Cele mai citite
 


Senat: Medicii care au terminat rezidenţiatul au 5 ani să promoveze examenul de specialitate
joi, 29 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii care au finalizat pregătirea în rezidenţiat dar nu au promovat examenul de specialitate vor putea profesa în cadrul cabinetelor medicale individuale numai pentru o perioadă cumulată de maxim cinci, au decis, miercuri, senatorii.
Senatul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu mai multe amendamente care aduc modificări semnificative formei în care actul normativ a fost emis de Executiv.

Unul dintre amendamentele adoptate introduce un termen în care este obligatoriu să se susţină examenul de specialitate, după finalizarea pregătirii în rezidenţiat.

Senatorii au decis, totodată, că rezidenţiatul se va efectua nu numai în unităţi sanitare publice şi cabinete medicale individuale, ci şi în unităţi sanitare private acreditate.

De asemenea, senatorii au stabilit ca, la elaborarea metodologiei examenului de admitere în rezidenţiat, Ministerele Sănătăţii şi, respectiv, al Educaţiei să consulte Colegiul Medicilor.

Totodată, în forma adoptată de Senat, preparatorii şi asistenţii universitari, medicii dentişti şi farmacişti, confirmaţi în rezidenţiat, efectuează această pregătire în afară de norma didactică şi vor fi salarizaţi şi ca rezidenţi, fiind un amendament care a pus în acord această lege cu Codul muncii.

De asemenea, senatorii au înlocuit indemnizaţia acordată cadrelor didactice care pregătesc medicii în rezidenţiat, prevăzută de ordonanţă, cu salarizarea prevăzută în Legea Educaţiei, conform normării distincte prevăzute în statul de funcţiuni pentru această activitate.

Senatul a înlocuit posibilitatea oferită prin ordonanţă unităţilor medicale cu obligativitatea includerii în programul de gărzi a rezidenţilor, începând cu anul III de pregătire în specialitate, urmând ca salarizarea acestora să se asigure de la bugetul de stat, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

În cadrul dezbaterilor, mai mulţi senatori au solicitat retrimiterea ordonanţei pentru a fi rediscutată în comisie, însă nu a fost agreată de plen.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a arătat că sunt necesare mai multe corecţii în privinţa condiţiilor în care este organizat rezidenţiatul, pentru ca rezidenţii cei mai buni să fie titularizaţi pe posturile pe care au efectuat pregătirea şi, implicit, pentru a se preîntâmpina plecarea acestora din ţară.

De asemenea, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a propus limitarea duratei rezidenţiatului la maxim cinci ani, dar şi lăsarea în atributul exclusiv al universităţilor de medicină şi farmacie a pregătirii specialiştilor, pe perioada rezidenţiatului, atribuţia Ministerelor Sănătăţii, respectiv al Educaţiei fiind numai organizarea concursului naţional de admitere în rezidenţiat.

Actul normativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 57 de voturi pentru, o abţinere şi 6 voturi împotrivă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Concursul naţional de rezidenţiat va fi organizat la nivel local, în colaborare cu universităţile Plenul Senatului a aprobat miercuri proiectul de lege prin care concursul naţional de rezidenţiat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină va fi organizat la nivel local.
Senatorii au decis revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului (sinteză) Plenul Senatului a constatat, miercuri, într-o şedinţă care a durat câteva minute, încetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al acestui for legislativ al lui Mircea Geoană, democrat-liberalul Petru Filip preluând interimar şefia Senatului până la votarea de către plen...
Medicii rezidenţi ar putea să lucreze în gărzi plătite din primul an de pregătire Medicii rezidenţi ar putea să lucreze în gărzi plătite încă din primul an de pregătire, potrivit unui amendament aprobat, marţi, de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.
Comisie Senat: Raport favorabil pentru interzicerea completă a fumatului în spaţii publice închise Iniţiativa legislativă care prevede interzicerea fumatului în spaţii publice închise, instituţii, restaurante şi baruri a primit, marţi, raport de admitere în unanimitate din partea Comisiei pentru sănătate a Senatului.
Legea Educaţiei şi a Sănătăţii, primele obiective ale candidatului USL Florian Bodog, secretar de stat în MS Candidatul PSD pentru Senat în Colegiul 4, dr. Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat marţi că schimbarea Legii Educaţiei, precum şi promovarea Legii Sănătăţii propusă de USL ar fi primele sale obiective ca viitor parlamentar.
I. Rotaru (PSD): Înfiinţarea centrelor multifuncţionale - dovada că întâi s-a tăiat şi după aceea s-a măsurat Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, social-democratul Ion Rotaru, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că ordonanţa de urgenţă privind repunerea în funcţiune, sub forma unor centre sanitare multifuncţionale, a celor 60 de spitale închise în luna aprilie este o dovadă că întâi s-a...