Cele mai citite
 


Sistemul de sănătate public din România la cota de avarie
miercuri, 28 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul de sănătate public din România funcţionează la cota de avarie, susţin reprezentanţii medicilor de familie. Ei spun că efectele subfinanţării nu sunt încă vizibile la adevăratul nivel, dar semnalele care apar, deja, frecvent, arată că situaţia se poate agrava.
În condiţiile în care sănătatea primeşte sub 4% din PIB, majoritatea măsurilor care se iau au ca efect supravieţuirea de la o zi la alta, iar în curând există pericolul ca banii pentru medicamente, pentru analizele de laborator şi instrumentarul din spitale să fie epuizaţi, la fel ca şi fondurile pentru plata salariilor.
Dr. Viorel Ionescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, a afirmat, într-o dezbatere organizată de Asociaţia Medicilor de Familie, că numărul pacienţilor care vin la cabinete este în scădere, iar pentru ultimele două luni se estimează o scădere cu 10-15% a numărului de internări. 'Pacienţii spun că nu mai vin, pentru că nu mai au bani şi ajung numai pentru situaţii grave, ceea ce face ca să crească costurile tratamentului', a explicat Dr. Ionescu.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a avertizat că medicina de familie se confruntă cu o lipsă acută a banilor, în condiţiile în care toate preţurile au crescut, mai puţin plata medicilor şi confortul pacienţilor şi a avertizat. Preşedinta SNMF a insistat pe nevoia unei stabilităţi în finanţarea sistemului medical, care să permită creşterea calităţii serviciilor medicale furnizate populaţiei, demararea unor activităţi de modernizare şi dotare a unităţilor medicale.
Ea şi-a exprimat speranţa că nu va fi necesar să se închidă cabinete medicale în actuala situaţie economică în care se găseşte România, arătând că dacă în 2008, medicina de familie a primit 9% finanţare, în 2009, finanţarea a fost de aproximativ 6%.
În această privinţă, constituirea Comitetului de iniţiativă cetăţenească pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii a vizat sensibilizarea mediului politic cu problemele existente în acest domeniu.
'Am reuşit (prin această iniţiativă, n.r.) să punem problema sănătăţii pe agenda politicienilor şi să cerem adoptarea unei legi care să crească bugetul alocat sănătăţii de la 4% la minimum 6%, a declarat dr. Dorin Gabor, unul din cei 11 iniţiatori ai proiectului privind creşterea procentului alocat sănătăţii, care este şi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Medicul D. Ştefănescu, pediatru, a făcut referire la faptul că părinţii, o parte dintre aceştia, nu-şi mai pot permite să cumpere medicamentele eliberate fără prescripţie medicale, anti-termice, anti-tusive, ceea ce duce la o trenare a bolii sau chiar agravare. Ea a menţionat şi faptul că o serie de medicamente nu se mai găsesc în farmacii şi această situaţie, care este la început, se va agrava.
Comitetul de iniţiativă cetăţenească pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii a depus în Parlament un proiect ce vizează creşterea bugetului alocat sistemului de sănătate, semnat de peste 200.000 de pacienţi, cu sprijinul medicilor de familie. 'Am oprit procesul de strângere a semnăturilor când am ajuns la 200.000, pentru că de acum este o problemă pe care trebuie să o rezolve clasa politică', a subliniat dr. Rodica Tănăsescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Bănicioiu: Sănătatea nu are o problemă de finanţare, esenţa este modul cum administrăm fondurile Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre consiliile etice din spitale, despre lista de medicamente gratuite şi compensate, dar şi despre faptul că sistemul de sănătate nu are o problemă de finanţare, ci important este modul în care sunt administrate fondurile...
Obiectivele în domeniul sănătăţii, aproape neschimbate în programul Guvernului Guvernul Ponta 3 păstrează în programul politic pe care îşi va asuma răspunderea în Parlament majoritatea obiectivelor în domeniul sănătăţii pe care le-a avut şi în programul precedent.
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...