Cele mai citite
 


Deputatul Petru Movilă vrea proteze pentru femeile operate de cancer
duminică, 25 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul PD-L Petru Movilă a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a iniţiat un proiect de modificare a Legii 95 privind reforma în Sănătate prin care propune ca bugetele caselor judeţene de sănătate să suporte cheltuielile pentru proteza de sân în cazul femeilor care au suferit masectomie (operaţie de extirpare - n.r.) unilaterală şi bilaterală.
Deputatul Petru Movilă susţine că alături de colegul său Mircea Giurgiu doreşte ca, prin acest proiect legislativ, femeile bolnave de cancer la sân care au suferit operaţii de extirpare să beneficieze gratuit de proteze.
'Multe dintre aceste femei, traumatizate de tratamentul dur pentru cancer şi de operaţiile de masectomie, susţine Movilă, nu-şi pot permite procurarea unei proteze, ştiindu-se că proteza în sine costă peste 3.000 de euro'.

În expunerea de motive a proiectului de lege, iniţiatorii precizează că 'statisticile referitoare la incidenţa cancerului de sân date publicităţii în ultimii ani arată că acesta face parte dintre realităţile sociale care afectează numeroase ţări printre care şi ţara noastră. Într-adevăr, în România, cancerul de sân constituie cea mai frecventă cauză de deces în rândul femeilor diagnosticate cu această boală şi ocupă locul trei în categoria cauzelor de deces ale persoanelor cu cancer, în general. Din nefericire, majoritatea cazurilor de cancer la sân sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV'.

Prin urmare, numărul femeilor supuse unei mastectomii este, de asemenea, destul de ridicat. În virtutea acestui fapt, realitatea medicală se transformă într-o realitate socială. Nu se poate susţine că viaţa unei femei care a supravieţuit cancerului de sân poate continua în acelaşi fel ca înainte de apariţia acestei afecţiuni. Pierderea unui organ esenţial pentru anatomia feminină şi care îndeplineşte şi o funcţie extrem de importantă - aceea de alăptare - trebuie considerată ca fiind un handicap nu numai de natură fizică, ci chiar mentală.

'Disconfortul psihic al persoanei supuse unei astfel de operaţii este capabil să afecteze încadrarea acesteia atât pe plan social, cât şi pe plan profesional, inacţiunea statului în ceea ce priveşte acoperirea fie chiar şi parţială a costurilor unei proteze de sân încălcând astfel principiul egalităţii de şansă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect de lege privind gratuitatea protezelor pentru femeile cu cancer de sân Societatea Română de Cancer (SRC) Cluj şi deputatul PD-L Mircia Giurgiu au pregătit un proiect de lege prin care femeile cu cancer cărora le-au fost extirpaţi sânii din cauza bolii să poată beneficia gratuit de proteze.
Suport gratuit pentru femeile afectate de cancer mamar și limfedem - Proiect realizat de Donna Medical Center în colaborare cu HOSPICE Casa Sperantei Începând cu 28 iulie 2014, femeile operate de cancer mamar vor putea participa GRATUIT la Grupul de Suport pentru Cancer Mamar și Limfedem, susținut de HOSPICE Casa Speranței și de Donna Medical Center, două organizații care se implică constant în susținerea comunității femeilor diagnosticate...
Mureş: Femeile operate de cancer la sân doresc un program naţional de protezare Femeile operate de cancer la sân au solicitat, miercuri, în cadrul acţiunii organizate de Asociaţia Română de Cancer - Grupul ''Destine Comune'' din Târgu Mureş, iniţierea unui program naţional de protezare gratuite a sânilor.
Petru Movilă vrea ca Ministerul Muncii să plătească evaluarea în vederea încadrării în gradele de handicap Iaşi, 2 nov /Agerpres/ - Deputatul PDL Petru Movilă va depune miercuri, la Camera Deputaţilor, o propunere de completare a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, care vizează ca Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să suporte cheltuielile pentru evaluarea adulţilor în vederea încadrării...
Deputatul Petru Movilă doreşte trecerea rezidenţiatului din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei Un proiect de lege privind trecerea rezidenţiatului din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei Naţionale şi transformarea salariilor medicilor rezidenţi în burse doctorale urmează să fie depus de deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor...
Petru Movilă preferă OUG pentru însoţitorii persoanelor cu handicap Deputatul PDL Petru Movilă a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că pentru a rezolva problema însoţitorilor persoanelor cu handicap grav a solicitat transferul unor sume de bani neacordaţi în urma reevaluării dosarelor depuse în baza Legii 416 privind venitul minim garantat.