Cele mai citite
 


Premieră la Cluj: Cvadrupleţi născuţi la interval de câte un minut
luni, 19 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

La Clinica de ginecologie nr. 1 din Cluj-Napoca a avut loc, luni, o naştere în urma căreia au venit pe lume patru copii sănătoşi, lucru care reprezintă o premieră pentru oraş. (Sursa: Agerpres)

Copiii s-au născut prin cezariană, în urma fertilizării in vitro.

Şeful Clinicii de ginecologie nr. 1, Florin Stamatian, care a condus echipa complexă formată din 15 cadre medicale care au realizat operaţia, a declarat, pentru AGERPRES, că asemenea sarcini sunt foarte rare şi că de această dată a fost o întâmplare că s-a ajuns la patru copii.
"Sarcina cu patru este, chiar şi după fertilizarea in vitro, foarte rară. De fapt, nici nu se acceptă patru embrioni în fertilizarea in vitro, dar aici a jucat o festă natura, fiind transferaţi trei embrioni, iar unul s-a divizat după transfer şi aşa a apărut al patrulea copil. Părinţii au ştiu din primele zile şi decizia lor a fost că, fie ce-o fi, merg mai departe", a declarat Florin Stamatian.
"Mama este adevărata eroină, căreia nu i-a fost uşor, mai ales în ultima lună, fiindcă dacă îi însumăm, copiii au peste şase kilograme, la care se adaugă placentele, lichidul", a spus Stamatian, care a adăugat că nu are ştiinţă să mai fi existat asemenea cazuri.
"Eu personal am mai avut un caz acum doi ani, dar atunci s-au născut foarte mici, înainte de viabilitate şi n-a supravieţuit niciunul din cei patru. În carieră n-am mai avut asemenea cazuri şi nici în Cluj nu-mi aduc aminte să fi fost vreun asemenea caz în ultimii 30 de ani", a precizat Florin Stamatian.
Trei dintre nou-născuţi sunt fete, iar unul este băiat. Ei s-au născut la orele 9.43, 9.44, 9.45 şi 9.46, ultimul care a venit pe lume fiind băiatul. Doi dintre copii au avut la naştere câte 1700 de grame, unul a cântărit 1300 de grame, iar al patrulea a avut 1600 de grame.
Florin Stamatian spune că toţi cei patru copii sunt sănătoşi şi s-au adaptat bine la viaţa extrauterină. AGERPRES/(Marius Avram)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prima naştere după fertilizarea in vitro, la Iaşi Primul copil conceput prin fertilizare in vitro într-o clinică din Iaşi - o fetiţă - a fost născută la începutul acestei săptămâni la Spitalul de Obstretică şi Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iaşi.
Cluj: Dr. Istvan Zsigmond - În spitalele private controalele sunt temeinice În spitalele private controalele sunt temeinice, nu superficiale sau formale, iar neajunsurile sunt corectate fără întârziere, susţine medicul primar Istvan Zsigmond, membru în echipa managerială a unui spital privat de obstetrică şi ginecologie din Cluj-Napoca.
Cluj: În premieră naţională, limba unui pacient este înlocuită cu o bucată de piept O echipă de la Clinica de chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca a realizat, miercuri, o operaţie în premieră naţională, de scoatere a limbii unui pacient şi de înlocuire a acesteia cu un muşchi de pe piept.
Cluj: 70 de intervenţii chirurgicale cu robotul da Vinci, în şapte luni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Din luna decembrie 2009, când la Spitalul Municipal a intrat în funcţiune robotul da Vinci, în unitatea sanitară au fost efectuate aproximativ 70 de intervenţii de chirurgie generală, urologie şi ginecologie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul clinicii, prof...
Naştere miraculoasă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iaşi O femeie din localitatea Mirceşti, în vârstă de 26 de ani, aflată la prima sarcină gemelară, a născut la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi, la trei luni după ce o echipă de medici de la Maternitate i-a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină...