Cele mai citite
 


35% din populaţie cu risc de a dezvolta o boală
luni, 19 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Osteoporoza
 

Autoritatea de Sănătate Publică Mureş a anunţat, luni, că, înainte cu două săptămâni de finalizarea Programului naţional de evaluare a stării de sănătate, s-au prezentat la medic 383.807 de persoane, reprezentând peste 75% din populaţia judeţului. (Sursa: Agerpres)

'Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a fost derulat prin 312 cabinete medicale de medicină de familie şi 27 de laboratoare. În cursul celor 18 luni au fost evaluate 383.807 persoane, care reprezintă peste 75% din populaţia judeţului, situându-ne printre primele judeţe la nivel naţional din punct de vedere al participării', a afirmat dr. Gabriela Uifălean, şeful ASP Mureş.

Potrivit acesteia, în cele 18 luni au fost investigate medical 27.000 persoane neasigurate, aproape 7% din totalul celor evaluaţi.
Din prelucrarea datelor şi centralizarea indicatorilor raportaţi la ASP Mureş de medicii de familie reiese că 133.114 de persoane (34,68%) din totalul celor evaluaţi riscă să dezvolte o boală, ce mai mulţi, adică 31,52%, prezentând risc de a dezvolta diabet zaharat.
Din statistica pusă la dispoziţie de ASP Mureş mai reiese că dintre cele 383.807 de persoane evaluate 7,56% prezintă risc de a dezvolta o boală cardiovasculară, 1,77% - risc de cancer uterin, 1,34% - risc de cancer de col uterin, 0,79% - risc pentru cancer de sân, 0,43% - risc de cancer colorectal, 0,52% - risc de accident vascular cerebral, 0,37% - risc de a dezvolta o boală renală şi 0,18% prezintă risc de osteoporoză. Conform aceleiaşi statistici, au fost depistate 5.516 persoane cu afecţiuni cronice.
'Factorii de risc cei mai importanţi în dezvoltarea acestor boli sunt alimentaţia dezechilibrată, bogată în dulciuri, grăsimi, fumatul, stilul de viaţă necorespunzător, sedentarismul şi stresul', a precizat Gabriela Uifălean. AGERPRES/(Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Femeile cu diabet au un risc sporit de a suferi un accident vascular cerebral Femeile cu diabet zaharat sunt de două ori mai expuse la riscul de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care nu suferă de această boală, a declarat un expert austriac cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva Diabetului, citat de agenţia Xinhua.
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Prof. dr. Dan Cheţa: O persoană din zece va avea diabet zaharat peste două decenii Prof. dr. Dan Cheţa de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste "patologia omului modern" sau "patologia prosperităţii" şi că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această...
COPAC: Peste 1.000 de apeluri la Telefonul pacientului într-un an Proiectul "Telefonul pacientului" a înregistrat, în primul an de la lansare, peste 1.000 de apeluri de la pacienţi din toată ţara, care au solicitat diverse informaţii sau au semnalat problemele întâmpinate în sistemul sanitar.
Testări medicale gratuite pentru vârstnici Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie 'Ana Aslan', cu sprijinul companiei Zentiva, asigură pe 1 octombrie, cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, testări gratuite pentru depistarea osteoporozei, determinarea glicemiei, a tensiunii arteriale şi a colesterolului...