suficiente indicaţii de operaţie cezariană acceptate la ora actuală, a mai spus specialistul.
În ceea ce priveşte naşterea cu analgezice, aceasta poate să ducă la o contractivitate mai scăzută şi atunci, pentru a se mări, se intervine cu medicamente şi s-ar putea ca la un moment dat să fie nevoie de intervenţia cu forcepsul, a explicat dr. Marinescu.
În ceea ce priveşte recoltarea celulelor stem, prof. Marinescu apreciază că este o opţiune a fiecăruia, amintind că, în prezent, acestea sunt folosite în terapia în cazul leucemiilor, neuropatiilor, iar peste 2-5 ani se va extinde aplicarea acestui tip de tratament. În plus, sunt deja studii privind utilizarea celulelor stem în chirurgia osoasă şi chirurgia pediatrică.
În legătură cu reducerea durerilor la naştere, prof. dr. Bogdan Marineasu a amintit şcoala mamei, care este o metodă veche şi care presupune exerciţii de respiraţie, gimnastică medicală, cel mai bun fiind înotul, dar şi mersul cu bicicleta, abdomene, mersul pe bandă, exerciţii pregătitoare pentru fiecare perioadă a sarcinii.
La rându său, prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului 'Grigore Alexandrescu', s-a referit la malformaţiile congenitale ale copilului, amintind între acestea buza de iepure, hemangioamele şi alte tipuri de malformaţii.
Prof. Dan Enescu a spus că în Clinica de chirurgie plastică şi reparatorie a spitalului vin 2.500 de copii dintre care 500 au buză de iepure, hemangioame, dar şi alte tipuri de malformaţii. Chirurgia plastică este cel mai complex câmp medico-chirurgical, a afirmat prof. Dan Enescu, amintind că între patologiile cu care se confruntă sunt şi arsurile foarte grave, pe o suprafaţă de 80% din corpul copilului, dar că peste 50% scapă întregi.
Intervenţiile care se fac la clinică sunt efectuate de echipe pluri-disciplinare, pentru că acestea sunt de anvergură.
Despre colicii sugarilor a vorbit dr. Gabriela Ion de la Spitalul 'Grigore Alexandrescu', menţionând că aproape 20% dintre sugari suferă de colici, explicând că apar la 2-3 săptămâni de la naştere şi de obicei se manifestă de la trei-patru luni până la şase luni, după care dispar. Este o perioadă în care bebeluşii se adaptează la noul mediu şi sunt sensibili la produsele consumate de mamă, la stresul şi neliniştea părinţilor, la aerul inhalat în timpul suptului.
Dr. Gabriela Ion a observat că mamele care sunt mai calme, mai relaxate, au copii care fac mai puţini colici, şi a pledat pentru alimentaţia naturală, aceasta fiind cea mai bună pentru bebeluşi.
În cadrul întâlnirii au fost abordate şi alte teme precum beneficiile tratamentului homeopatic în profilaxia şi tratarea bolilor sezonului rece, alergiile bebeluşilor, prevenirea bolilor copilăriei, vaccinările, diversificarea alimentaţiei sugarului şi altele.
Discuţiile au fost interactive, părinţii punând întrebări la fiecare din temele abordate.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Intervenţie chirurgicală in utero, realizată în premieră O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, informează un comunicat de presă al Maternităţii Regina Maria.
ŞTIINŢÃ: Intervenţie chirurgicală in utero în premieră în România O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, la Maternitatea Regina Maria, în martie 2012, după ce o femeie aflata în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul ei este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o...
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Arad: Operaţie pe carotidă, realizată în cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică 'Sf. Gheorghe' al UVVG Arad Arad, 14 ian /Agerpres/- Echipa de chirurgi condusă de prof. univ. dr. Zoltan Galajda, specialist de renume internaţional în chirurgia cardio-vasculară, profesor asociat al UVVG şi directorul Clinicii de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen, a realizat, la finele săptămânii trecute, o intervenţie...