Cele mai citite
 


Noi gene ar putea fi implicate în producerea diabetului
luni, 19 ianuarie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Cauzele diabetului sunt multiple şi va mai trece timp până se vor găsi şi tratamente inovatoare, a declarat luni, pentru AGERPRES, dr. Mario Vallejo, profesor cercetător la Institutul de Cercetări în Biomedicină "Alberto Sols" din Madrid. (Sursa: Agerpres)

Specialistul spaniol a spus că sunt implicate o serie de gene noi în disfuncţiile metabolice, iar cercetările aflate în desfăşurare au relevat noi cauze care duc la dezvoltarea acestei boli şi care vor fi făcute cunoscute după finalizarea analizelor.

"Sunt 6-7 tipuri de gene cunoscute cu mutaţii care determină celulele să nu funcţioneze bine", a menţionat dr. Vallejo.
Cercetările privind mecanismele moleculare care reglează diferenţierea celulelor sistemului nervos central în timpul dezvoltării embrionare, ca şi studierea genelor care reglează funcţia insulelor pancreatice şi relaţia cu mecanismele a căror alterare duce la diabet constituie preocupările dr. Mario Vallejo.
El a susţinut, luni, o conferinţă pe aceste teme la Institutul de Boli Metabolice şi de Nutriţie "Prof. dr. Nicolae Paulescu".
"Cercetările sunt foarte interesante prin influenţa unor factori alimentari asupra unor gene importante implicate în apariţia diabetului zaharat", a declarat, la rândul său, pentru AGERPRES, acad. prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte.
El a menţionat că experimentele realizate de specialiştii spanioli au fost făcute pe animale şi ar fi interesantă o colaborare între partea clinică şi partea de cercetare.
Potrivit prof. dr. Târgovişte, mutaţiile sunt legate de concentraţia de acid folic care se află în alimente. "Sunt în studiu aceste aspecte. O componentă genetică anume asociată cu un deficit în ceea ce priveşte alimentaţia poate duce la diabet. De multe ori, unele gene aflate între normal şi patologic în funcţie de alimentaţie pot determina apariţia acestei afecţiuni", afirmă specialistul român. Acest domeniu ţine de epigenetică, adică influenţa mediului asupra omului, a subliniat prof. dr. Târgovişte. În România sunt aproximativ 500.000 de diabetici după reţetele eliberate, dar programul naţional de evaluare a scos în evidenţă mult mai multe persoane afectate, a spus prof. dr. Târgovişte.
"În Bucureşti, în 2006 erau 6.000 de cazuri noi, în 2007 după derularea programului numărul a ajuns la 11.000, pentru ca în 2008 să ajungă la 13.000", a menţionat specialistul. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
de maria
am auzit ca sunt mici aparate care se poarta pe corpul uman si care au rolul de a regla glicemia.este adevarat? daca da, de ce nu se distribuie cu reducere de pret pentru diabetici? sau are cineva interes sa castige de pe urma medicamentelor?! sa nu uitam gripa aviara si mai nou gripa porcina.......

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon (studiu) Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon, susţine o echipă de oameni de ştiinţă din SUA care a explicat şi mecanismul molecular şi celular care duce la îmbolnăvire, într-un studiu publicat miercuri în revista ''Nature'', care deschide noi perspective în prevenirea şi vindecarea...
Obezitatea se află în creier, potrivit experţilor Între 40 şi 70 la sută din cazurile de obezitate au o componentă genetică şi, deşi a fost legată tradiţional de partea de mijloc a corpului, o mare cantitate din genele acestei boli sunt legate de creier, care ne face să simţim mai multă sau mai puţină foame, sau să renunţăm la mâncare, relatează EFE...
Nicolae Hâncu: Măsurile pentru o alimentaţie sănătoasă sunt necesare Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Societăţii Române de Diabet şi Boli de Nutriţie, a declarat pentru AGERPRES că este binevenită orice măsură care conduce la scăderea consumului de produse nesănătoase precum cele de tip fast-food.
Alimentaţia tatălui influenţează sănătatea viitorilor copii Tatăl care abuzează de o alimentaţie cu un conţinut mare de grăsimi prezintă un risc crescut de a concepe copii cu predispoziţie la diabet, potrivit unui studiu realizat pe cobai de către oamenii de ştiinţă australieni, transmite miercuri Efe.
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
'Epidemie' globală de diabet Alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol esenţial în evitarea maladiilor cronice degenerative precum diabetul de tip 2, numit şi insulino-dependent, care survine mai ales la vârsta adultă. Se estimează că în 2025, răspândirea acestui tip de diabet se va dubla comparativ cu 10 ani în urmă, informează...