Cele mai citite
 


Plan şocant în SUA pentru o pandemie AH1N1: bătrânii şi cei cu dizabilităţi nu vor primi îngrijire
marţi, 27 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Barack Obama a decretat deja de sâmbătă, 24 octombrie, urgenţa sanitară la nivel naţional, gripa AH1N1 afectând deja 46 de state, cu milioane de pacienţi contaminaţi, 20.000 de spitalizaţi şi mii de morţi. Aprovizionările cu vaccin se află încă în urma cererii. În acest context, ziarul The New York Times a dezvăluit din culisele situaţiei. În multe state autorităţile sanitare se pregătesc pentru eventualitatea cea mai tragică: raţionalizarea forţată a îngrijirilor. În vederea unui scenariu extrem, similar epidemiei de gripă spaniolă din 1918, este necesar să se pregătească criterii şi reguli pentru o selecţie crudă - decizia privind cine va fi salvat şi cine va fi lăsat în voia destinului, notează cotidianul La Repubblica.
Dacă contaminarea depăşeşte un anumit prag, structurile sanitare vor exploda iar secţiile de reanimare vor fi nevoite să facă alegeri. Liniile-ghid pentru această teribilă discriminare au fost astfel dezvăluite. Patru categorii de pacienţi vor fi primele sacrificate: cei din categoria 'Do Not Resuscitate' - cum sunt numiţi cei care au dat dispoziţie în testamentul lor biologic că vor să se sustragă oricărei folosiri perseverente a terapiei - vârstnicii, pacienţii cu dializă şi cei cu patologii neurologioce grave. În aceste cazuri, dacă epidemia depăşeşte un prag critic, autorităţile sanitare vor putea ''împiedica internarea în structuri spitaliceşti, sau nega folosirea de aparate artificiale de respirat'', potrivit dezvăluirilor New York Times.

În plus, statul Utah a stabilit un tabel de parcurs precis: acest tip de raţionament şi refuz al îngrijirilor va pleca în primul rând din azilurile pentru bătrânii care nu sunt autosuficienţi, penitenciare şi instituţii pentru persoane cu dizabilităţi, până la extinderea aceloraşi criterii la totalitatea populaţiei.

Este o logică darwiniană înfricoşătoare, apreciază La Repubblica, de selecţie a celor mai puternici sau a celor mai adaptaţi la supravieţuire. Dar scenariul este inevitabil, susţin responsabilii ''task-force'' antigripă, deoarece într-un scenariu 1918'' ar fi o ipocrizie să te prefaci că-i poţi îngriji pe toţi.

Statul New York a codifocat aceste reguli extreme, care sunt accesibile publicului, iar ele au fost însoţite de 90 de pagini de comentarii culese de Health Department. . ''Triere'', cu alte cuvinte ''subdivizare selectivă'', este cuvântul-cheie care apare în acel document. Mary Buckley-Davis, specialistă în reanimare având 30 de ani experienţă la activ, a denunţat public autorităţilor sanitare aceste reguli. ''Vor avea loc revolte pe străzile New York-ului de îndată ce se va afla că spitalele scot masca de respirat a unor pacienţi. Nu există nicio campanie de comunicare care să poată determina acceptarea de către familii a deciziei de încetare a îngrijirii pentru cei dragi lor'', a scris Buckley-Davis.

Autorităţile statale s-au apărat explicând că este mai rău să se lase aceste alegeri - inevitabile - la latitudinea improvizaţiilor personalului sanitar care lucrează sub imperiul urgenţei. Ar fi nedrept, pe lângă faptul că ar fi ineficient. ''Perspectiva se schimbă - a explicat medicul Ann Knebel de la Department of Health - dacă în loc să te gândeşti la pacientul individual priveşti la comunitatea celor bolnavi''.

Knebel are gradul de ofiţer deoarece provine din serviciile medicale ale Forţelor armate. Nu este întâmplător. Planurile de raţionalizare au fost studiate şi experimentate iniţial tocmai în situaţii de război, unde medicii militari pot fi constrânşi să facă alegeri crude: pe cine să trateze mai întâi atunci când mijloacele sunt reduse.

Directivele care au fost ''scoase de la naftalină'' pentru gripa AH1N1 şi-au avut ''botezul'' după 11 septembrie, pentru un scenariu de atac terorist cu arme biologice sau nucleare şi un măcel în Manhattan.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa nouă provoacă reacţii diferite în lume - de la panică la indiferenţă Numărul victimelor gripei pandemice A/H1N1/ a trecut de 5.712 de decese, cu 700 de morţi suplimentare /+14%/ într-o singură săptămână, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, citat de agenţiile internaţionale de presă, dar evoluţia epidemiei este receptată diferit...
Ebola: Stare de urgenţă în Liberia; Sierra Leone mobilizează militari în jurul centrelor pentru bolnavi Epidemia de Ebola a făcut peste 930 de morţi în Africa de Vest, determinând Liberia să decreteze stare de urgenţă, Nigeria, care a înregistrat o a doua victimă, să încerce să beneficieze de un tratament experimental american, iar Sierra Leone să mobilizeze sute de militari în jurul centrelor în care...
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...
SUA: Cel mai grav atentat după 11 Septembrie, anchetă asupra pistei jihadiste Un american suspectat de a fi simpatizant al grupării Statul Islamic (SI) a comis duminică în Statele Unite cel mai grav atentat "terorist" după 11 Septembrie 2001, soldat cu cel puţin 50 de morţi într-un club de noapte gay din Florida, comentează AFP.
VIRUSUL ZIKA Casa Albă va cere Congresului SUA un fond de urgenţă de 1,8 miliarde de dolari Administraţia prezidenţială a SUA a informat luni, printr-un comunicat de presă, că va cere Congresului să aloce 1,8 miliarde de dolari ca fond de urgenţă pentru combaterea virusului Zika, a cărui răspândire pe continentul american este preocupantă, relatează luni DPA şi AFP.